Noorderkempen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige station, zie Station Noorderkempen.

De Noorderkempen, een gebied in België, is een van de vijf gebieden die samen met de Centrale Kempen, het Kempens Plateau, de Mijnstreek en de Maasstreek, "de Kempen" vormen.

Geografisch[bewerken]

De Noorderkempen is een streek die een deel is van de Kempen. Het vormt een ovaal gebied dat zich uitstrekt vanaf een denkbeeldig topografisch referentiepunt: 51° 22' 38" NB & 04° 26' 59" OL over een periferie van acht gemeenten: van Kalmthout & Essen naar Poppel & Postel en van Mol & Olen via Zoersel naar Kapellen.

Bodemstructuur en begroeiing[bewerken]

Een schrale zandgrondstructuur/patroon waarvan de bovenste laag meestal uit humusarme bladgrond bestaat, doch met een variatie aan plantengroei. Er is een gezegde: hoe armer de grond, hoe groter de verscheidenheid.

Flora[bewerken]

De meest voorkomende bomen, struiken en bloemen

Fauna[bewerken]

Een summier overzicht van de talrijke dieren:

Vervuiling[bewerken]

De Noorderkempen was een gebied waar omstreeks 1900 veel gevaarlijke en vervuilende fabrieken werden gevestigd: Buskruitfabrieken, zinkfabrieken en arsenicumfabrieken. De meeste van deze fabrieken zijn ondertussen gesloten en de terreinen gesaneerd. De zinkfabrieken te Overpelt en Balen bestaan nog steeds, maar deze hebben hun productieprocessen gemoderniseerd.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]