Lannoo (uitgeverij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Uitgeverij Lannoo is een Vlaamse uitgeverij, gespecialiseerd in non-fictie.

Historiek[bewerken]

De uitgeverij en drukkerij Lannoo werd in 1909 gesticht door Joris Lannoo (1891 - 1971). Joris Lannoo was lid van de Vlaamse Beweging. Het oorspronkelijke logo van het bedrijf (een varende Vikingsnek) werd ontworpen door Joe English.

Na Joris Lannoo namen Jan en Godfried Lannoo de leiding van het bedrijf over. In 1991 werd het bedrijf gesplitst in Uitgeverij Lannoo nv enerzijds, en Drukkerij Lannoo nv anderzijds. In 2010 werden vier Nederlandse uitgeverijen overgenomen. Uitgeverij Lannoo evolueerde van geëngageerd strijdend katholiek en radicaal-Vlaams tot een open christelijk-geïnspireerde en vooral commerciële succesuitgeverij.[1]

Auteurs[bewerken]

De uitgeverij geeft boeken uit in diverse domeinen, voornamelijk non-fictie:

Lannoo Graphics[bewerken]

De afdeling Lannoo Graphics behoort tevens tot Uitgeverij Lannoo nv en produceert en distribueert papierwaren en stationery (ringmappen, pennezakken, rugzakken, wenskaarten). In 2005 was deze afdeling goed voor 40% van de omzet van het bedrijf.

De groep Lannoo Uitgeverij nv[bewerken]

Uitgeverij Lannoo nv is onderdeel van de Uitgeverij Lannoo groep. Deze bestaat uit Uitgeverij Lannoo nv (België) en Lannoo Meulenhoff bv (Nederland).

Uitgeverij Lannoo nv heeft vestigingen in Vlaanderen (Tielt en Leuven (Lannoo Campus)) en Brussel (Editions Racine).

Lannoo Meulenhoff bv bestaat sinds 2010 uit de Nederlandse uitgeverijen Meulenhoff / De Boekerij (gevestigd in Amsterdam), Unieboek / Het Spectrum (Houten) en TerraLannoo (Houten).

Naast uitgeverijen telt de groep eveneens een distributiebedrijf, Distrimedia, eveneens gevestigd in Tielt. De groep is nog steeds in handen van de familie Lannoo (huidig algemeen directeur is Matthias Lannoo), en telt meer dan 300 werknemers. Drukkerij Lannoo maakt geen deel uit van de groep.

Externe link[bewerken]

Verwijzingen[bewerken]

  1. M.-A. Wilssens, R. Vanlandschoot en M. Reynebeau, De toekomst is al begonnen. 100 jaar Uitgeverij Lannoo. Het verhaal van een voorzichtige durver. Lannoo, Tielt, ISBN 978 90 209 8637 2.