Ewout Eggink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ewout Eggink (Doorn, 14 mei 1961) is een Nederlands auteur, regisseur en acteur.

Levensloop[bewerken]

Eggink was in het begin van de jaren tachtig medeoprichter van het muziektheatergezelschap Dynastie van Oer. Hij schreef, componeerde en speelde in alle voorstellingen van dit gezelschap. Daarna schreef en regisseerde hij de voorstellingen RAM en The Showdown. Sinds 2003 toert hij langs de Nederlandse theaters samen met collega David Rous als De Dansende Dichters met de voorstelling Anatomische Liedjes. In 2004 regisseerde hij MAC, een bewerking van Macbeth van Shakespeare bij Theatergroep Troost in Amsterdam. In 2007 produceerde en regisseerde hij de korte film The Village Remix. Met Eveline Hesp richtte hij in 2006 La Pralinette de Papa Nugue, tjettergruppe op. Als regisseur en dramaturg was hij betrokken bij Over zolen die maar niet slijten willen in 2006, Princess Salome in 2008, Met de helm op in 2005 en Lobby in 2008. Eggink regisseert daarnaast ook freelance, onder andere de Geeraerdt van Velsen van P.C. Hooft bij Stichting Kwast en Rauwe sprookjes bij Vilt. Als acteur was hij in 2011 te zien in de hoofdrol van de bedrijfsfilm Reclassering Nederland werkt! onder regie van Nick Jongerius. Hij speelde in 2015 in Jeroen Houben's NTR kort 'GIPS'.

Voor theatergroep Troost bewerkte en regisseerde hij in 2015 'Leer' (naar King Lear). Vervolgens bewerkte hij voor Troost 'Angels in America', dat als titel kreeg: 'Engelen in Amsterdam'. Voor toneelgroep Venster bewerkte en regisseerde hij achtereenvolgens 'KERS' (naar De Kersentuin van Tsjechov) 2016, 'Valerius' (naar 'Een soort Hades' van Lars Noren en 'One Flew over the cuckoo's nest'van Ken Kesey)2017 en 'Romeo & Julia'(naar 'Romeo & Julia' van William Shakespeare)

In 1997 debuteerde hij als dichter met de bundel Uitgehongerd Document die uitgegeven werd bij uitgeverij De Opwenteling. Het gedicht Victorie, Victorie hieruit werd opgenomen in de bloemlezing van Gerrit Komrij van poëzie uit de 19e en 20e eeuw uit 2004. In 2017 verscheen zijn tweede bundel 'Kneed schoorvoetend weer een ziel'

In 2017 verscheen het kinderboek 'De Avonturen van Knetter en Spetter' dat hij samen met Thijs van Aken schreef. Erik Butter maakte de illustraties.

Als stemacteur sprak hij onder meer de stem in van Spike in Flushed Away, Francesco Bernouli in Cars 2, in Cars 3 is de Bob Cutlass en hij is Tetter in Bruine Beer in het Blauwe Huis. In de Disneyfilm Ratatouille sprak hij de stem in van François. Tot zijn stemacteurschap behoren verder diverse tekenfilmfiguren in de films Robots, The Simpsons, The Chronicles of Narnia, Kung Fu Panda en Megamind. Ook is hij te horen in een groot aantal televisieseries.[1]. In Ultimate Spider-Man is Eggink de stem van Curt Conners/Lizard (marvel). In de TV serie van Guardians of the Galaxy, Hulk and the Agents of S.M.A.S.H., Avengers Assemble, Ultimate Spider-Man, Disney Infinity 3.0 en Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes is Eggink de stem van Star-Lord. In Lego Marvel Super Heroes: Avengers Reassembled en Avengers Assemble was Eggink ook nog de stem van Baron Strucker (Baron Wolfgang von Strucker). In Pokémon: Advanced was Eggink ook nog de stem van Professor Birch. Eggink deed ook overige stemmen in Toy Story 3 waar onder andere Sid. Ook deed Eggink overige stemmen in de Pixar short Je vriend de rat waaronder de Disclaimer Guy, de Bruine Rat, de regisseur en de Chinees ook deed Eggink mee in het Short filmpje Small Fry waarin hij Lizard Wizard en Franklin deed. Voor de Pixar short Day & Night nam Eggink alle stemmen voor zijn rekening.