Smurfensoep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Smurfensoep
Orig. titel La Soupe aux Schtroumpfs
Stripreeks De Smurfen
Volgnummer 10
Scenario Peyo, Yvan Delporte
Tekeningen Peyo
Pagina's 44
Eerste druk 1976
ISBN 9789031404568 (Dupuis)
9789002246142 (SU)
Albums
Portaal  Portaalicoon   Strip

Smurfensoep is het 10de stripalbum uit de reeks De Smurfen. Naast het titelverhaal bevat het album ook Smurfenissen, dat bestaat uit grapjes van één of twee pagina's lang. Het album verscheen voor het eerst in 1976 bij uitgeverij Dupuis. In 2011 verscheen een vernieuwde versie bij Standaard Uitgeverij, met nieuwe belettering en een opnieuw ingekleurde kaft met nieuw logo.

Het initiële idee van de reus kwam van Marc Wasterlain, die ook samen met François Walthéry een deel van het verhaal tekende vanwege Peyo's gebrek aan tijd.[1][2]

De verhalen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Smurfensoep[bewerken]

De eeuwig hongerige reus Bolle Gijs zoekt eten bij Gargamel. Die wil Smurfensoep voor de reus maken, maar daarvoor moet Bolle Gijs wel Smurfen zoeken. Hij vindt toevallig het dorp, waar Grote Smurf hem Smurfensoep beloven. De Smurfen maken een soep waaruit de Smurfen tijdig uit de ketel springen. Daarna giet Grote Smurf een tovermiddel in de soep. Bolle Gijs drinkt en verandert in een monster. De Smurfen zeggen dat Gargamel dat had moeten weten, waarop de kwade Bolle Gijs Gargamel verplicht hem weer normaal te maken. Maar het is Grote Smurf die met de oplossing komt: een salsaparillablaadje.

Smurfenissen[bewerken]

Tussen de fratsen van de Smurfen door, komt de Smurfin terug naar het dorp. Ze wil trouwen met één van de Smurfen en zet daarmee het dorp op stelten. Na alle pogingen van de Smurfen komt ze op haar besluit terug: ze voelt zich te jong om te trouwen en verlaat het dorp weer.