Monsters University

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Monsters University
Monsters University Logo.svg
Regie Dan Scanlon
Producent Kori Rae
Scenario Verhaal en filmscenario:
Dan Scanlon
Daniel Gerson
Robert L. Baird
Hoofdrollen Billy Crystal
John Goodman
Steve Buscemi
Muziek Randy Newman
Montage Greg Snyder
Distributie Walt Disney Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 21 juni 2013
Vlag van Nederland 10 juli 2013
Vlag van België 10 juli 2013
Genre Animatie/komedie
Speelduur 104 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 200 miljoen
Opbrengst $ 743.6 miljoen
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 3
Voorloper Monsters, Inc. (2001)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Monsters University is een Amerikaanse 3D-computeranimatiefilm onder regie van Dan Scanlon van Disney en Pixar in de reeks Monsters en co. De film kwam op 21 juni 2013 uit in de Verenigde Staten. Een maand later volgden onder meer België en Nederland.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal van de film draait om het studentenleven van vrienden Mike en Sulley, de hoofdpersonages uit de eerste film, en hun vriendschap. Het verhaal start terwijl Mike nog een klein monster is en met zijn klas een bezoek brengt aan het bedrijf Monsters Inc. Mike loopt stiekem weg tijdens het bezoek en loopt samen met een schrikker in een van de deuren naar de mensenwereld. Alles loopt goed af want de schrikker had niet eens door dat hij aanwezig was in de kamer en geeft hem als beloning zijn pet van Monsters University en zegt dat de Monsters University de beste school is die er is voor schrikkers.

Enkele jaren later kan hij eindelijk naar de monster universiteit gaan waar hij niet de populairste blijkt te zijn en hij helemaal niet eng is volgens de andere monsters waaronder James P. Sullivan. Tijdens het midden van het schooljaar wordt er een schriktest gehouden. Wie niet slaagt moet onmiddellijk de richting verlaten. Mike gaat de strijd aan met Sulley die beweert dat hij helemaal niet eng is. Mike haalt de beste punten en boekt vooruitgang, Sulley, die in het begin van het schooljaar de beste van de klas was omdat hij een Sullivan is, daarentegen niet omdat hij niet studeert tijdens het jaar.

Uiteindelijk wordt Sulley voor de schriktest uit het groepje waarin hij zat gezet en wordt hij vervangen door Randall (Mike's kamergenoot) Voor de test laten de jongens (Mike en Sulley) tijdens een discussie de schrikfles van schooldirectrice Dr. Abigail vallen. Dr. Abigail maakt Mike duidelijk dat hij niet goed genoeg is om een schrikker te worden en verwijt Sulley dat hij lui is. Ze moeten nog voor de schriktest de richting verlaten en moeten zakken naar een veel saaiere richting over de schrikflessen.

Tijdens een ruzie tussen Mike en Sulley horen ze van een schrikcompetitie en maken ze een groep met enkele andere monsters. Mike gaat een weddenschap aan met Dr. Abigail. Wanneer hij met zijn groep de schrikcompetitie wint mag hij terug.

Rolverdeling[bewerken]

Engelse stemmen[bewerken]

Nederlandse stemmen[bewerken]

Vlaamse stemmen[bewerken]

Première Disneyland Paris[bewerken]

Op 22 juni vond er in Disneyland Parijs een première van de film plaats.

Externe link[bewerken]