Brilsmurf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Brilsmurf, ook wel Brillie, Zaniksmurf, Preeksmurf of Brillensmurf (origineel, Frans: Schtroumpf à lunettes) genoemd, is een personage uit de reeks De Smurfen van de Belgische striptekenaar Peyo. Brilsmurf kan eenvoudig van de andere Smurfen onderscheiden worden omdat hij een bril draagt, en een erg slecht zicht heeft wanneer dit niet het geval is.

Karakteromschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Brilsmurf is een overtuigd lezer en heeft veel boeken in zijn woning (voornamelijk eigen citaten). Hij ziet zichzelf als plaatsvervanger en uiteindelijke opvolger van Grote Smurf. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de tekenfilmversie van De Smurführer (Koning Smurf), waarin hij de titelrol vervulde (in het oorspronkelijke stripverhaal had hij slechts een bijrol). Brilsmurf denkt het altijd beter te weten, maar heeft het toch vaak bij het verkeerde eind. Met zijn gezanik, dat doorgaans de zinsnede "Want Grote Smurf zegt altijd …" bevat, werkt hij de andere Smurfen snel op de zenuwen en wordt dan vaak hardhandig tot zwijgen gebracht: in de strips krijgt hij een klap van een grote houten hamer, in de tekenfilmserie uit de jaren 80 wordt hij het dorp uitgegooid (meestal door Potige Smurf) waarna hij buiten het dorp op zijn hoofd landt, in de films van Sony Pictures Animation wordt hij door meerdere Smurfen hard geschopt, waarna hij soms tegen een groep andere Smurfen botst. In het geval van de tekenfilmserie zeurt Brilsmurf dan: "Oooohhh... Ik doe toch ook altijd alles fout!"

Stem[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Brilsmurf heeft soms ook (als pop) Vader Abraham terzijde gestaan in diverse live-optredens voor de televisie met 't Smurfenlied
  • Brilsmurf wordt in dagelijks spraakgebruik ook wel gebruikt als scheldnaam voor brildragers.