Tom Van Dyck (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Van Dyck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Tom Van Dyck (Herentals, 20 juni 1972) is een Belgisch acteur en regisseur. Hij speelde mee in successeries als Het eiland, In De Gloria, Alles Kan Beter, Matroesjka's en De Parelvissers. Hij schreef het scenario, regisseerde en acteerde in Van vlees en bloed en Met man en macht. Samen met zijn vrouw Alice Reys nam hij het scenario en de regie voor Den Elfde van den Elfde voor zijn rekening.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In het theater speelde hij onder andere in de gezelschappen de Roovers, De Tijd en Het Toneelhuis in Menuet (en bewerking), Drie zusters, Kaatje is verdronken en Eros en de eenzame man (ook regie van de laatste twee stukken). Hij zette Bloedarm om naar het Nederlands en is de regisseur van Kleine Tony.

De acteur kan ook een bijzondere lach produceren, waar hij in veel series gretig gebruik van maakt. In Het eiland wordt de lach vergeleken met het geluid van een verroeste waterpomp.

De "Boemerang"-sketch waarbij Tom van Dyck als talkshowpresentator Erik Hartman begon te schaterlachen omdat een van de gasten (Lucas Van den Eynde) met een hoog stemmetje over "medische blunders" praatte, circuleert al lange tijd op videosites zoals YouTube, zonder dat aangegeven wordt dat het geen echte tv-show is.

In 2006 gaf Tom Van Dyck voor het blad Humo gestalte aan de figuur Dirk Debeys. Deze extreemrechtse, conservatieve en volslagen humorloze enquêteur verscheen in reclamespots voor het blad Humo. Hij werd meestal woedend op allochtonen, jongeren, alles wat politiek links staat, homo's en lesbiennes, mensen met piercings, het blad Humo zelf... Qua uiterlijk lijkt hij wat op Humo-hoofdredacteur Guy Mortier.

Hij woont in Berchem en is afkomstig uit Herentals, een stad in de Kempen. Hij heeft een eigen zaak, De Kempvader BVBA, waarin hij zijn werk voor theater, televisie en radio bundelt. Op 5 maart 2013 kondigde Tom Van Dyck aan zijn contract bij Woestijnvis, het productiehuis waarmee hij al zijn hele carrière verbonden was, niet te zullen verlengen.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Van Dyck heeft twee broers onderwie bioloog en professor aan UCL Hans Van Dyck. Hij is getrouwd met de Nederlandse actrice Alice Reys; ze hebben samen twee kinderen. Alice Reys had een cameo in de Prins Albert sketch uit In De Gloria, een gastoptreden in Het eiland als mental coach Nolleke Lodiers en heeft een bijrol in de serie Van vlees en bloed als Christine Verspoor.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hoorspel De Keizer, het keukenmeisje en de nachtegaal als keizer - 2005

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]