Noorderkempen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor het gelijknamige station, zie Station Noorderkempen.

De Noorderkempen, een gebied in België, is een van de vijf gebieden die samen met de Centrale Kempen, het Kempens Plateau, de Mijnstreek en de Maasstreek, "de Kempen" vormen.

Geografisch[bewerken]

De Noorderkempen is een streek die een deel is van de Kempen. Het vormt een ovaal gebied dat zich uitstrekt vanaf een denkbeeldig topografisch referentiepunt: 51° 22' 38" NB & 04° 26' 59" OL over een periferie van acht gemeenten: van Kalmthout & Essen naar Poppel & Postel en van Mol & Olen via Zoersel naar Kapellen.

Bodemstructuur en begroeiing[bewerken]

Een schrale zandgrondstructuur/patroon waarvan de bovenste laag meestal uit humusarme bladgrond bestaat, doch met een variatie aan plantengroei. Er is een gezegde: hoe armer de grond, hoe groter de verscheidenheid.

Vervoer[bewerken]

Op 29 mei 2009 opende in Brecht het station Noorderkempen. Het station ligt aan de HSL 4 tussen de stations Breda en Antwerpen Centraal. Tot 2018 stopte enkel pendeltreinen richting Antwerpen op het station. Van/naar Nederland was er geen directe verbinding.

Fauna & flora[bewerken]

Fauna[bewerken]

Een summier overzicht van de talrijke dieren:

Flora[bewerken]

De meest voorkomende bomen, struiken en bloemen

Vervuiling[bewerken]

De Noorderkempen was een gebied waar omstreeks 1900 veel gevaarlijke en vervuilende fabrieken werden gevestigd: Buskruitfabrieken, zinkfabrieken en arsenicumfabrieken. De meeste van deze fabrieken zijn ondertussen gesloten en de terreinen gesaneerd. De zinkfabrieken te Overpelt en Balen bestaan nog steeds, maar deze hebben hun productieprocessen gemoderniseerd.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]