Manteau (uitgeverij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Op 1 april 1938 werd Uitgeverij Manteau bij het handelsregister te Brussel ingeschreven. Angèle Manteau, die de uitgeverij startte, had reeds een importboekhandel te Brussel sinds 1932. Manteau werd financieel gesteund door de Nederlandse Uitgeverij H. P. Leopold. Literaire kwaliteit brengen was het hoofddoel.

Zoals de meeste uitgeverijen op dat moment, bleef Uitgeverij Manteau politiek zo neutraal mogelijk. Er verscheen enerzijds voornamelijk literair-historisch werk. De eerste eigen titel was een herdruk van de roman Wrakken van Emmanuel de Bom, met een voorwoord van Maurice Gilliams. Anderzijds was het de bedoeling werk te publiceren van jonge, Vlaamse auteurs, zoals Louis Paul Boon. Boon sleepte als eerste de vierjaarlijkse, literaire prijs van de uitgeverij in de wacht, de Leo J. Krynprijs.

Van 1964 tot 1976 werkte Jeroen Brouwers, eerst als redactiesecretaris en later als (hoofd)redacteur, bij Manteau. Brouwers onthulde later dat het redigeren van het werk van Vlaamse auteurs erop neer kwam dat hele delen van manuscripten werden herschreven en vanuit het Vlaams moesten worden vertaald naar leesbaar Nederlands.[1] [2] Vanaf 1966 tot 1986 werkte Julien Weverbergh bij deze uitgeverij. Vanaf 1971 volgde hij Angèle Manteau op als directeur.

Sinds 2002 verschijnen de uitgaven van Manteau simultaan bij de Groningse uitgeverij Meulenhoff.[bron?]

Manteau maakt sinds 1998 deel uit van de groep WPG Uitgevers. De vennootschap, die ook Standaard Uitgeverij omvat, kreeg de nieuwe naam WPG uitgevers België.[3][4] De naam Manteau blijft behouden als een imprint.

Auteurs (selectie)[bewerken]