Grote Smurf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Grote Smurf is een personage uit de reeks De Smurfen van de Belgische striptekenaar Peyo. Hij is leider van de Smurfen en de meest wijze van allemaal. Hij heeft veel gezag en de Smurfen zullen het zelden wagen hem tegen te spreken.

Karakteromschrijving[bewerken]

Grote Smurf is te herkennen aan zijn rode muts, rode broek en witte baard. De meeste andere Smurfen zijn in het wit gekleed. Hoewel zijn leeftijd niet exact bekend is, wordt in een aantal stripverhalen van de Smurfen een aantal levensjaren genoemd. De meest voorkomende is 542 jaar. De Grote Smurf heeft veel ervaring en beslist altijd alleen. Hij heeft een laboratorium (met op de deur het opschrift "Verboden te smurfen") in het Smurfendorp met daarin allerlei toverboeken, zodat hij kan wedijveren met tovenaar Gargamel. De Grote Smurf kan zijn toverkracht ook gebruiken om de Smurfen een wijze les te leren, als zij strijd met elkaar hebben of als de eenheid in het Smurfendorp in gevaar is.

De Brilsmurf citeert graag de Grote Smurf en gaat er prat op altijd te doen wat Grote Smurf zegt.

Stem[bewerken]

In de Nederlandse tekenfilmversie sprak de Grote Smurf eerst met de stem van Ger Smit, daarna met die van Carol van Herwijnen.

Trivia[bewerken]

  • De Grote Smurf heeft soms ook (als pop) Vader Abraham terzijde gestaan in diverse live-optredens voor de televisie met 't Smurfenlied.
  • Grote Smurf wordt ook wel gebruikt als koosnaam of scheldwoord voor (oudere) leidersfiguren.