Stan Lauryssens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stan Lauryssens
Stan Lauryssens (2015)
Algemene informatie
Geboren 14 oktober 1946
Geboorteplaats Antwerpen
Land Vlag van België België
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Stan Lauryssens (Antwerpen, 14 oktober 1946) is een Vlaams meestervervalser en auteur.

In het begin van de jaren zeventig werkte Stan Lauryssens als stadsredacteur bij De Nieuwe Gazet/Het Laatste Nieuws. Daarna reisde hij als freelance-journalist de wereld rond en interviewde vele bekende personen: o.a. de schrijvers Harold Robbins, Konsalik, Jack Higgins en Catherine Cookson. Hij ontmoette wereldreiziger Thor Heyerdahl die een Oscar won voor zijn documentaire film over Kon-Tiki, beeldende kunstenaars als Christo, Andy Warhol, Karel Appel en Salvador Dalí. In Duitsland voerde hij lange gesprekken met de overlevenden uit de Berlijnse bunker van Adolf Hitler: SS-lijfwacht Otto Günsche die het lichaam van de Führer verbrandde in een bomkrater, Leni Riefenstahl die de lievelingscineaste was van Hitler en van het Derde Rijk, Karl Dönitz die gedurende 22 dagen Hitler opvolgde als Führer van Duitsland.

In het midden van de jaren zeventig publiceerde Stan Lauryssens eveneens enkele nonfictieboeken, onder meer De man in de chacra, over zijn zoektocht in Zuid-Amerika naar nazi-oorlogsmisdadigers Martin Bormann en Josef Mengele.

Gedurende vele jaren woonde Lauryssens in Barcelona (1985-1992) en verhuisde daarna naar Londen waar hij nog steeds woont. Schrijven doet Stan Lauryssens in Antwerpen.

Toen hij naar Spanje vertrok, hield Stan Lauryssens op met schrijven. Vijftien jaar zette hij geen letter op papier. In Spanje werd hij de enige buur van Salvador Dalí op de "montaña negra", de zwarte berg, en leerde hij de goede en kwade kanten van de surrealistische kunstenaar kennen. Hij schreef hierover in Dalí en ik dat in het Engels als serie verscheen in de Mail on Sunday, een Engelse zondagskrant. Dalí en ik wordt door Andrew Niccol in samenwerking met de Amerikaans-Duitse filmmaatschappij K5Film verfilmd; Dali & I: The Surreal Story (een eerdere werktitel was Genuine Fake, echte namaak). Voor de titelrol van Dalí is Al Pacino aangezocht.

In het Engels schreef Stan Lauryssen The Man Who Invented the Third Reich ("De man die het Derde Rijk uitvond") waarmee hij de man uit de vergetelheid haalde die in 1923 het boek Das dritte Reich schreef maar door Hitler vakkundig werd gelikwideerd. The Man Who Invented the Third Reich verscheen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Polen en Japan.

In 2001 publiceerde Stan Lauryssens Mijn heerlijke nieuwe wereld – Leven en liefdes van Maria Nys Huxley, over het avontuurlijke leven van het Vlaamse meisje Maria Nys dat de echtgenote werd van de beroemde Engelse schrijver Aldous Huxley. Mijn heerlijke nieuwe wereld speelt zich niet alleen af in Vlaanderen maar ook in Oxford, Londen, Florence en vooral in Hollywood, met als medespelers Charlie Chaplin, Igor Stravinsky, Marlene Dietrich en Greta Garbo. Fragmenten uit het boek werden eveneens in het Engels als serie in de Mail on Sunday gebracht. De Vlaamse filmregisseur Caroline Strubbe bewerkte Mijn heerlijke nieuwe wereld tot een film.

Zwarte sneeuw is de eerste thriller van Lauryssens. Het boek werd meteen bekroond met de Hercule Poirotprijs 2002 voor de spannendste roman van het jaar. Zwarte sneeuw is tevens de eerste aflevering van een reeks moordromans met in de hoofdrollen de commissaris en enkele speurders van de Antwerpse moordbrigade, een seriemoordenaar—in het zwart gekleed—die tussen vervallen huizen sluipt, Sandra alias Miss België, en een weemoedige stem die Que Sera, Sera zingt. Onder hun echte naam komen in de moordromans heel wat Bekende Vlamingen voor, onder andere Bo Coolsaet, ex-gangster Popolino, Hugo Claus, Tom Lanoye en Jean-Pierre Van Rossem.

Lauryssens heeft twee kinderen: een zoon, Lluis, in Barcelona (met een Spaanse moeder) en een tweede zoon, Jamie (James) in Londen (met een Indische moeder).

Bibliografie[bewerken | bron bewerken]

 • De Flandriens (Uitgeverij De Goudvink, 1973, D/1973/0205/23)
 • Dalí en ik (1998, ISBN 978-90-5617-171-1)
 • Mijn heerlijke nieuwe wereld - Leven en liefdes van Maria Nys Huxley (2001)
 • Zwarte sneeuw (Uitgeverij Manteau, 2002)
 • Dode lijken (Uitgeverij Manteau, 2003)
 • Rode rozen (Uitgeverij Manteau, 2004)
 • Doder dan dood (Uitgeverij Manteau, 2005)
 • Bloter dan bloot (Uitgeverij Manteau, 2005)
 • Geen tijd voor tranen (Uitgeverij Manteau, 2006)
 • Wie vroeg sterft (Uitgeverij Manteau, 2007)
 • Bloedrozen, de Dalí Killings (Uitgeverij Manteau, 2009)
 • Moord op de Kalmthoutse Heide (Van Halewyck, oktober 2011)
 • Alle dagen curry en seks op zondag (Uitgeverij Manteau, 2012)
 • Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen (Uitgeverij Manteau, 2012)
 • In de Schaduw van de Feniks (Uitgeverij Manteau, 2012) In opdracht van de brouwerij van Grimbergen.
 • Cleo, 15 jaar, rood haar, vader onbekend" (Uitgeverij Manteau, 2013)
 • Het dode meisje" (Uitgeverij Manteau, 2014)

Externe link[bewerken | bron bewerken]