Berkenzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berkenzwam
Berkenzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:ongeplaatst (incertae sedis)
Orde:Polyporales
Familie:Fomitopsidaceae
Geslacht:Fomitopsis
Soort
Fomitopsis betulina
(Bull.) P.Karst. (1881)
Synoniemen

Piptoporus betulinus

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Berkenzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De berkenzwam of berkendoder (Fomitopsis betulina) is een schimmel uit de familie Fomitopsidaceae die op berken groeit. De schimmel groeit voornamelijk op dood, maar soms ook op levend hout, wat uiteindelijk de boom zal vellen. De vruchtlichamen van de schimmel groeien het hele jaar door, maar zijn eenjarig.[1] Gedroogde vruchtlichamen zijn heel lang te bewaren. De droge zwam open snijden lukt nauwelijks. Het verdroogde mycelium is taai. In de natuur worden de droge zwammen opgevreten door larven van de zwamkever. Alleen het witte vlies is ook voor deze kevers onverteerbaar.

Van de berkenzwam is bekend dat hij stoffen bevat voor medicinale toepassingen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De eenjarige vruchtlichamen zijn 10 tot 30 cm groot en versmallend naar de aanhechting met de boom.[2] Ze hebben een roestbruine tot grijzige kleur aan de bovenzijde die om de rand krult en het poriënvlak aan de onderzijde omzoomt.[1] De hoedhuid bladdert makkelijk af.[2] Het vruchtlichaam heeft een bolle tot vlakke vorm en groeit als een bankje.[1] De onderzijde van het vruchtlichaam heeft een crèmewitte kleur en kenmerkt zich door honderden buisjes waarin zich de sporen bevinden. Deze zijn wit en glad; cilindrisch tot lang-elliptisch met afwezige cystidia, ze hebben de volgende afmetingen: 3-6 × 1,5-2 µm.[1] De buisjes van de zwam staan steeds verticaal, hoe de tak ook aan de boom zit of op de grond ligt. De sporen kunnen zich hierdoor altijd verspreiden. Het vruchtlichaam heeft een rubberachtige textuur die met het toenemen van de leeftijd kurkachtig wordt.[3] Het vlees is droog, taai, niet-vezelig en wit. De steel is afwezig of knobbelig en kort. Hout dat aangetast wordt door de schimmel geurt vaak kenmerkend naar appels,[4] het vruchtlichaam zelf smaakt bitter.[1] De dode zwam is bedekt met een korrelig, wit vlies.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De berkenzwam is het hele jaar door te vinden op dode of levende oude berken.[2] De soort kan zowel binnen als buiten het bos gevonden worden.[2] Berken die in moerassen of op een beschaduwde plaats staan lopen de grootste kans om door de schimmel te worden aangetast.

De soort kan verward worden met de Buglossoporus pulvinus die in België en Nederland niet voorkomt, en zeer zeldzaam is in de rest van Europa.[2]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het vlees van de berkenzwam werd onder de naam polyporus wel geleverd aan entomologen die het gebruikten om gedroogde insecten op te prikken voor verzamelingen.
  • De 5300 jaar oude ijsmummie Ötzi had twee ringvormige stukjes berkenzwam verbonden met leertjes bij zich. In de meer recente geschiedenis werd de berkenzwam aangewend als vloeikussen en om scheermessen te slijpen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Piptoporus betulinus op Wikimedia Commons.