The Smurfs: A Christmas Carol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Smurfs: A Christmas Carol
Alternatieve titel(s) De Smurfen: een kerstverhaal
Regie Troy Quane
Producent Kurt Albrecht
Scenario Todd Berger
Muziek Christopher Lennertz
Montage Robert Fisher Jr.
Cinematografie James C.J. Williams
Distributie Sony Pictures Entertainment
Genre animatiefilm
Speelduur 22 min
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Smurfs: A Christmas Carol is een korte animatiefilm uit 2011 rond de Smurfen. Het is een bewerking van A Christmas Carol van Charles Dickens, waarbij Moppersmurf de rol van Ebenezer Scrooge kreeg toebedeeld. De film verscheen enkel op dvd als bonus bij de langspeelfilm De Smurfen, meer bepaald bij een bundel van de dvd-versie en de 3D-versie op blu-ray.

Het verhaal combineert digitale animatie voor het heden met klassieke tekenfilm voor Moppersmurfs droombeelden. Sony Pictures Imageworks stond in voor de digitale animatie. Die werd gemaakt door dezelfde ploeg als de langspeelfilm. Aangezien Sony Pictures Imageworks enkel digitaal animeert, werd voor het tekenfilmgedeelte beroep gedaan op Duck Studios, waarvan enkele medewerkers nog hadden meegewerkt aan de tekenfilmserie uit de jaren tachtig.[1]

Regisseur van de film is de Canadees Troy Quane, die de Smurfen kende van de Franstalige strips die hij las in zijn kindertijd. De Smurfen en Asterix inspireerden hem om te gaan tekenen en animeren. Als kind tekende hij zelfverzonnen stripverhalen rond hun universum. Quane was dan ook enthousiast toen hem gevraagd werd de Smurfen te animeren.[1][2]

Het idee voor de film kwam tijdens het maken van de langspeelfilm. De dvd van die film zou uitkomen in de kerstperiode, wat de beslissing voor het kerstthema van de korte film stuurde.[2]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Smurfen bereiden hun kerstfeest voor. Iedere Smurf helpt normaal mee aan dat feest, maar dit jaar heeft Moppersmurf - die normaal de ster op de kerstboom plaatst - daar geen zin in.

Om Moppersmurf de betekenis van Kerstmis opnieuw te leren kennen, past enkel een magisch middel: Moppersmurf valt in een diepe slaap en raakt in een droom verstrikt.

Als eerste verschijnt daarin Smurfin als geest van het verleden. Zij confronteert Moppersmurf met de gebeurtenissen in het verleden die de reden vormen waarom Moppersmurf zo'n hekel heeft aan Kerstmis. Oorspronkelijk hield Moppersmurf best van Kerstmis en had elk jaar dezelfde wens: als kerstcadeau een deltavlieger krijgen, zodat hij af en toe kon wegvliegen van alle drukte van de andere Smurfen. Elk jaar kreeg hij echter een nieuwe muts van Grote Smurf, net als elke andere Smurf. Uiteindelijk werd hij de jaarlijkse teleurstelling zo beu dat hij Kerstmis is gaan haten.

Als tweede komt Brilsmurf als geest van het heden. Hij toont Moppersmurf wat de gevolgen zijn als hij de ster niet op de boom zet: iemand anders moet het dan doen. Als Klungelsmurf de taak op zich neemt, dan dreigt de kerstboom door deze schijnbaar banale actie te verbranden. Vervolgens toont de geest Moppersmurf dat Grote Smurf elk jaar zelf de mutsen maakt en er een persoonlijke toets aan geeft.

Tot slot komt Potige Smurf als geest van de toekomst. Hij toont de gevolgen die op Kerstmis kunnen gebeuren als hij niet van gedachten verandert: de Smurfen zoeken hoe ze Moppersmurf weer vrolijk kunnen maken en gaan daarvoor op zoek naar een nieuwe kerstboom. Ze worden tijdens hun zoektocht echter gevangengenomen door Gargamel. Gargamel en Azraël gaan ook achter Moppersmurf aan. Tijdens de vlucht valt die in Gargamels grote ketel.

De val maakt Moppersmurf wakker, nog voor kerstochtend. Onmiddellijk gaat hij aan het werk om het dorp nog meer in een kerstsfeer te gieten. Hij bekent dat hij fout zat. Grote Smurf geeft hem zijn kerstgeschenk: een nieuwe hoed. Hij geeft toe dat het niet de deltavlieger is zoals hij elk jaar vroeg, maar dat de muts wel speciaal voor hem gemaakt is. Deze woorden maken Moppersmurf duidelijk dat de muts toch speciaal is: wat uitgerekt blijkt de muts heel geschikt als deltavlieger. Moppersmurf is blij met zijn muts en besluit dat hij het haat dat het maar één keer per jaar Kerstmis is.

Stemmen[bewerken]

Personage Originele stem
Grote Smurf Jack Angel
Brilsmurf Fred Armisen
Gargamel Hank Azaria
Potige Smurf Gary Basaraba
Moppersmurf George Lopez
Smurfin Melissa Sturm
Klungelsmurf Anton Yelchin

Sommige personages in deze film werden niet door de oorspronkelijke stemacteurs uit de langspeelfilm ingesproken. Smurfin wordt niet gespeeld door Katy Perry, omdat die op tournee was.[2] Grote Smurf werd voor deze film ingesproken door Jack Angel, die voorheen in de tekenfilmserie uit de jaren tachtig te horen was.[1]

Overige stemmen: Kirk Baily, Daniel Fink, Jeff Fischer, Jess Harnell, Craig Kellman en Hans Tester.

Stripreeks De Smurfen:1. De zwarte Smurfen (1963) · 2. De Smurführer (1965) · 3. De Smurfin (1967) · 4. Het ei en de Smurfen (1968) · 5. De Smurfen en de krwakakrwa (1969) · 6. De Ruimtesmurf (1969) · 7. De Leerlingsmurf (1971) · 8. Dat moet je smurfen! (1972) · 9. Smurfe koppen en koppige Smurfen (1973) · 10. Smurfensoep (1976) · 11. De Olympische Smurfen (1983) · 12. De Babysmurf (1984) · 13. De Smurfjes (1988) · 14. De Vliegsmurf (1990) · 15. Een kusje voor de Smurfin (1991) / Luilaksmurf heeft slaap (2012) · 16. Babysmurf wil een beer (1991) · 17. De Geldsmurf (1992) · 18. De juwelensmurfer (1994) · 19. Dokter Smurf (1996) · 20. De Wilde Smurf (1998) · 21. De Smurfendreiging (2000) · 22. Alles smurft vanzelf (2002) · 23. De Reportersmurf (2003) · 24. De goksmurfen (2005) · 25. Smurfensalade (2006) · 26. Een kind bij de Smurfen (2008) · 27. Het boek dat alles weet (2008) · 28. Het Smurfenparadijs (2009) · 29. De Grote Smurfin (2010) · 30. De gouden boom (2011) · 31. De Politiesmurfen (2012) · 32. De Smurfen in Pililut (2013) · 33. Gargamel is verliefd (2014) · 34. De Smurfenheld (2015) · 35. De Smurfen en de halfgeest (2016) · 36. De Smurfen en de paarse bonen (2017)
Vier verhalen van de Smurfen:1. Het wegwezen poeder (2001) · 2. Het blauwe konijntje (2001) · 3. Het Smurfenpretpark (2001)
L'univers des Schtroumpfs:1. Gargamel et les Schtroumpfs (2011) · 2. Noël chez les Schtroumpfs (2012) · 3. Sacrée Schtroumpfette (2013) · 4.Des monstres et des Schtroumpfs (2014) · 5. Les Schtroumpfs fêtent Halloween (2014) · 6. Les Schtroumpfs font du sport (2015) · 7. Les Schtroumpfs en vacances (2016)
Andere uitgaven:Les schtroumpfeurs de flûte (2008) · Het Rode Kruis en de Smurfen (1996) · De smurf uit de ruimte (1996) · De Smurfen en het verloren dorp (2017)
Auteurs:Ludo Borecki · Thierry Culliford · Jeroen De Coninck · Yvan Delporte · Philippe Delzenne · Derib · Miguel Díaz · Pascal Garray · Gos · José Grandmont · Alain Jost · Alain Maury · Nine Culliford · Luc Parthoens · Peyo · Studio Leonardo · François Walthéry
Uitgeverij:Dupuis · Cartoon Creation · Le Lombard · Standaard Uitgeverij
Animatie:De fluit met de zes smurfen (film) · Animatieserie · Lijst van tekenfilmafleveringen · Personages uit de Smurfentekenfilms · Lijst van dvd's van De Smurfen · De Smurfen (film) · The Smurfs: A Christmas Carol · De Smurfen 2 · The Smurfs: The Legend of Smurfy Hollow · De Smurfen en het verloren dorp
Andere:Zoekboeken · Leuke verhalen om zelf te lezen · Personages uit de Smurfenalbums · Smurfentaal · Johan en Pirrewiet