De Babysmurf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Babysmurf
Orig. titel Le Bébé Schtroumpf
Stripreeks De Smurfen
Volgnummer 12
Scenario Peyo
Tekeningen Peyo
Pagina's 45
Eerste druk 1984
ISBN 9031410071 (Dupuis)
9789002246159 (SU)
Albums
Portaal  Portaalicoon   Strip

De Babysmurf is het 12de stripalbum uit de reeks De Smurfen. Dit is het eerste verhaal waarin de Babysmurf voorkomt. Naast het titelverhaal bevat het album ook de verhalen De Knutselsmurf, Smurfenverf en Feest bij de Smurfen. Het album werd voor het eerst uitgegeven in 1984 bij Dupuis. In 2011 verscheen een vernieuwde versie bij Standaard Uitgeverij, met nieuwe belettering en een opnieuw ingekleurde kaft met nieuw logo.

Het verhaal is gebaseerd op een aflevering uit 1983 van de tekenfilmreeks van Hanna-Barbera. De Babysmurf werd er bedacht om nieuwe verhaallijnen te kunnen aanboren.[1]

De verhalen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Babysmurf[bewerken]

Bij blauwe maan komt een ooievaar een Babysmurf afgeven in het Smurfendorp. Niemand weet waar de baby vandaan komt, maar iedereen houdt van hem. Wat later komt de ooievaar terug met een brief: de Babysmurf moet terug mee met hem, want zijn komst was een vergissing. Moppersmurf vlucht met Babysmurf als hij dit hoort. Moppersmurf is echter niet gewoon om met baby's om te gaan. Noodgedwongen moet hij terug naar het dorp waar de ooievaar de baby meeneemt. De Smurfen zijn triest, maar in de nacht, weer bij blauwe maan, komt de ooievaar terug met de baby en een boodschap: de ooievaar had verteld wat de Moppersmurf had gedaan en daarom werd besloten de baby terug te geven aan de Smurfen.

De Knutselsmurf[bewerken]

Alle Smurfen knutselen, maar de Knutselsmurf is daarin de bedrijvigste. Hij vindt een boormachine uit, maar zijn demonstratie loopt op een fiasco uit. Ook Gargamel is een knutselaar: hij probeert een Smurfenvanger te bouwen, maar vangt voorlopig alleen zichzelf.

Smurfenverf[bewerken]

De Smurfen verven vol ongenoegen hun huizen. Knutselsmurf vindt daarom een verfspuit uit. Intussen heeft Gargamel een verf gemaakt die onzichtbaar maakt. Hij schildert zichzelf en vindt zo ongezien twee smurfen in het bos. Die leiden hem onbewust naar het dorp waar hij de Smurfen begint te vangen. Met de verfspuit kunnen ze hem echter weer zichtbaar verven. Hij vlucht het dorp uit en besluit zich om te toveren tot draak, maar zijn onzichtbaarheidsverf valt op de formule.

Feest bij de Smurfen[bewerken]

Gargamel verkleedt zich als konijn in de hoop dat de Smurfen hem vragen voor hun feestje. Die hebben zijn slechte vermomming direct in de gaten en besluiten hem een lesje te leren. In het dorp krijgt hij een pot stijfsel over zich waardoor hij stokstijf blijft staan. De Smurfen jennen hem wat, maar als het begint te regenen stoppen ze ermee. Grote Smurf beveelt de Smurfen om Gargamel vast te binden, maar niemand doet het. Het stijfsel stroomt langzaam van Gargamel en hij komt vrij. Knutselsmurf gooit een lasso rond zijn benen en hangt er een vuurpijl aan vast. Gargamel wordt het bos in geschoten waar zijn konijnenpak een vos doet watertanden.

Tekenfilmversies[bewerken]

In het stripverhaal is niet duidelijk wie per vergissing een Babysmurf stuurde naar de Smurfen. In de tekenfilm van dit verhaal, Eens met blauwe maan, is sprake van een "babycentrale". Ook is het in die versie een brief van de Smurfin aan de babycentrale die Babysmurf terug bij de Smurfen brengt; in het stripverhaal heeft de ooievaar voor de terugkomst gezorgd. Voorts komt Gargamel niet voor in de tekenfilm. Ook in de tekenfilmserie bestaat een verhaal met als titel De Babysmurf. In dit verhaal is het echter de tovenaar Gargamel die zich omtovert tot Babysmurf en zich zo toegang verschaft tot het Smurfendorp.

De tekenfilmversie van Feest bij de Smurfen heet Het Smurfencarnaval. De Smurfen zoeken een konijn om een praalwagen voort te trekken. Gargamel komt vermomd als konijn tevoorschijn waarna hij de praalwagen vol Smurfen verder trekt, dit om ze te ontvoeren. Grote Smurf stuurt een groep wolven erop af, verlost de Smurfen en verjaagt Gargamel.