John Barry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Barry
John Barry en Paul Bateman, Royal Albert Hall, September 2006
John Barry en Paul Bateman, Royal Albert Hall, September 2006
Algemene informatie
Volledige naam John Barry Prendergast
Geboren 3 november 1933 (York)
Overleden 30 januari 2011 (Oyster Bay)
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1956 - 2006
Genre(s) Soundtracks
Beroep Componist
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

John Barry Prendergast, OBE (York, 3 november 1933Oyster Bay, 30 januari 2011) was een Brits componist van voornamelijk filmmuziek. Hij werd vooral bekend door de muziek die hij voor elf James Bondfilms componeerde. Ook voor tv-series schreef hij vaak de muziek; het bekendst is het thema van The Persuaders.[1] Hij heeft zeven Oscar-nominaties op zijn naam staan, waarvan hij er vijf heeft mogen verzilveren. Hij ontving voor de film Born Free twee Academy Awards: voor de filmmuziek en de titelsong "Born Free" met Don Black.

Op 21 oktober 2010 werd hem de "Lifetime Achievement Award" toegekend door de World Soundtrack Academy tijdens het Filmfestival van Gent.

Barry overleed op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Academy Award-nominaties[bewerken]

Golden Globe Award-nominaties[bewerken]

Grammy Award-nominaties[bewerken]

Bondsound[bewerken]

Het overbekende James Bond Theme uit Dr. No (1962) is gedeeltelijk van zijn hand. Toen de producenten van Dr. No de melodie hoorden die componist Monty Norman voor het begin van de film gecomponeerde, waren zij allerminst tevreden. Ze schakelden John Barry in die in een noodtempo een nieuwe melodie moest componeren. Norman hielp hem hier een handje bij, door hem een deuntje te overhandigen dat hij ooit heeft geschreven voor een musical, maar dat nooit werd gebruikt. Barry verwijderde de zangpartij en verving deze door een geheel instrumentale versie, met als resultaat het 'James Bond Theme'. Barry kreeg hier echter een zeer bescheiden bijdrage voor. Toen hij, op eigen kosten, de film in de bioscoop bezocht, schrok hij zich rot - het thema dat hij voor een appel en ei had gecomponeerd kwam keer op keer terug! De producenten van de Bondfilms hebben het ruimschoots goed met hem gemaakt. In totaal heeft hij voor elf Bondfilms de muziek mogen schrijven.

Overigens staat Norman wegens contractuele verplichtingen nog steeds te boek als componist van het James Bond Theme.

Filmografie[bewerken]

Bondfilms[bewerken]

Andere films[bewerken]