Bruno Brazil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bruno Brazil is een stripreeks, genre: spionage en thriller, getekend door William Vance op scenario van Louis Albert (een ander pseudoniem van Greg). Het is een realistisch getekende actiestrip uit de jaren zeventig die verscheen in het weekblad Kuifje en in albumvorm uitgegeven wordt door Le Lombard.

De hoofdpersoon in het stripverhaal is Bruno Brazil, een geheim agent die een kleine speciale eenheid van de Amerikaanse geheime dienst aanvoert. In de latere delen wordt deze geheime dienst de WSIO (World Security International Organisation) genoemd. De speciale eenheid van Bruno staat bekend onder de codenaam "Commando Kaaiman" en ieder van de zes leden van het commando beschikt over een bijzondere eigenschap. Tot en met deel vier is Rebelle als eeuwige vijand het misdadige brein achter fantastische uitvindingen. Daarna verdwijnt zij van het toneel en worden de verhalen realistischer en moet Commando Kaaiman de strijd aangaan met de maffia.

De serie doet nu gedateerd aan, maar was destijds in zekere zin vernieuwend. De invloed van Greg is hier met name debet aan, vooral vanwege diens soms wat moralistisch overkomende dialogen. Niettemin steken de plots over het algemeen goed in elkaar. De strip was in zoverre vernieuwend dat helden stierven. Het werk van Vance in deze serie is vergeleken met zijn eerdere werk erg experimenteel en vernieuwend, met name wat betreft kleureffecten en plaatindeling [1].

Achttien jaar na het verschijning van het laatste album, en ter gelegenheid van het heruitbrengen van de serie in een nieuw jasje, werd een nieuw album uitgebracht met de toepasselijke naam “Het einde … !??”! Beide auteurs legden de weg open voor een doorstart na “Het Dossier”, maar door de vele andere series waar ze aan werkten is dat er nooit meer van gekomen.

Personages[bewerken]

  • Bruno Brazil, de held van het verhaal, de kapitein van het commando.
  • Gaucho Morales, een oude rot, nogal anarchistisch. Rookt steeds sigaren.
  • Whip Rafale, de enige vrouw in het gezelschap, zeer vaardig met de zweep.
  • Billy Brazil, de jongere broer van Bruno Brazil, onervaren maar toegewijd.
  • Texas Bronco, cowboy, snel en handig met de colt.
  • Big Boy Lafayette, ex-jockey, klein maar taai. Gebruikt een stalen jo-jo als wapen.
  • Tony De Nomade, hippie (verschijnt vanaf boek 8).
  • Rebelle, de eeuwige vijandin.

Albums[bewerken]

Bruno Brazil
Nummer Titel Eerste druk
1 De Haai Die Tweemaal Stierf 1969
2 Commando Kaaiman 1970
3 Ogen Zonder Gelaat 1971
4 De Versteende Stad 1972
5 De Nacht Der Jakhalzen 1973
6 Dodendans In Sacramento 1974
7 [Kaaimannen In Het Rijstveld 1975
8 Storm Op De Aleoeten 1976
9 Quitte Of Dubbel Voor Alak 6 1977
10 Dossier Bruno Brazil 1977
11 Het Einde...!?? 1995