Fleur van Groningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fleur van Groningen
Fleur van Groningen, foto: Filip Naudts
Fleur van Groningen, foto: Filip Naudts
Algemene informatie
Geboren 31 augustus 1982
Geboorteplaats Breda
Land Vlag van België België
Beroep cartooniste
columniste
singer-songwriter
schrijfster
Werk
Genre Cartoons
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Fleur van Groningen (Breda, 1982) is een Vlaamse cartooniste, columniste, singer-songwriter, journaliste en schrijfster.

Carrière[bewerken]

Fleur van Groningen schrijft en tekent voor Het Nieuwsblad, De Morgen en de Vlaamse editie van Psychologies Magazine. In Het Nieuwsblad heeft zij door de week een wisselcolumn over de actualiteit met Nico Dijkshoorn en op zaterdag verschijnt haar column over haar eigen leven in Het Nieuwsblad Magazine. Deze column wordt gekenmerkt door een taboedoorbrekende openhartigheid.

In het verleden schreef en tekende van Groningen voor onder andere Ché, Goedele, GDL en NRC Handelsblad. Een van haar columns over vrouwengeheimen (verschenen in Ché) vormde de basis voor de VPRO-documentaire Tussen Bitch en Bambi. Ook tekende Fleur live cartoons in tv-programma's zoals het VTM-programma Goedele op Dinsdag en Hotel M op Eén.

In maart 2011 kwam haar ironische zelfhulpboek Haal het slechtste uit jezelf uit bij uitgeverij Lannoo. In september 2015 verscheen Dat kleine geluk, een bundeling van drie jaar aan columns, bij uitgeverij Horizon. In 2017 volgde een heruitgave in pocketeditie. In september 2016 publiceerde diezelfde uitgeverij Glijmiddel, een autobiografisch boek van Cornelia van Lierop over de menopauze, naar een idee van én met cartoons van Fleur van Groningen. In september 2017 publiceerde Fleur het boek Leven zonder filter, over haar persoonlijke ervaringen met hoogsensitiviteit. Dit boek bereikte de eerste plaats van de honderd best verkochte boeken in Vlaanderen. Ondertussen werkt Fleur aan haar debuutroman De dictatuur van de schoonheid, in samenwerking met het Nederlandse Lebowski Publishers.

Privé[bewerken]

Fleur van Groningen is de dochter van de Antwerpse violist en kunstenaar Flor Hermans en heeft een relatie met auteur Seppe van Groeningen. Ze werd geboren in Breda maar verhuisde kort daarna met haar Nederlandse moeder naar de Belgische Noorderkempen. Van haar vijfde tot haar zevende levensjaar groeide zij evenwel op in het poldergebied van de Nederlandse provincie Noord-Brabant, om daarna opnieuw in België te gaan wonen en deel uit te maken van een nieuw samengesteld gezin. Fleur studeerde af aan dé Kunsthumaniora te Antwerpen, nadien volgde zij geen hogere studies. Naast schrijven en muziek maken, legt zij zich eveneens toe op de schilderkunst.

Externe link[bewerken]