Marcinelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marcinelle
Deelgemeente in België Vlag van België
Marcinelle
Marcinelle
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Vlag Charleroi Charleroi
Coördinaten 50° 24′ NB, 4° 27′ OL
Overig
Postcode 6001
Detailkaart
Locatie Marcinelle in Charleroi
Locatie Marcinelle in Charleroi
Portaal  Portaalicoon   België

Marcinelle is een plaats in de Belgische provincie Henegouwen. De vroegere gemeente is tegenwoordig vergroeid in de stedelijke agglomeratie van Charleroi, waarvan het een deelgemeente is sinds 1977.

Ligging[bewerken]

Samberbrug te Marcinelle (L'Illustration Européenne, 1872)

Marcinelle ligt ten zuiden van de Samber, net ten zuiden van Charleroi-centrum dat aan de overkant van de rivier ligt. Het noorden van Marcinelle maakt deel uit van de verstedelijkte en geïndustrialiseerde bebouwing van Charleroi. Het grondgebied strekt zich tot een 5-tal kilometer zuidwaarts uit en is in het zuiden dicht bebost. In de deelgemeente ligt er ook de Tumulus van Marcinelle.

In Marcinelle is de stripuitgeverij Dupuis gevestigd. In negatieve zin is Marcinelle ook bekend als de woonplaats van Marc Dutroux, voor zijn arrestatie.

Mijnramp van Marcinelle[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Mijnramp van Marcinelle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 8 augustus 1956 maakte een brand in de mijn Bois du Cazier 262 slachtoffers, onder wie 136 Italianen en 95 Belgen. Het is daarmee de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis, en een van de grootste uit de Europese mijnbouwgeschiedenis.

Elektriciteitscentrale[bewerken]

In juni 2008 maakte het Italiaanse energieconcern ENEL bekend een STEG-centrale te gaan bouwen. Staalbedrijf Duferco is de partner met een aandelenbelang van 20%. De centrale met een capaciteit van 420 megawatt komt in 2012 volledig in gebruik.[1] ENEL heeft veel schulden en zet diverse activiteiten in de verkoop om aan geld te komen. De centrale in Marcinelle hoort hierbij en in juni 2013 wordt bekendgemaakt dat Gazprom de centrale wil overnemen voor € 227 miljoen.[1] Als de autoriteiten toestemming geven, dan wordt de verkoop definitief.

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]