Universiteit van East Anglia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van East Anglia
University of East Anglia
School of World Art Studies
Afkorting UEA
Motto Do Different
Locatie Norwich, Verenigd Koninkrijk
Opgericht 1963
Type Openbaar
Rector Brandon Gough
Studenten 19.585[1]
Personeel ca. 2.500[2]
Lid van Association of Commonwealth Universities, Aurora
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Earlham Hall
Sainsbury Centre for Visual Arts

De Universiteit van East Anglia (UEA) is een openbare universiteit in de Engelse stad Norwich. De universiteit, gevestigd in 1963, is vernoemd naar de historische streek East Anglia (aan de Noordzee, tegenover Nederland).

De universiteit bestaat uit vier faculteiten en heeft zo'n 20.000 studenten.[1] De campus in Norwich omvat onder meer Earlham Hall, het oorspronkelijke gebouw van de Universiteit van East Anglia, waar nu de Norwich Law School van de universiteit gevestigd is. Op de campus staat ook het Sainsbury Centre for Visual Arts, een kunstmuseum en galerij. Het is een van de eerste openbare gebouwen ontworpen door Norman Foster.

In de Good University Guide van de The Times (2009) stond de universiteit op de 28e plaats in een lijst van de beste Britse universiteiten.[3] In de Academic Ranking of World Universities (2009) staat de universiteit wereldwijd op een 181e plaats.[4] Uit een vergelijking van Britse universiteiten door de vier hogeronderwijssubsidiefondsen van het land in 2008 bleek dat meer dan 50 procent van de onderzoeksactiviteit aan de Universiteit van East Anglia van internationaal leidende of uitmuntende klasse is. Volgens dit onderzoek is de universiteit in de top 3 van Groot-Brittannië in de vakgebieden kunstgeschiedenis, Amerikanistiek, film studies en international development en in de top 10 in milieukunde en farmacie.[5]

De Universiteit van East Anglia was een van de oorspronkelijke leden van de 1994 Group, tot 2013 een coalitie van kleinere Britse universiteiten waar veel onderzoek gedaan wordt.[6]

Climate Research Unit[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Climategate voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Climate Research Unit (CRU) van de universiteit is een prominent klimaatonderzoekscentrum. In november 2009 lekten een aantal e-mails van de wetenschappers van de Climatic Research Unit (CRU) uit. In eerste instantie leek hieruit naar voren te komen dat wetenschappers gegevens over de opwarming van de Aarde hadden gemanipuleerd. Acht onafhankelijke instellingen onderzochten het incident en kwamen tot de conclusie dat de e-mails uit hun context gehaald waren, en dat er geen sprake was van fraude.[7] De affaire werd door klimaatsceptici en de media omgedoopt tot Climategate.

Bekende oud-studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele bekende oud-studenten van de universiteit zijn:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie University of East Anglia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.