Diederik Jekel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diederik Jekel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 22 juni 1984
Geboorteplaats Bilthoven
Land Nederland
Beroep wetenschapsjournalist, schrijver
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Diederik Jekel (Bilthoven, 22 juni 1984) is een Nederlands wetenschapsjournalist en schrijver.

Loopbaan[bewerken]

Na de Werkplaats Kindergemeenschap studeerde Jekel aan de Universiteit Twente en behaalde zijn master in vaste-stof-fysica in 2010. Vanaf dat jaar is hij vaste gast bij wetenschappelijke onderwerpen in De Wereld Draait Door. In 2011 sprak hij op TEDxAmsterdam en werd redacteur van de VPRO-programma's Noorderlicht, Nationale Wetenschapsquiz en Labyrint.

Als presentator begon hij bij De Wereld Leert Door (2013). Later presenteerde hij de Nationale Wetenschapsquiz Junior en onderdelen van Zapplive, Willem Wever en De Kennis van Nu Nieuws. Sinds 2014 is hij een van de vaste gezichten van het programma De Kennis van Nu. Hij vervulde ook de rol van expert in alle afleveringen van Professor Nicolai en Dr. Beckand. In 2014 werd Jekel derde in de grote finale van het tv-programma De Slimste Mens en in 2016 won hij De Nationale IQ Test. In 2017 nam hij deel aan Wie is de Mol?. Hij viel als laatste kandidaat af, vlak voor de finale. In 2018 was hij jurylid bij Een goed stel hersens van RTL 4. Vanaf 2019 is Jekel af en toe te zien als co-host in RTL Boulevard.

Jekel schreef enkele boeken, columns voor Nrc.next en KIJK en was medescenarioschrijver van de speelfilm Homies en Bella Donna's. Voor deze scenario's ontving hij een Gouden Pen. In 2017 sprak hij de Nederlandse stem in van Brilsmurf in de film Smurfs: The lost village.

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]