Naar inhoud springen

Brunel-universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brunel-universiteit
Brunel University
Een deel van de campus
Locatie Londen, Verenigd Koninkrijk
Opgericht 1966sh
Studenten 15.510[1]
Personeel 2.162
Lid van Association of Commonwealth Universities
European University Association
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Brunel-universiteit (Engels: Brunel University) is een universiteit in Uxbridge in West-Londen, vernoemd naar de Britse ingenieur Isambard Kingdom Brunel. De universiteit heeft ongeveer 15.000 studenten en richt zich vooral op techniek en exacte wetenschap.

In de Times Higher Education Supplement stond Brunel in 2008 wereldwijd op de 296e plaats en binnen het Verenigd Koninkrijk op de 38e plaats. In de Times Good University Guide stond de universiteit in 2009 op de 47e plaats in het Verenigd Koninkrijk en in de Guardian University Guide op de 54e plaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit kwam voort uit Acton Technical College in de Londense wijk Acton. In 1961 werd het Brunel College of Technology afgesplitst van deze hogeschool, en een jaar later, in 1962, kreeg het de naam Brunel College of Advanced Technology. Op 9 juni 1966 kreeg Brunel de status van universiteit.

In 1961 werd een nieuwe campus in Uxbridge, in het uiterste westen van Londen, toegevoegd aan de bestaande campus in Acton. De campus in Acton werd in 1971 opgeheven. In 1980 fuseerde Brunel met Shoreditch College of Education in Runnymede (Surrey), ten westen van Londen. Dit werd de nieuwe tweede campus van Brunel. Na een fusie met het West London Institute of Higher Education in 1985 kreeg Brunel er twee nieuwe campussen bij, in de Londense wijken Osterley en Twickenham. In recente jaren werden de campussen in Runnymede, Osterley en Twickenham verkocht. Het geld dat dit opbracht werd gebruikt om de campus in Uxbridge te renoveren en uit te breiden met onder meer een nieuw sportcentrum, studentenverblijven en een uitbreiding van de universiteitsbibliotheek.[2]

In 1996 besloot Brunel University om een eredoctoraat toe te kennen aan Margaret Thatcher, nadat de Universiteit van Oxford eerder geweigerd had om haar een eredoctoraat te geven. Deze beslissing leidde tot veel protest bij de studenten en faculteit van Brunel, waardoor de uitreikingsceremonie niet op de campus van de universiteit maar in het Hogerhuis moest plaatsvinden.

Bekende faculteitsleden[bewerken | brontekst bewerken]

Dick Pels was hoogleraar aan Brunel van 1998 tot 2002

Enkele bekende (voormalige) stafleden van Brunel zijn:

  • Gordon Pask (1928-1996), psycholoog en cyberneticus
  • Malcolm Wicks (1947), parlementslid en lid van de Britse regering (onder andere als Minister of State for Science and Innovation) van 1999 tot 2008
  • Dick Pels (1948), Nederlands socioloog en publicist, was hoogleraar sociologie en mediastudies aan Brunel van 1998 tot 2002

Bekende studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele bekende studenten van Brunel zijn:

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op de campus van Brunel University werden de scènes van de film A Clockwork Orange (1971) opgenomen waarin het hoofdpersonage Alex wordt blootgesteld aan de "Ludovico-techniek".
Zie de categorie Brunel University van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.