Avengers: Age of Ultron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Avengers: Age of Ultron
Avengers: Age of Ultron
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) Avengers 2
Regie Joss Whedon
Producent Kevin Feige
Scenario Joss Whedon
Gebaseerd op The Avengers van
Stan Lee en Jack Kirby
Hoofdrollen Robert Downey Jr.
Chris Hemsworth
Mark Ruffalo
Chris Evans
Scarlett Johansson
Jeremy Renner
Don Cheadle
Aaron Taylor-Johnson
Elizabeth Olsen
Paul Bettany
Cobie Smulders
Anthony Mackie
Hayley Atwell
Idris Elba
Stellan Skarsgård
James Spader
Samuel L. Jackson
Muziek Brian Tyler
Danny Elfman
Montage Jeffrey Ford
Lisa Lassek
Cinematografie Ben Davis
Productiebedrijf Marvel Studios
Distributie Walt Disney Studios
Motion Pictures
Première 13 april 2015
(Dolby Theatre)
Vlag van Nederland 22 april 2015
Vlag van België 22 april 2015
Genre Superheldenfilm
Speelduur 141 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 250 miljoen
Opbrengst US$ 1,403 miljard[1]
Voorloper The Avengers (2012)
Vervolg Avengers: Infinity War
(2018)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Avengers: Age of Ultron is een Amerikaanse superheldenfilm uit 2015, geregisseerd door Joss Whedon en gebaseerd op het Marvel Comics superheldenteam The Avengers. De film werd geproduceerd door Marvel Studios en uitgegeven door Walt Disney Pictures. Het is de tweede film die draait om dit superheldenteam, en het is de elfde film in het Marvel Cinematic Universe. De hoofdrollen worden vertolkt door Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson en Jeremy Renner.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Nu S.H.I.E.L.D. vernietigd is, zijn de Avengers (Tony Stark/Iron Man, Thor, Steve Rogers/Captain America, Bruce Banner/Hulk, Natasha Romanoff/Black Widow, en Clint Barton/Hawkeye) weer bijeen gekomen. Bij aanvang van de film valt het team een HYDRA-basis in Sokovia aan. Hierbij wordt HYDRA-leider Baron Strucker gevangengenomen, en worden twee supermensen op wie Strucker experimenten uitvoerde, Pietro en Wanda Maximoff, bevrijd. Hierbij raakt Barton gewond aan zijn zij. Tevens maakt Iron Man de scepter die Loki in de vorige film gebruikte en Struckers data over kunstmatige intelligentie buit.

Tijdens een feestje in Avengers Tower, gebruiken Stark en Banner de data van Strucker en Loki’s Scepter om een geheim project van Stark, Ultron, te activeren, met het plan dat Ultron een high tech-verdedigingssysteem kan vormen en het werk van de Avengers wat kan verlichten. Ultron draait echter door en valt de Avengers aan. Hierbij wordt Jarvis klaarblijkelijk vernietigd. Nadien steelt Ultron de scepter en trekt zich terug in Struckers lab om een nieuw lichaam voor zichzelf te bouwen. Strucker vermoordt hij hierbij. Hij rekruteert tevens Pietro en Wanda, die wrok koesteren tegen Stark omdat hun ouders door Starks wapens zijn gedood. Het feit dat Stark een geheim project had, zorgt ondertussen voor spanning binnen het Avengersteam.

De Avengers confronteren Ultron, Pietro en Wanda in Zuid-Afrika, waar Ultron vibranium hoopt te bemachtigen. Ultrons lichaam wordt hierbij vernietigd. Wanda neemt de Hulk in haar macht, en Stark is gedwongen hem te stoppen met een nieuw harnas. Hoewel hij wint, zorgt het incident ervoor dat de Avengers wereldwijd gewantrouwd worden. Het team trekt zich terug in Bartons boerderij, waar ze ook zijn vrouw Laura en kinderen ontmoeten. Nick Fury zoekt het team hier op en moedigt hen aan om Ultron te stoppen. Banner deduceert dat Ultron bezig is een perfect lichaam voor zichzelf te maken, via een synthetisch lichaam gemaakt door Banners vriend Dr. Helen Cho. Rogers, Black Widow en Barton begeven zich naar Seoul, waar Ultron dr. Cho reeds in zijn macht heeft en het lichaam heeft gestolen. Wanneer Wanda Ultrons gedachten leest en ontdekt dat Ultron de hele mensheid wil uitroeien, keren zij en Pietro zich tegen hem. Barton weet het synthetische lichaam te stelen en terug naar Stark te brengen, maar Black Widow wordt gevangengenomen.

Stark onthult dat Jarvis nog bestaat, en uploadt hem naar het synthetische lichaam om zo een nieuwe bondgenoot voor de Avengers te maken: Vision. Thor vertelt het team ondertussen dat hij ontdekt heeft dat de scepter van Loki één van de zes Infinity Stones bevat; de machtigste objecten in het universum. Nu bijgestaan door Vision, Pietro en Wanda reist het Avengersteam naar Sokovia, waar Ultron van plan is met een machine een groot deel van een stad in de lucht te tillen en vervolgens op aarde neer te laten storten om zo globale uitroeiing teweeg te brengen. Banner redt Black Widow. Daarna bevecht het team Ultron en zijn leger van robots. Maria Hill, James Rhodes en verscheidene oud-S.H.I.E.L.D.-agenten komen het team bijstaan. Pietro komt om het leven wanneer hij voor een schietend vliegtuig stapt om Barton te redden. Wanda vernietigt dan het lichaam van Ultron. Stark en Thor vernietigen de machine, waarna Vision Ultron definitief uitschakelt.

Na het gevecht vertrekt De Hulk met een quinjet, die later neergestort wordt teruggevonden. Thor, die tijdens de film herhaaldelijk visioenen krijgt van een apocalyptische toekomst, keert terug naar Asgard. Stark en Barton stappen eveneens uit het team, terwijl Wanda, Rhodes, Vision en Sam Wilson zich melden als nieuwe rekruten. In een bonusscène tijdens de aftiteling is te zien hoe Thanos op zoek gaat naar de Infinity Stones.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Robert Downey jr. Tony Stark / Iron Man
Chris Evans Steve Rogers / Captain America
Chris Hemsworth Thor
Mark Ruffalo Bruce Banner / Hulk
Scarlett Johansson Natasha Romanoff / Black Widow
Jeremy Renner Clint Barton / Hawkeye
James Spader Ultron
Aaron Taylor-Johnson Pietro Maximoff / Quicksilver
Elizabeth Olsen Wanda Maximoff / Scarlet Witch
Paul Bettany Vision / J.A.R.V.I.S. (stem)
Samuel L. Jackson Nick Fury
Don Cheadle James Rhodey / War Machine
Cobie Smulders Maria Hill
Anthony Mackie Sam Wilson / Falcon
Hayley Atwell Peggy Carter
Idris Elba Heimdall
Linda Cardellini Laura Barton
Stellan Skarsgård Erik Selvig
Claudia Kim Helen Cho
Thomas Kretschmann Baron Wolfgang von Strucker
Andy Serkis Ulysses Klaue
Julie Delpy Madame B.
Henry Goodman Dr. List
Ben Sakamoto Cooper Barton
Imogen Poynton
Isabella Poynton
Lila Barton
Aaron Himelstein Cameron Klein
Kerry Condon F.R.I.D.A.Y. (stem)
Jaiden Stafford Nathaniel Barton
Stan Lee Zichzelf
Josh Brolin Thanos (post-credit scene)

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Age of Ultron werd aangekondigd in mei 2012, nadat The Avengers uitgebracht werd. De film moest de afsluiter worden van de zogenaamde Tweede Fase van het Marvel Cinematic Universe, welke begon met Iron Man 3. Whedon werd opnieuw als regisseur aangenomen in augustus van hetzelfde jaar. In april 2013 was de eerste versie van het script klaar. De casting begon in juni 2013 en duurde tot augustus. Whedon wilde zelf Quicksilver en Scarlet Witch in de film hebben om een grotere variatie aan personages te creëren, alsmede een kans om wat meer conflicten voor het team te doen ontstaan. Omdat de filmrechten op de X-Men echter in handen waren van 20th Century Fox konden de twee alleen worden gebruikt op voorwaarde dat ze nergens in de film omschreven worden als “mutanten”.

Op de San Diego Comic-Con International van 2013 kondigde Whedon aan dat de film de subtitel Age of Ultron zou krijgen, en dat Thanos, waarvan tot dusver aangenomen werd dat hij de primaire antagonist van de film zou worden, niet mee zou spelen in de film. De opnames van de film zouden begin 2014 van start gaan in Shepperton Studios in Engeland. Uiteindelijk werd Johannesburg, Zuid-Afrika, de eerste filmlocatie. De opnames hier begonnen op 11 februari 2014, met een reeks actiescènes die later als achtergrondmateriaal gebruikt zouden worden. Halverwege maart begonnen de opnames in Shepperton Studios. Op 22 maart werd de productie verplaatst naar Fort Bard en de Valle d'Aosta in Italië, welke dienstdeed als stand-in voor het fictieve land Sokovia. Op 30 maart werden opnames gemaakt in Zuid-Korea op de Mapo Bridge, en tot 14 april in en rond Seoul. Halverwege juni werden opnames gemaakt op de Universiteit van East Anglia en in Dover Castle. Verder dienden Chittagong, Bangladesh en New York als filmlocaties. Op 6 augustus kondigde Whedon op social media aan dat de opnames waren afgerond.

Voor de film ontwikkelde Industrial Light & Magic een nieuw motion capture-systeem genaamd Muse. ILM greep hun werk voor Age of Ultron aan om het bedrijf uit te breiden met een vestiging in Londen.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2014 tekende Brian Tyler een contract om de filmmuziek voor Age of Ultron te componeren. Daarmee volgde hij Alan Silvestri op als componist, en werd Age of Ultron zijn derde samenwerking met Marvel na Iron Man 3 en Thor: the Dark World. Tyler wilde dat zijn muziek een eerbetoon zou worden aan John Williams' muziek voor Star Wars, Superman, en Raiders of the Lost Ark.

Danny Elfman droeg eveneens bij aan de filmmuziek.

De volledige soundtrack omvat de volgende nummers:

Nr. Titel Duur
1. Avengers: Age of Ultron Title  
2. Heroes (komt niet in de film voor)  
3. Rise Together  
4. Breaking and Entering  
5. It Begins  
6. Birth of Ultron  
7. Ultron-Twins  
8. Hulkbuster  
9. Can You Stop This Thing?  
10. Sacrifice  
11. Farmhouse  
12. The Vault  
13. The Mission  
14. Seoul Searching  
15. Inevitability-One Good Eye (komt niet in de film voor)  
16. Ultron Wakes  
17. Vision  
18. The Battle  
19. Wish You Were Here  
20. The Farm  
21. Darkest of Intentions  
22. Fighting Back  
23. Avengers Unite  
24. Keys to the Past  
25. Uprising  
26. Outlook  
27. The Last One  
28. Nothing Lasts Forever  
29. New Avengers-Avengers: Age of Ultron 3:09

Uitgave en ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De wereldpremière van Avengers: Age of Ultron vond plaats op 13 april 2015 in het Dolby Theatre in Hollywood. De Europese première was op 21 april 2015 in het Vue West End in Londen. Op 22 april 2015 werd de film uitgebracht in Nederland en België. De Noord-Amerikaanse première was op 1 mei 2015.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Avengers: Age of Ultron van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.