Ravian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jean-Claude Mézières in Parijs, februari 2007.

Ravian (oorspronkelijk Valérian et Laureline in het Frans) is een oorspronkelijk Franse stripserie in het sciencefictiongenre. De verhalen worden getekend door Jean-Claude Mézières (1938) met scenario's van Pierre Christin (1938). De serie concentreert zich rond de avonturen van tijd-ruimteagent Ravian, en z'n roodharige mede-agente Laureline, op hun reizen door het universum in tijd en ruimte. In juli 2017 verschijnt Valerian and the City of a Thousand Planets, een verfilming losjes gebaseerd op het zevende deel uit de serie (De ambassadeur der schaduwen). [1][2].

Algemeen[bewerken]

De stripserie Ravian concentreert zich rond de avonturen van tijd-ruimteagent Ravian en z'n roodharige mede-agente Laureline op hun reizen door het universum. Ravian is een klassieke antiheld, krachtig en onverschrokken, maar met de neiging orders van hogerhand op te volgen, zelfs als dat tegen z'n gevoel indruist. Aan de andere kant, weet zijn vrouwelijke compagnon Laureline seksuele aantrekkingskracht, intelligentie en onafhankelijkheid uit te stralen, wat haar tot een van de opvallende sciencefiction-heldinnen maakt. Beïnvloed door de klassieke sciencefiction-literatuur weet deze serie een combinatie te maken tussen een ruimte-opera en tijdreizen. Christin's scripts zijn opmerkelijk door hun humor en liberaal-politieke stellingname, terwijl Mézières' tekenwerk uitblinkt door de uitbeelding van buitenaardse werelden en wezens, die Ravian en Laureline op hun avonturen kruisen.

Deze strip verscheen voor het eerst onder de titel Valérian in november 1967 in het Franse stripblad Pilote en werd in Nederland gepubliceerd in 1968, in het stripblad Pep. Dit eerste verhaal, De vierde Dimensie, verscheen evenals het vervolg, Aarde in Vlammen in eerste instantie niet in album-vorm. Pas in 1986 werden de beide verhalen, verkort tot één album in Nederland uitgebracht, als prequel op het eerste officiële album Het Woedende Water.

In 2010 eindigde Ravian met het 21ste verhaal, De Tijdopener, als slot van de reeks. Ravian en Laureline hebben voor hun finale doel de hulp van zo veel mogelijk "zuivere zielen" nodig. Ze doen hiervoor een beroep op de opmerkelijkste vrienden en personages uit al hun voorgaande reizen en avonturen, om verleden, heden en toekomst in dit epos nog eenmaal te verweven.

Naast deze lange verhalen zijn er ook een aantal korte verhalen verschenen in de Pep–Parade pockets. Deze korte verhalen zijn aanmerkelijk minder van kwaliteit dan de albums.[bron?]

Concept en kader[bewerken]

Ruimteschip 'Astronef', oorspronkelijk getekend door Jean-Claude Mézières

De oorspronkelijke situering van de serie is de 28ste eeuw. De mensheid heeft de middelen ontdekt om herhaaldelijk door tijd en ruimte te reizen. De hoofdstad van Aarde, "Galaxity" is het middelpunt van het Aardse Galactische wereldrijk. De Aarde zelf is geworden tot een virtuele utopie waar het grootste deel van de bevolking een leven in luxe leidt in een soort droomtoestand, een virtuele realiteit die bestuurd wordt door de "Technocraten van de Eerste Cirkel". De "tijd-ruimte dienst" beschermt de planeten van het Aardse Imperium en bewaakt ze tegen tijdparadoxen, veroorzaakt door schelmachtige tijdreizigers. Ravian en Laureline zijn twee van deze tijd-ruimte agenten in de "tijd-ruimte dienst".

Chronologie[bewerken]

In de albums zit een deels doorlopend verhaal met een chronologie die verstoord wordt doordat er door de tijd gereisd wordt.

 • 1000 Laureline redt Ravian in de bossen van Aurelaune
 • 1980 Manipulatie in Frankrijk en Brooklyn vanuit Rubanis en Hypsis
 • 1985 Neutralisatie aan de Noordpool van de nucleaire dreiging van Hypsis
 • 1986 Ontploffing van het bommenarsenaal op de Noordpool, met vloedgolf die New York tot ver in het achterland overspoelt. Begin van de donkere jaren van het Tijd-ruimtecontinuüm.
 • 1988 Jal reist terug naar de aarde om de Galaxity wederom te doen herrijzen.
 • 2713 Ravian reist vanuit Galaxity terug in de tijd
 • 2720 Problemen in Galaxity veroorzaakt door Xombul
 • 3005 De Aarde is gekozen om het Centrale Punt voor een jaar voor te zitten.
 • 3152 Galaxity wordt uit de tijd-ruimte verbannen

Personages[bewerken]

Ravian[bewerken]

Ravian (oorspronkelijk Valérian in het Frans) is geboren op Aarde, in Galaxity, de hoofdstad van de Aarde en van het Galactische wereldrijk. Ravian begon bij de Tijd-Ruimte Dienst in het jaar 2713. Hem is geleerd te denken dat Galaxity altijd gelijk heeft. Zelfs als hij orders ontvangt die tegen zijn rechtsgevoel ingaan, zal hij ze toch opvolgen. Hij is meer een man van actie dan een persoon die geduldig zijn verdere stappen zit af te wegen.

In de eerste verhalen komt Ravian naar voren als een typische nonchalante held, die sterk en onafhankelijk is, maar af en toe 'ook maar wat doet'. Een grappige noot in het begin is dat hoewel hij een tijdruimte agent is, hij toch altijd net te laat komt, vooral als hij door zijn baas wordt gecommandeerd. Later in de serie wordt Ravian steeds meer geportretteerd als stuurloos en gedemotiveerd. In Land zonder sterren wordt hij flink aangeschoten van de zelfgestookte drank van de kolonisten. In De vale schepper ziet historicus Jadna hem als enkel nuttig als kanonnenvlees, en in De helden van equinox komt hij voor als hopeloos incompetent ten opzichte van de helden waarmee hij zich meet. Hoewel hij toegewijd is aan Laureline laat hij zich toch verleiden door andere vrouwfiguren, zoals in De helden van equinox en Brooklyn station, eindpunt Kosmos.

De oorspronkelijke naam "Valérian" heeft een Slavische oorsprong en betekent "stoer" of "moedig". Dit karakter is gecreëerd door Mézières en Christin als reactie op de onvermoeibare padvinder Kuifje en de Amerikaanse superhelden, die in die tijd in de Franse strips figureerden. In plaats hiervan zochten zij een "banaal karakter" met buitenissige bekwaamheden. Uiteindelijk heeft Christin toch het idee gehad dat hij te ver was doorgeschoten en dat het personage Ravian te oppervlakkig was geworden. Sinds Verschijningen op Inverloch maakt Ravian weer een meer sympathieke indruk en neemt hij een groter deel van de actie voor zijn rekening.

Andere personages[bewerken]

 • Laureline
 • Meneer ("oom") Albert
 • de Glapum'taan Ralph (de inktvis-achtige mathematicus)
 • Het informantendrietal: De Shingouz
 • De Schniarfer
 • Ky-Gaï
 • Xombul
 • Sun Rae
 • Schroeder
 • Kristna
 • Jal
 • Triumvir Na-Zultra
 • Triumvir S'traks
 • Kolonel Tloc

Opmerkelijke creaties met bijzondere eigenschappen[bewerken]

 • De omzetter Brommpt van Bluxte (een beestje ter grootte van een kleine kavia dat in staat is kleine objecten via het complete spijsverteringskanaal, te vermenigvuldigen)
 • Tchoungs (een gevriesdroogd "vogeltje" dat na re-hydratie tot leven komt en gebruikt kan worden om een boodschap te brengen en zich op zijn weg overal dwars doorheen boort)

Verhalen[bewerken]

Deel Nummering Titel 1e druk
1 0 1968:De vierde dimensie 1986
2 1 1969:Het woedende water en Aarde in vlammen 1973
3 2 1970:Het keizerrijk der 1000 planeten 1973
4 3 1971: Land zonder sterren 1974
5 4 1972:Het verloren volk 1974
6 5 1974:Vogels van de Meester 1975
7 6 1975:De ambassadeur der schaduwen 1976
8 7 1976:De vale schepper 1978
9 8 1978:De helden van equinox 1979
10 9 1980:Halte Chatelet richting Cassiopeia 1981
11 10 Brooklyn station, eindpunt Kosmos 1981
12 11 Verschijningen op Inverloch 1984
13 12 De banvloek van Hypsis 1985
14 13 Aan de grenzen 1988
15 14 De levende wapens 1990
16 15 De sferen van de macht 1994
17 16 Gijzelaars van het Ultralum 1996
18 17 De wees van de sterren 1998
19 18 Onzekere tijden 2001
20 19 Aan de rand van het grote niets 2004
21 20 De orde van de megalieten 2007
22 21 De Tijdopener 2010
23 22 Herinneringen aan de toekomst 2014


Trivia[bewerken]