Standaard Uitgeverij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Standaard Uitgeverij is een Belgische uitgeverij van boeken en strips, met hoofdzetel gesitueerd in Antwerpen.

Geschiedenis[bewerken]

De uitgeverij was oorspronkelijk een onderdeel van De Standaardgroep, die na het faillissement in 1976 werd opgesplitst. De uitgeverij kwam in handen van N.V. Scriptoria, dit duurde voort tot 1987. In 1984 werden de uitgeefactiviteiten en de boekenwinkels van Standaard Boekhandel definitief gescheiden.

Standaard Uitgeverij maakte sinds 2010 deel uit van de groep WPG Uitgevers. De vennootschap, die ook het imprint Manteau omvat, kreeg de nieuwe naam WPG uitgevers België. De naam Standaard Uitgeverij bleef behouden als een imprint.

In 2018 werd WPG België opnieuw een zelfstandige uitgeverij. De naam werd terug gewijzigd in Standaard Uitgeverij.[1][2]

Stripreeksen[bewerken]

Standaard Uitgeverij is onder andere bekend van de stripreeksen, die ze uitbrengt, zoals Suske en Wiske, De Rode Ridder, De Kiekeboes, Urbanus, Nero, F.C. De Kampioenen en vele anderen. De uitgeverij vierde onder andere het 60 jaar bestaan van Suske en Wiske in 2005, het 30 jaar bestaan van De Kiekeboes in 2007, het 25 jaar bestaan van Urbanus in 2008, en het 50 jaar bestaan van De Rode Ridder in 2009.

Naast het uitgeven van populaire stripreeksen in het Vlaamse striplandschap, lanceert Standaard Uitgeverij ook dikwijls nieuwe initiatieven, zoals Klein Suske en Wiske, W817, Orphanimo, De grappen van Lambik, Pit en Puf, Plankgas en Plastronneke, Amoras en J.ROM - Force of Gold.

Sinds 13 februari 2008 verschijnen ook de albums van de De Smurfen bij Standaard uitgeverij. Het eerste album dat bij deze uitgeverij verscheen was album 26: Een kind bij de Smurfen.

Externe link[bewerken]