Scott Lang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ant-Man
Kostuum Ant-Man tijdens D23 Expo 2015.
Kostuum Ant-Man tijdens D23 Expo 2015.
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning als Lang:
Avengers #181, 1979
als Ant-Man:
Marvel Premiere #47, 1979
Bedenker(s) David Michelinie
John Byrne
Gespeeld door Paul Rudd
Stemartiest(en) Crispin Freeman, Grant George, Josh Keaton, Paul Rudd
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Scott Lang
Familie Cassandra Lang (dochter)
Lid (geweest) van Avengers
Fantastic Four
Heroes for Hire
Grootste vijand(en) Absorbing Man, Doctor Doom, Doctor Octopus, Invisble Woman, Scarlet Witch, Taskmasker, Yellowjacket
Superkrachten Heeft een uniform dat hem kan laten krimpen en groeien en met insecten laat communiceren. Beschikt in kleine vorm over zelfde kracht als op normaal formaat.

Scott Lang is een fictieve superheld uit de strips van Marvel Comics, en de tweede superheld die de naam "Ant-Man" gebruikte. De eerste was Henry Pym. Scott Lang is een ex-dief en elektronica expert. Hij verscheen voor het eerst in The Avengers #181 (maart 1979) en werd Ant-Man in Marvel Premiere #47 (april 1979).

Biografie[bewerken]

Scott Lang werd geboren in Coral Gables, Florida. Hij werd een inbreker toen hij als elektronica expert niet genoeg geld wist te verdienen om zijn gezin te onderhouden. Hij werd gearresteerd en naar de gevangenis gestuurd, maar kwam na 3 jaar alweer vrij vanwege goed gedrag.

In de gevangenis zette Lang zijn studie naar elektronica voort, en werd ingehuurd door Star International. Toen zijn dochter Cassandra Lang zwaar ziek werd, richtte Scott zich uit wanhoop weer tot inbraken.

Hij brak in bij het huis van Henry Pym en stal zijn Ant-Man uniform en cilinders met krimpgas. Als Ant-Man brak Lang in bij Technological Enterprises, en ontdekte dat Dr. Sondheim, de enige man die zijn dochter kon helpen, gevangen werd gehouden. Scott redde de dokter, en Sondheim was in staat Cassandra te genezen.

Lang wilde het Ant-Man kostuum terugbrengen en zichzelf overgeven aan de politie, maar Pym, die al wist waarvoor Scott de gestolen spullen had gebruikt, bood hem aan het kostuum te houden op voorwaarde dat hij het zou gebruiken om de orde te handhaven.

Niet lang daarna werd Scott de nieuwe Ant-Man en hielp meerdere malen Iron Man en de Avengers. Hij werd korte tijd ingehuurd door de Fantastic Four toen Reed Richards werd vermist. Nadat Langs ex-vrouw de voogdij over hun dochter kreeg, werd Scott een vast lid van de Avengers. Zijn persoonlijkheid botste nogal met dat van zijn mede avenger Jack of Hearts. Kort voordat Jack zelfmoord pleegde in The Avengers (3e serie) #76, hielp hij Cassie te redden van een kindermoordenaar.

Lang had een relatie met privédetective en voormalig superheldin Jessica Jones. Dit liep stuk toen bleek dat Jessica zwanger was van Luke Cage. Toen voormalig Avengers Scarlet Witch doordraaide, wekte ze met haar krachten onder andere Jack of Hearts weer tot leven. Hij keerde terug naar de Avengers basis, en blies deze op. Scott kwam om in de explosie.

Krachten[bewerken]

Via de door Henry Pym uitgevonden gasvormige “Pym Deeltjes”, die opgeslagen zitten in kleine capsules in zijn kostuum, kan Ant-Man zichzelf doen krimpen tot het formaat van een mier. Hij kan dan telepathisch communiceren met insecten via zijn cybernetische helm. Ook behoud hij in zijn kleine vorm de kracht die hij in zijn normale vorm heeft, waardoor hij (in verhouding tot zijn lichaamslengte) bovenmenselijke kracht verkrijgt.

In andere media[bewerken]

Marvel Cinematic Universe[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Ant-Man
Achtergrond
Eerste verschijning Ant-Man
Gespeeld door Paul Rudd
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Ant-Man (geboren: Scott Lang)
Familie Cassandra Lang (dochter)
Grootste vijand(en) Darren Cross / Yellowjacket, Ghost
Superkrachten Verbeterde kracht, insectmanipulatie, krimpen en duurzaamheid.

Status: Levend

Scott Lang wordt gespeeld door Paul Rudd in het Marvel Cinematic Universe en komt voor in de films Ant-Man, Captain America: Civil War en de toekomstige films Ant-Man and the Wasp en Avengers 4.

Referenties[bewerken]