Groot (Marvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groot
Cosplayer, uitgedost als Groot
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Tales to Astonish #13 (november 1960)
Bedenker(s) Stan Lee
Jack Kirby
Gespeeld door Krystian Godlewski
Terry Notary
Stemacteur(s) Troy Baker
Michael Clarke Duncan
Kevin Michael Richardson
Vin Diesel
Masato Funaki
Adam Harrington
Persoonlijke informatie
Bekende aliassen Monarch of Planet X
Soort Flora Colossus
Thuiswereld Planet X
Helper(s) Rocket Raccoon
Lid (geweest) van Guardians of the Galaxy
S.H.I.E.L.D. Paranormal
Containment Unit
Grootste vijand(en) Ronan the Accuser
Nebula
Thanos
Ego the Living Planet
Hulk
Ultron
Superkrachten Versnelde genezingsfactor
Bovenmenselijke duurzaamheid
Elastisch

Groot is een fictieve superheld uit de strips van Marvel Comics dat werd bedacht door Stan Lee, Jack Kirby, Larry Lieber en Dick Ayers. Hij verscheen voor het eerst in Tales to Astonish #13 (november 1960) als ontvoerder van mensen voor experimenten. Groot kan overigens alleen maar een zin zeggen, namelijk: I am Groot (Ik ben Groot), maar hij heeft ook al eens We are Groot (Wij zijn Groot) gezegd, net voordat hij doodging in het einde van Guardians of the Galaxy Volume 1.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Groot is een Flora Colossus die zijn thuisplaneet heeft verlaten omdat hij het niet eens was met hoe zijn soortgenoten omgingen met de zoogdieren. Hij werd in de ruimte opgepakt waardoor hij in de gevangenis Rocket Raccoon ontmoette met wie hij beste vrienden werd. Een tijdje daarna sloot het tweetal zich aan bij de groep de Guardians of the Galaxy.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Marvel Cinematic Universe[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 verscheen het personage in het Marvel Cinematic Universe. De stem voor Groot wordt ingesproken door Vin Diesel en de motion capture-vertolking werd door Krystian Godlewski en Terry Notary gedaan. Groot is een groot boomachtig wezen en vormt een team met Rocket Raccoon, een antropomorfe wasbeer. Later vormt hij samen met Rocket Raccoon, Star-Lord, Gamora en Drax the Destroyer het superheldenteam Guardians of the Galaxy. Aan het einde van de eerste film waar Groot in te zien is komt hij om het leven toen hij het team redde maar wordt een overblijvend scheutje opnieuw geplant waardoor hij als nieuwgeborene terugkomt. Zo is hij in andere films te zien als Baby Groot en Teen Groot, een baby- en tienervariant. Samen met de superheldengroep gaat hij later de strijd aan tegen Thanos. Doordat Thanos alle infinity stones weet te bemachtigen roeit hij het halve universum uit, hierbij vergaat Groot tot as. Vijf jaar later gaan de overgebleven Avengers op missie om terug in de tijd te gaan zodat ze de infinity stones voor Thanos weten te bemachtigen, en daarmee zijn daden ongedaan maken. Dit lukt waardoor Groot en rest van de tot as vergaande mensen weer tot leven komen, samen met alle Avengers strijden ze tegen Thanos en zijn mannen. Groot is te zien in de volgende films:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Groot komt ook voor in de animatieseries Ultimate Spider-Man, Avengers Assemble, Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. en Guardians of the Galaxy. De Nederlandse stem van Groot wordt hierbij gedaan door Simon Zwiers. Ook komt Groot voor in de animatieserie The Avengers: Earth's Mightiest Heroes waarin de Nederlandse stem van Groot werd gedaan door Tony Neef.

Computerspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 is er een verzamelfiguur van het personage Groot voor het computerspel Disney Infinity. Zodra dit verzamelfiguur op een speciale plaat wordt gezet, verschijnt het personage in het spel. De Nederlandse stem werd hierbij opnieuw ingesproken door Simon Zwiers.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]