Naar inhoud springen

Kiekendieven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kiekendieven
Blauwe kiekendief (Circus cyaneus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes (Roofvogels)
Familie:Accipitridae (Havikachtigen)
Onderfamilie
Circinae
Geslachten
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kiekendieven op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Kiekendieven zijn slanke, middelgrote roofvogels van de onderfamilie Circinae die bij de echte roofvogels (stootvogels) (Accipitridae of havikachtigen) behoren. Wereldwijd zijn er dertien soorten Kiekendieven die samen het geslacht (genus) Circus vormen binnen de onderfamilie Circinae. De Kiekendieven onderscheiden zich onder andere van de andere (dag)roofvogels, doordat het bijna allemaal grondbroedvogels zijn, met andere woorden ze maken geen nest in bomen, maar op de grond. In Nederland en België komen drie soorten als broedvogel voor: de blauwe kiekendief, de bruine kiekendief en de grauwe kiekendief. De geslachtsnaam Circus verwijst naar de cirkelvormige bewegingen die het mannetje en vrouwtje uitvoeren tijdens hun baltsvlucht.

Deze roofvogels hebben lange, smalle vleugels en een lange, afgeronde staart. Hun gewicht bedraagt ongeveer 350 gram en de gemiddelde lichaamslengte bedraagt 47 cm. De betrekkelijke kleine en uilachtig uitziende kop wordt omringd door een verenkraag. De snavel is klein en sterk gebogen. De grote neusgaten zijn bedekt met borstels. De lange, gele poten bevatten sterke gekromde klauwen. Over het algemeen zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes. Er zijn drie geslachten waarin vogelsoorten met de naam kiekendief:

De bruine kiekendief (Circus aeruginosus) is het symbool van de Nederlandse provincie Flevoland, waar diverse soorten kiekendieven voorkomen.[1]