Le Lombard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Le Lombard
Kuifje en Bobbie boven het gebouw waar uitgeverij Le Lombard is gevestigd
Oprichting 1946
Oprichter(s) Raymond Leblanc
Eigenaar Média-Participations
Hoofdkantoor Vlag van België België
Producten Strips
Website Le Lombard
Portaal  Portaalicoon   Economie

Le Lombard (oorspronkelijk Les éditions du Lombard of De Lombard uitgaven; de huidige naam dateert van 1986) is een Belgische uitgeverij van stripalbums. De uitgeverij werd in 1946 opgericht door Raymond Leblanc voor het nieuwe tijdschrift Kuifje. Sinds 1986 maakt het bedrijf deel uit van Média-Participations, dat onder andere ook Dargaud en Dupuis onder zijn hoede heeft. Leblanc bleef erevoorzitter van Le Lombard tot zijn dood.

Aanvankelijk bevond het bedrijf zich in de Brusselse Lombardstraat 55, daarna in nummer 24. Sinds 1958 huist Le Lombard in Building Tintin, een toentertijd nieuw gebouw in de Paul-Henri Spaaklaan vlak bij het station Brussel-Zuid. Op dit gebouw prijken het hoofd van Kuifje en Bobbie, tegenwoordig erkend als historisch monument.

Helmond en Albracht[bewerken | brontekst bewerken]

Van sommige strips die in de jaren zeventig en tachtig verschenen zijn de albums zowel door uitgeverij Helmond als Lombard uitgegeven. Het verschil tussen deze albums is minimaal, alleen aan het logo is te zien dat de albums verschillen. De reden hiervoor is dat de oorspronkelijke uitgever, Lombard, voor Nederland de uitgaven door Helmond liet verzorgen. Daarom komen Helmonduitgaven relatief gezien vaker voor in Nederland en zijn de Lombarduitgaven zeldzamer. In België is de situatie net andersom. Verhoudingsgewijs zijn de Lombards zeldzamer en daarom iets duurder dan de Helmonds.

Helmond lag met veel series wel achter op de uitgaves van Lombard. Daardoor verschenen de eerstedrukuitgaven van Helmond soms enkele jaren na de uitgaven door Lombard. Met als gevolg dat op de achterkant bij Helmond soms al meerdere albums werden genoemd als "al verschenen", terwijl het toch om echte eerste drukken gaat.

In de jaren 1979 en 1980 verschenen er ook Albracht-uitgaven onder de naam Lombard. Het verschil is alleen te zien aan de omslag. Albrachtuitgaven zijn te herkennen aan een geverniste cover (zijdeglans), terwijl een echte Lombard geplastificeerd is (hoogglans).[1]

Stripreeksen/albums[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]