Mathias Cormann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Mathias Cormann
Matthias Hubert Paul Cormann
Matthias Hubert Paul Cormann
Geboren 20 september 1970
Eupen (België)
Politieke partij Liberal Party of Australia
Beroep Politicus
Religie Rooms Katholiek
Website http://www.mathiascormann.com.au
Senator voor Western Australia
Huidige functie
Aangetreden 19 juni 2007
Voorganger Ian Campbell
Minister van Financiën in Australië
Huidige functie
Aangetreden 18 september 2013
Voorganger Penny Wong
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mathias Hubert Paul Cormann (Eupen, 20 september 1970) is een Australisch politicus van Belgische origine. Sinds september 2013 is hij de minister van financiën van Australië. Hij zetelt namens de centrum-rechtse Liberal Party of Australia in de Australische senaat, als afgevaardigde voor Western Australia. Nadat hij aanvankelijk door het Parlement van Western Australia als opvolger van senator Ian Campbell werd verkozen, werd hij in zijn mandaat bevestigd tijdens de federale verkiezingen van 2010. Tot aan zijn benoeming als minister van financiën nam hij als lid van de toenmalige oppositie als 'schaduw minister' de verantwoordelijkheden begroting, budget en pensioenen waar.

Biografie[bewerken]

Cormann werd geboren in Eupen (België) en emigreerde in 1996 naar Australië. Opmerkelijk hierbij is dat hij tot nauwelijks enkele jaren voor zijn vertrek geen Engels sprak, iets wat hij leerde wanneer hij als 23-jarige als Erasmusstudent naar Norwich trok.

Cormann is een alumnus van de faculteit rechten van de Katholieke Universiteit Leuven, maar aangezien hij zijn Belgische rechtendiploma in Australië niet kon valideren, werkte hij na zijn aankomst tijdelijk als tuinman. Hij sloot zich aan bij de Liberal Party of Australia in 1996, waar hij in 2000 Senior Vice President werd voor de afdeling in Perth. In 2003 werd hij Vice President en in 2004 Senior Vice President voor Western Australia, een functie die hij tot 2008 behield.

Zijn eerste stappen in de politiek deed hij reeds in België in 1991 toen hij lid was van de Christlich Soziale Partei (CSP) en nadien gemeenteraadslid te Raeren.[1][2]

Mathias Cormann is een gepassioneerd piloot en heeft een Private Pilot Licence.

Externe links[bewerken]