Robbedoes (stripfiguur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Robbedoes
Personage uit Robbedoes en Kwabbernoot en Guust
Robbedoes op de Place Sainclette te Brussel
Robbedoes op de Place Sainclette te Brussel
Debuut 1938, Groom au Moustic-Hôtel
Bedacht door Rob-Vel
Persoonsinformatie
Geslacht Man
Beroep piccolo, journalist
Portaal  Portaalicoon   Strip

Robbedoes (Frans: Spirou) is een stripfiguur bedacht door Robert Velter, die signeerde als Rob-Vel. Oorspronkelijk werd het figuurtje ontwikkeld om het stripweekblad Spirou-Robbedoes een gezicht te geven, zodat het blad een levendige persoonlijkheid zou krijgen voor de jonge lezertjes. Hij is vandaag de dag nog steeds de mascotte van het blad. Later werd het een hoofdpersonage van de reeks Robbedoes en Kwabbernoot. Hij speelt ook mee in de reeks Guust en rond zijn jeugd ontstond de reeks De Kleine Robbe.

Beschrijving[bewerken]

Oorspronkelijk was Robbedoes een piccolo. Die job kon door jongens worden uitgevoerd, waardoor de identificatie van de lezers met het personage werd vergemakkelijkt. Robbedoes beoefende de job echter niet lang, maar hield er wel het rode kostuum met goudkleurige knopen aan over. Zijn haarkleur past trouwens bij zijn uniform. Velter gaf Robbedoes de eekhoorn Spip als metgezel.

Naam[bewerken]

De naam "Spirou" betekent in het dialect van Charleroi "eekhoorn" en bij uitbreiding iets dat vertaald kan worden als "schelm".[1] Het woord "spip" is daar een korte variant van.[2]