Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling
  
Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling
Bestuurscentrum Parijs, Frankrijk
Oprichting 16 april 1948
Werktaal Frans en Engels
Secr.-Generaal Mathias Cormann
Plaatsvervangend Secr.-Generaal Ludger Schuknecht; Ulrik Vestergaard Knudsen; Masamichi Kono
Website www.oecd.org
Het Château de la Muette in Parijs, zetel van het OESO-hoofdkwartier

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO; Frans: Organisation de coopération et de développement économiques, OCDE, Engels: Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) is een samenwerkingsverband te Parijs van 38 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.

De organisatie begon in 1947 als Organisatie voor Europese Economische Samenwerking (OEES; Organisation for European Economic Co-operation, OEEC) om te helpen bij het Marshallplan voor de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. In 1961 werd de organisatie hervormd naar de huidige OESO, waarvan ook niet-Europese landen lid konden worden. Sinds 1 juni 2021 is de secretaris-generaal van de OESO de Australiër Mathias Cormann. Voordien was dit de Mexicaan José Ángel Gurría (2006–2021). De Belg Yves Leterme was adjunct-secretaris-generaal van september 2011 tot juni 2014. Zijn voorganger was de Nederlander Aart Jan de Geus (februari 2007–september 2011).

De organisatie is ook bekend als statistische organisatie met onder andere de Better Life Index.

Lidstaten[bewerken | brontekst bewerken]

De lidstaten van de OESO zijn overwegend welvarende landen; 31 (gemarkeerd *) worden beschreven als lidstaten met een hoog inkomen door de Wereldbank in 2003.

Oprichtende lidstaten (1961)[bewerken | brontekst bewerken]

Later toegetreden[bewerken | brontekst bewerken]

(alfabetisch, met jaar van toelating):

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

De OESO publiceert een hele reeks boeken en rapporten, statistieken, beleidsdocumenten, podcasts, en twee tijdschriften: OECD Journal on Budgeting over begrotingszaken, en Nuclear Law Bulletin, het blad van het Agentschap voor Kernenergie, een onderdeel van de OESO.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten