Tony Abbott

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tony Abbott
Anthony John Abbott
Geboren 4 november 1957
Londen
Politieke partij Liberal Party of Australia
Partner Margaret Abbott
Beroep Politicus
Religie Rooms-katholiek
Handtekening Handtekening
Premier van Australië
Aangetreden 18 september 2013
Einde termijn 14 september 2015
Voorganger Kevin Rudd
Opvolger Malcolm Turnbull
Leider van de oppositie
Aangetreden 1 december 2009
Einde termijn 18 september 2013
Premier Kevin Rudd (2007-2010, 2013)
Julia Gillard (2010-2013)
Voorganger Malcolm Turnbull
Opvolger Chris Bowen
Minister van Gezondheid en Ouderdom
Aangetreden 7 oktober 2003
Einde termijn 3 december 2007
Premier John Howard
Voorganger Kay Patterson
Opvolger Nicola Roxon
Minister van Werkgelegenheid en Werkrelaties
Aangetreden 26 november 2001
Einde termijn 7 oktober 2003
Premier John Howard
Voorganger Tony Abbott
Opvolger Kevin Andrews
Minister van Werkgelegenheid, Werkrelaties en Kleine ondernemingen
Aangetreden 30 januari 2001
Einde termijn 26 november 2001
Premier John Howard
Voorganger Peter Reith
Opvolger Tony Abbott (Werkgelegenheid en Werkrelaties)
Ian Macfarlane (Kleine ondernemingen)
Minister van Sociale Zaken
Aangetreden 21 oktober 1998
Einde termijn 30 januari 2001
Premier John Howard
Voorganger Chris Ellison
Opvolger Mal Brough
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Anthony John (roepnaam: Tony) Abbott (Londen, 4 november 1957) is een Australisch politicus namens de centrum-rechtse Liberal Party of Australia. Hij was van 18 september 2013 tot en met 14 september 2015 de 28e minister-president van Australië. Eerder was hij oppositieleider en minister van Sociale Zaken, minister van Werkgelegenheid en Werkrelaties en minister van Gezondheid en Ouderdom tussen 1998 en 2007 onder premier John Howard.

Na de verkiezingsnederlaag voor premier John Howard bij de parlementsverkiezingen van 2007 werd Abbott minister in een schaduwkabinet onder leiding van Malcolm Turnbull, totdat hij aftrad in protest tegen het beleid van de Liberal Party. Bij de verkiezingen voor een nieuwe leider van de oppositie werd Abbott met 42 stemmen boven Turnbull (met 41 stemmen) gekozen. Als zodanig leidde hij de parlementsverkiezingen van 2010 namens de Coalition (Liberal Party en National Party). Op 7 september 2013 won Abbott de verkiezingen.

Aan zijn ambtstermijn als minister-president kwam een einde na een interne stemming binnen de Liberal Party of Australia. De stemming werd aangevraagd door Malcolm Turnbull, wegens gebrek aan vertrouwen.[1]

Jeugdjaren en familie[bewerken | brontekst bewerken]

Abbott werd geboren in Londen (Engeland) als zoon van Australische ouders. Een van zijn grootvaders was van Nederlandse afkomst en was in 1912 met zijn moeder geëmigreerd uit Nederland. In 1960 keerde het gezin terug naar Australië, waar eerst in Sydney gewoond werd en daarna in Chatswood. Abbott ging naar het St. Aloysius' College voordat hij de middelbare school afrondde op het St Ignatius' College, Riverview in Sydney. Hij slaagde met een Bachelor of Economics en Bachelor of Laws aan de Universiteit van Sydney. Daarna ging hij naar The Queen's College in Oxford en studeerde af met een Master of Arts en in Politics and Philosophy.

Toen Abbott 19 was, werd zijn vriendin zwanger en Abbott ging ervan uit dat hij de biologische vader was. Het stel trouwde niet en liet het kind adopteren. 27 jaar lang geloofde Abbott dat hij de vader van het kind was, maar in 2004 ging het kind op zoek naar zijn biologische moeder en werd het publiekelijk bekend dat het kind werkte bij de Australian Broadcasting Corporation (ABC) en meewerkte aan televisieprogramma's waarin Abbott verscheen. Een DNA-test wees later echter uit dat Abbott niet de vader van het kind was.

In 1983 begon Abbott een opleiding tot priester. Vervolgens besloot hij toch om een ander carrièrepad te kiezen. Door deze tijd in het seminarie werd Abbott door critici ook wel "The Mad Monk" genoemd.

Tijdens zijn studie en zijn tijd in het seminarie schreef Abbott artikelen voor kranten en tijdschriften, eerst voor the Sydney University Newspaper, later the Catholic Weekly en landelijke publicaties zoals The Bulletin. Hij werd tevens journalist voor The Australian Newspaper.

In 1987 ontmoette Abbott zijn huidige vrouw Margaret, met wie hij drie dochters heeft.

Voorganger:
Kevin Rudd
Minister-president van Australië
2013-2015
Opvolger:
Malcolm Turnbull