The Incredibles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor het gelijknamige videospel, zie The Incredibles (computerspel).
The Incredibles
The Incredibles logo.svg
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Brad Bird
Producent John Walker
Productie-
maatschappij
Walt Disney Pictures
Pixar Animation Studios
Scenario Brad Bird
Hoofdrollen Craig T. Nelson
Holly Hunter
Sarah Vowell
Spencer Fox
Jason Lee
Samuel L. Jackson
Elizabeth Peña
Brad Bird
Muziek Michael Giacchino
Montage Stephen Schaffer
Cinematografie Andrew Jimenez
Patrick Lin
Janet Lucroy
Distributie Buena Vista Pictures
Première 27 oktober 2004
(London Film Festival)
Vlag van Nederland 24 november 2004
Vlag van België 24 november 2004
Genre Animatie/avontuur
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 92.000.000
Opbrengst $ 631.400.000
Gewonnen prijzen 2 Academy Awards
Overige nominaties 53
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Incredibles is een Amerikaanse computergeanimeerde film uit 2004, en de 6e langspeel 3D-animatiefilm van Pixar met Disney. Het is een parodie op superheldenfilms als Superman of Spider-Man.

De film ging in première op 27 oktober 2004 op het filmfestival van Londen. Hoewel de film niet zo succesvol was als zijn voorganger Finding Nemo, kreeg hij toch 27 prijzen. De dvd van de film was de best verkochte van 2005, met 17,4 miljoen verkochte exemplaren.[1]

In Nederland verscheen de film zowel in de originele Engelstalige versie als een in het Nederlands nagesynchroniseerde versie.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint met een nog jonge Mr. Incredible (Bob Parr) die net als iedere superheld zijn dagelijkse heldendaden verricht. Hij krijgt onverwacht bezoek van Buddy, een jonge fan die dolgraag zijn hulpje wil worden. Buddy blijkt meer een hinder dan een hulp, ondanks zijn zelf uitgevonden gadgets, en Mr. Incredible stuurt hem dan ook weg. Later die dag trouwt hij met de superheldin Elastigirl (Helen).

Dan gaat het opeens mis. Nadat Mr. Incredible een man heeft gered die zelfmoord wilde plegen, klaagt deze hem aan. Dit heeft een kettingreactie van rechtszaken tegen superhelden tot gevolg. De overheid besluit de superhelden te helpen door een speciaal programma op te zetten dat voor al hun rechtszaken zal betalen en hen van nieuwe identiteiten zal voorzien, op voorwaarde dat ze nooit meer heldenwerk zullen doen.

15 jaar later hebben Bob en Helen zich gevestigd in een rustig plaatsje. Ze hebben inmiddels drie kinderen: de tiener Violet, de 10-jarige Dashiell ("Dash") en baby Jack-Jack. Violet en Dash hebben elk ook superkrachten, maar Jack-Jack is blijkbaar normaal.

Bob, die nu bij een verzekeringsbedrijf werkt, is gefrustreerd dat hij niemand meer kan helpen. Hij probeert nog altijd “heldenwerk” te verrichten door zijn klanten te wijzen op mazen in de wetgeving waardoor ze hun uitkeringen kunnen krijgen. Ook gaat hij nog geregeld met zijn oude vriend Lucius (ook een ex-superheld genaamd Frozone) 's nachts op pad om mensen te helpen. Hij wordt zonder het te weten geschaduwd door Mirage, een mysterieuze vrouw.

Nadat Bob zijn baan verliest, neemt Mirage contact met hem op. Ze biedt hem een grote som geld aan als Bob op een eiland een op hol geslagen robot, de Omnidroid 9000, uitschakelt. Bob neemt de opdracht aan en verslaat de Omnidroid. Hierna krijgt Bob steeds meer opdrachten. Hij begint weer te trainen om in vorm te raken en laat modeontwerper Edna Mode een nieuw pak voor hem maken.

Twee maanden later belt Mirage Bob weer op. Wanneer Bob weer op hetzelfde eiland arriveert, wordt hij aangevallen door een verbeterde versie van de Omnidroid. Hij wordt gevangen door het meesterbrein achter de Omnidroid, een man genaamd Syndrome. Deze Syndrome is niemand minder dan zijn oude fan Buddy. Hij heeft in de afgelopen 15 jaar een fortuin opgebouwd met het uitvinden en verkopen van wapens. De beste wapens heeft hij zelf gehouden om zo, ondanks zijn gebrek aan superkrachten, toch een held te kunnen worden. Wanneer Mr. Incredible later ontsnapt en Syndromes computer inkijkt, ontdekt hij tot zijn afschuw dat Syndrome al tientallen superhelden heeft vermoord om zijn Omnidroid klaar te maken voor het gevecht met Mr. Incredible.

Thuis ontdekt Helen Bobs afwezigheid. Wanneer ze ziet dat zijn oude superheldenpak gerepareerd is, gaat ze meteen naar Edna. Edna toont haar superheldenkostuums die ze gemaakt heeft voor alle leden van de familie. Van Edna hoort ze dat Bob al maanden geleden ontslagen is en weer superheldenwerk is gaan doen. Dankzij een zendertje dat Edna in Bobs pak heeft gemonteerd, ontdekt Helen Bobs locatie en gaat meteen per vliegtuig naar het eiland. Dash en Violet gaan als verstekelingen mee. Helaas voor Mr. Incredible verraadt het zendertje ook zijn locatie aan Syndrome en hij wordt weer gevangen.

Wanneer Syndrome het vliegtuig ziet naderen, laat hij het neerschieten. De drie inzittenden overleven de crash en varen naar het eiland. Helen infiltreert in Syndromes basis en vindt Bob, die reeds vrijgelaten is door Mirage (daar zij begint te twijfelen aan Syndromes plannen). Net op dat moment lanceert Syndrome een raket met aan boord zijn nieuwste Omnidroid.

Dash en Violet brengen de nacht door in de jungle van het eiland, maar worden de volgende ochtend ontdekt. Een lange achtervolging tussen Dash' en Syndromes helpers volgt, evenals een gevecht tussen Syndromes helpers en de hele Incredible-familie. Syndrome duikt echter op en alle vier de Incredibles worden gevangen. Dan onthult Syndrome ook zijn plan: hij zal de Omnidroid de stad Metroville laten aanvallen en dan als “held” de stad “redden” om zo eindelijk erkenning te krijgen. Hij vertrekt zelf richting Metroville. De Incredibles weten te ontsnappen dankzij Violetts krachtvelden, waarna ze ook naar Metroville vertrekken.

In Metroville vecht Syndrome met de Omnidroid. Hij vergeet echter dat de robot kan leren, en de machine schakelt hem uit. De Incredibles duiken op en bevechten de robot samen met Frozone. Samen slagen ze erin de robot uit te schakelen.

Eenmaal thuisgekomen blijkt dat Syndrome bezig is Jack-Jack te ontvoeren uit wraak omdat de Incredibles zijn gloriemoment hebben verstoord. Dan blijkt Jack-Jack wel superkrachten te hebben en verandert hij in respectievelijk vuur, lood en een monster. Syndrome laat Jack-Jack vallen, die wordt gevangen door Helen. Vervolgens gooit Mr. Incredible zijn auto naar Syndromes jet, waardoor Syndrome in de rotor wordt gezogen en sterft.

Drie maanden later blijkt alles te zijn vergeven en keren de superhelden langzaam weer terug. Dash mag eindelijk meedoen aan atletiekwedstrijden en Violet durft eindelijk haar vriend Tony mee uit te vragen. De film eindigt met de hele familie die zich klaarmaakt om een nieuwe vijand te bevechten: The Underminer.

Rolverdeling[bewerken]

Engelstalige versie[bewerken]

Acteur Personage
Nelson, Craig T. Craig T. Nelson Mr. Incredible/Bob Parr 
Hunter, Holly Holly Hunter Elastigirl/Helen Parr
Vowell, Sarah Sarah Vowell Violet Parr
Fox, Spencer Spencer Fox Dash Parr
Jackson, Samuel L. Samuel L. Jackson Frozone/Lucius Best
Bird, Brad Brad Bird Edna Mode
Lee, Jason Jason Lee Syndrome/Buddy Pine
Peña, Elizabeth Elizabeth Peña Mirage

Nederlandstalige versie[bewerken]

Acteur Personage
Muller, Peter Paul Peter Paul Muller Mr. Incredible/Bob Parr 
Hoes, Isa Isa Hoes Elastigirl/Helen Parr
Burmeister, Merel Merel Burmeister Violet Parr
Laeven, Titus Titus Laeven Dash Parr
Maesschalck, Ruurt de Ruurt de Maesschalck Frozone/Lucius Best
Haenen, Paul Paul Haenen Edna Mode
Deursen, Frans van Frans van Deursen Syndrome/Buddy Pine
Schuurman, Katja Katja Schuurman Mirage
Osmond, Patrick Patrick Osmond Bomb Voyage
Niehe, Ivo Ivo Niehe Nieuwslezer
Lindes, Maria Maria Lindes Mevrouw Hogendoorn
Kern, Nina Nina Kern Jack-Jack
Fucile, Eli Eli Fucile Jack-Jack
Andrews, Maeve Maeve Andrews Jack-Jack
Nonhof, Jan Jan Nonhof Meneer Huff
Meeberg, Rob van de Rob van de Meeberg Barry Kroep
Broos, Huib Huib Broos Schoolhoofd
Poel, Sander van der Sander van der Poel Tony
Rooij, Wim van Wim van Rooij Dirk Dicker
Fennis, Elise Elise Fennis Kari
Vrijhof, Donna Donna Vrijhof Lieve
Koopman, Pim Pim Koopman De Ondermijner

Bonus DVD NSA Files Stemmen

Acteur Personage
Heyting, Hetty Hetty Heyting Apogee
Kalb, Edna Edna Kalb Blazestone
Marskamp, Bert Bert Marskamp Downburst
Koopman, Pim Pim Koopman Dynaguy
Butter, Fred Fred Butter Everseer
Wijnants, Olaf Olaf Wijnants Gamma Jack
Keers, Jeroen Jeroen Keers Gazerbeam
Bart, Bram Bram Bart Hypershock
Nonhof, Jan Jan Nonhof De Phylange
de Winter, Melise Melise de Winter Psywave
Mout, Carolina Carolina Mout Stormicide
Meijer, Fred Fred Meijer Thunderhead
Meijer, Fred Fred Meijer Universal Man

Overige Stemmen in de Film - Carolina Mout, Hetty Heyting, Ruud Drupsteen, Fred Meijer, Edna Kalb, Edward Reekers, Barry Worsteling, Holanda Lazic, Bertine van Voorst, Robert Hilhorst, Bert Marskamp, Jurre Ording, Leon Wiedijk, Bram Bart, Daan Loenen, Hugo Braat, Dieter Jansen, Dirk Bakker, Reinder van der Naalt, Jaco Kirchjunger, Jeroen Keers en Stephan Kern

Vlaamstalige versie[bewerken]

Acteur Personage
Opbrouck, Wim Wim Opbrouck Mr. Incredible/Bob Parr 
Reymen, Ann Ann Reymen Elastigirl/Helen Parr
Goffin, Aline Aline Goffin Violet Parr
Graef, James de James de Graef Dash Parr
Mosuse, Ronny Ronny Mosuse Frozone/Lucius Best
Baele, Walter Walter Baele Edna Mode
Dyck, Tom van Tom van Dyck Syndrome/Buddy Pine
Acker, Roos van Roos van Acker Mirage

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

Brad Bird bedacht het scenario voor The Incredibles oorspronkelijk voor een traditionele animatiefilm voor Warner Bros.. Volgens eigen zeggen kreeg hij het idee van een tekening die hij in 1993 had gemaakt.[2] Ook baseerde hij het ideëel deels op zijn eigen leven. Nadat de film Looney Tunes: Back in Action echter een flop werd, sloot Warner Bros. echter haar afdeling voor animatiefilms en werd het project voor The Incredibles afgeblazen.

Toen Brad later met zijn vriend John Lasseter over de film sprak, overtuigde Lasseter hem het eens bij Pixar te proberen. Pixar accepteerde Brad's scenario, maar veranderde de animatie naar computeranimatie. Daarmee werd het de eerste Pixar-film met uitsluitend menselijke personages in de hoofdrollen.

Op zijn verzoek mocht Brad zijn eigen crew samenstellen. Hij benaderde onder andere de mensen met wie hij aan The Iron Giant had gewerkt. Brad's idee bevatte veel scènes die voor computeranimatie lastig te doen waren. Er waren onder andere nieuwe technieken nodig om de menselijke anatomie, kleding en huid realistisch weer te geven. Onder andere Violet's lange haar was technisch lastig te tekenen. De film werd grotendeels behandeld alsof het een live-action productie was.

Muziek[bewerken]

John Barry was de eerste keuze voor de componist vanwege zijn muziek voor de trailer van On Her Majesty's Secret Service. Barry wilde echter niet zijn oude soundtracks opnieuw maken voor de film, dus werd Michael Giacchino benaderd.[3] De muziek in de film is geheel instrumentaal.

De soundtrack omvat de volgende nummers:

Nr. Titel Duur
1. The Glory Days   3:32
2. Mr. Huph Will See You Now   1:35
3. Adventure Calling   2:23
4. Bob vs. The Omnidroid   2:53
5. Lava in the Afternoon   1:29
6. Life's Incredible Again   1:24
7. Off to Work   1:59
8. New and Improved   2:15
9. Kronos Unveiled   3:16
10. Marital Rescue   2:19
11. Missile Lock   2:07
12. Lithe or Death   3:24
13. 100 Mile Dash   3:07
14. A Whole Family of Supers   3:27
15. Escaping Nomanisan   1:45
16. Road Trip!   2:27
17. Saving Metroville   5:03
18. The New Babysitter   3:26
19. The Incredits   7:21

Reacties[bewerken]

De reacties van de critici waren zeer postitief. De film kreeg een 97% "Certified Fresh" waardering op Rotten Tomatoes.[4] Criticus Roger Ebert beloonde de film met 3,5 van de 4 sterren. De film wordt over het algemeen gezien als een van de beste Pixarfilms ooit, na Finding Nemo.

Een punt wat veel critici opviel was dat de film een veel serieuzere en volwassen ondertoon had dan de vorige Pixarfilms. Dit was echter ook een punt van negatieve kritieken. De film bevatte duidelijk meer en realistischer geweld dan voorgaande Pixarfilms.

De film bracht in zijn openingsweek $70.467.623 op, meer dan enige Pixarfilm ooit heeft opgebracht in zijn openingsweek. De film versloeg zelfs (net) Finding Nemo's opbrengst van $70.251.710.[5][6] De film bracht in totaal $261.441.092 op, en is daarmee de op een na succesvolste Pixarfilm ooit, en de op vier na succesvolste film van 2004.[7] De wereldwijde opbrengst bedroeg $631.436.092.

Dvd-extra’s[bewerken]

The Incredibles kwam uit op een tweedelige dvd op 15 maart 2005. De dvd-uitgave bevatte de volgende extra’s:

 • Introduction, een introductie voor de extra’s door Brad Bird.
 • Verwijderde scènes.
 • Jack-Jack Attack, een minifilm gemaakt speciaal voor de dvd.
 • The Making of The Incredibles, een documentaire over het maken van de film.
  • More Making of The Incredibles, een nog langere documentaire over het maken van de film.
 • Incredi-Blunders, The Incredibles (opzettelijke) blunders.
 • Vowellet: An Essay by Sarah Vowell, een documentaire over het leven van Sarah Vowell, een schrijver die de stem deed van Violet Parr.
 • Character Interviews, acteurs en actrices interviewen de personages.
 • Theatrical Trailer, The Incredibles filmtrailer.
 • Mr. Incredible and Pals, een cartoon die een parodie is op de kinderlijke superhelden-animatieseries uit de jaren 60.
  • Mr. Incredible and Pals With Commentary, de tekenfilm met commentaar van de personages.
 • NSA Files, informatie over de superhelden, ook helden die in de film niet te zien zijn.
 • Boundin', een Pixar-minifilm gegerisseerd door Bud Luckey.

Merchandising[bewerken]

Verschillende bedrijven speelden in op het succes van de film met het maken van promotiemateriaal. Dark Horse Comics bracht een miniserie van strips uit gebaseerd op de film.

Kellogg's maakte ontbijtgranen met The Incredibles als thema.

In de weken voor de film werd er reclame gemaakt met onder andere SBC Communications en McDonald's.

In Europa, bevatte Kinder Surprise tijdelijk Incredible-speeltjes.

In Mexico sloeg de film zo aan dat er letterlijk honderden voorwerpen van werden verkocht, waarvan vele speciaal voor de Mexicaanse markt waren gemaakt.

In België verkocht Opel een speciale The Incredibles-editie van hun auto.

In het Verenigd Koninkrijk gebruikte Telewest de film om blueyonder internet services te promoten.

Bloopers[bewerken]

 • Wanneer Mr. Incredible een gebouw inspringt om de man die zelfmoord wilde plegen te redden, verdwijnt zijn schaduw.
 • Tijdens de scène waar de familie zit te eten, wisselt het voedsel op de tafel steeds van positie

.

Prijzen en nominaties[bewerken]

De film won de Academy Award in 2005 voor beste animatiefilm (de tweede Pixarfilm die deze prijs kreeg) en de prijs voor beste geluidseffecten. De film werd verder genomineerd voor de prijs voor het beste scenario en beste geluid.

De film won in 2005 de Hugo Award voor “Best Dramatic Presentation, Long Form”.

Trivia[bewerken]

 • Dit was de eerste Pixarfilm die in de Verenigde Staten als “PG” werd gemarkeerd.
 • Veteraan Disneytekenaars Ollie Johnston en Frank Thomas hebben cameo’s in de film.
 • Aanvankelijk zou de jet waarmee Elastigirl, Dash en Violet naar Syndromes eiland reizen worden bestuurd door een personage genaamd Snug. Hij zou de raketaanval niet overleven om te tonen dat de schurken in de film echt een bedreiging vormen. Dit plan werd echter geschrapt.
 • De superkrachten van Elastigirl zijn gelijk aan die van Mr. Fantastic en die van Violet aan die van de Invisible Woman, beide personages van Marvel ComicsFantastic Four.
 • Een Pizza Planet-truck uit de film Toy Story is te zien in de film.
 • De stad waar de Incredible-familie woont, Metroville, is een combinatie van de twee belangrijkste steden uit de Supermanstrips: Metropolis en Smallville.

Externe links[bewerken]