Uxbridge (Londen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uxbridge
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Uxbridge (Londen)
Uxbridge (Londen)
Situering
Regio Groot-Londen
Coördinaten 51° 32' NB, 0° 29' WL
Algemeen
Inwoners 62.000
Overig
Postcode(s) UB8
Grid code TQ055835
Post town UXBRIDGE
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Uxbridge is een plaats in het uiterste westen van Groot-Londen met ongeveer 62.000 inwoners (2001). Het ligt in het borough Hillingdon, aan de rivier de Colne. De naam Uxbridge is een verbastering van Wuxen Bridge, een brug over de Colne. De Wuxen waren een 7e-eeuwse Saksische stam.

Op RAF Uxbridge, een vliegbasis van de Royal Air Force, waren de jachtvliegtuigen van de 11 Group van de RAF gevestigd tijdens de Slag om Engeland in 1940. Voor de ingang van de vliegbasis staat een replica van een Spitfire. Een tweede vliegbasis, RAF Northolt, ligt zo'n 4 kilometer ten noorden van Uxbridge.

In Uxbridge is ook het Europese hoofdkwartier van het bedrijf Xerox en de hoofdcampus van de Londense universiteit Brunel University gevestigd. Op de campus van Brunel University werden de scènes van de film A Clockwork Orange opgenomen waarin het hoofdpersonage Alex wordt blootgesteld aan de "Ludovico-techniek". Ook veel scènes van de televisieserie Extras werden in Uxbridge opgenomen.

In de jaren 1930 werkte George Orwell as leraar van een plaatselijke school, Frays College. Hij baseerde zijn roman A Clergyman's Daughter op zijn ervaringen als leraar in Uxbridge.

Het metrostation Uxbridge, geopend in 1933, is westelijk eindpunt van zowel de Metropolitan Line als de Piccadilly Line. Ten westen van Uxbridge loopt de Londense ringweg M25 en direct ten noorden van Uxbridge begint de autosnelweg M40 van Londen naar Birmingham. Ten westen van Uxbridge loopt ook het Grand Union Canal.

Het centrum van Uxbridge