Piccadilly Line

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piccadilly line flag box.svg
Piccadilly Line op de kaart
Totale lengte71,0 km
Aantal stations53
Aangelegd doorGNP&BR
Geopend15 december 1906
MaterieelType 1973
Treindienst doorUnderground.svg Metro van Londen
Traject
uKBHFa Cockfosters
uHST Oakwood
uHST Southgate
uHST Arnos Grove
uHST Bounds Green
uHST Wood Green
uHST Turnpike Lane
uHST Manor House
uHST Finsbury Park
uHST Arsenal
uHST Holloway Road
uHST Caledonian Road
uHST King's Cross St. Pancras
uHST Russel Square
uHST Holborn
uHST Covent Garden
uHST Leicester Square
uHST Piccadilly Circus
uHST Green Park
uHST Hyde Park Corner
uHST Knightsbridge
uHST South Kensington
uHST Gloucester Road
uHST Earl's Court
uHST Barons Court
uHST Hammersmith
uHST Turnham Green
uHST Acton Town
uBS2+luBS2+r
uHSTuSTR Ealing Common
uHSTuSTR North Ealing
uHSTuSTR Park Royal
uHSTuSTR Alperton
uHSTuSTR Sudbury Town
uHSTuSTR Sudbury Hill
uHSTuSTR South Harrow
uHSTuSTR Rayners Lane
uHSTuSTR Eastcote
uHSTuSTR Ruislip Manor
uHSTuSTR Ruislip
uHSTuSTR Ickenham
uHSTuSTR Hillingdon
uKHSTeuSTR Uxbridge
BSicon .svguHST South Ealing
BSicon .svguHST Northfields
BSicon .svguHST Boston Manor
BSicon .svguHST Osterley
BSicon .svguHST Hounslow East
BSicon .svguHST Hounslow Central
BSicon .svguHST Hounslow West
BSicon .svguHST Hatton Cross
uSTR+luABZgr
uSTRuHST Heathrow Terminal 4
uHSTuSTR Heathrow Terminals 2 & 3
uABZgluSTRr
uKHSTeBSicon .svg Heathrow Terminal 5
Station Bounds Green, onderdeel van de noordelijke verlenging uit de jaren 1930
Ingang van station Covent Garden in het centrum van Londen
Treinen van de Piccadilly Line in station Oakwood
Interieur van een Tube 1973 van de Piccadilly Line

De Piccadilly Line is een lijn van de Londense metro. Op kaarten wordt de lijn in donkerblauw weergegeven. Deze deep-level lijn loopt van het noordoosten naar het westen van Londen en vormt een belangrijke verbinding met de luchthaven Heathrow (→ kaart). De Piccadily Line heeft een lengte van 71 kilometer en bedient 53 stations (waarvan 25 ondergronds); in de buitenwijken loopt het tracé grotendeels bovengronds.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Planning en aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

De lijn droeg oorspronkelijk de naam Great Northern, Piccadilly & Brompton Railway (GNP&BR) en werd geëxploiteerd door de Underground Electric Railways Co of London Ltd (UERL). Er bestonden verscheidene plannen voor de aanleg van de lijn en er was een parlementaire commissie nodig om het meest geschikte traject vast te stellen. Het uiteindelijk gekozen tracé betrof een samenvoeging van de geplande Great Northern and Strand Railway (GN&SR) en de Brompton and Piccadilly Circus Railway (B&PCR) plus een deep-level tunnel tussen South Kensington en Earl's Court, gedeeltelijk over het spoor van de District Line (maar zonder op alle stations te stoppen). Het eerste gedeelte van de lijn, tussen Hammersmith en Finsbury Park werd geopend op 15 december 1906.

Op 30 november 1907 werd een aftakking van Holborn naar Strand geopend. Dit tracé was oorspronkelijk gepland als het laatste deel van de GN&SR, voordat tot samenvoeging van deze lijn met de B&PR was besloten. Al in 1905 en nogmaals in 1965 werden er plannen gemaakt deze korte aftakking te verlengen naar de zuidoever van de Theems, tot aan het belangrijke spoorwegstation Waterloo, maar dit project werd nooit uitgevoerd. Vanaf 1918 werd het dubbelsporig aangelegde lijntje als enkelsporige pendeldienst geëxploiteerd, gescheiden van de rest van de Piccadilly Line, totdat de tak in 1994 definitief gesloten werd.

Verdere ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 december 1928 werd een geheel vernieuwd station Piccadilly Circus geopend, met een nieuwe ondergrondse stationshal en elf roltrappen. Deze verbouwing luidde het begin in van verdere modernisering van de lijn en uitbreiding van diverse andere stations naar het model van Piccadilly Circus. Vanaf de jaren 1920 raakte het noordelijke eindpunt, Finsbury Park, ernstig verstopt. Passagiers die verder naar het noorden van de stad wilden reizen moesten op dit station overstappen op bussen en trams. Tijdens de recessie van de jaren 1930 kwam uiteindelijk overheidsgeld beschikbaar voor verlenging van de lijn, onder andere in het kader van werkverschaffing.

Het nieuwe tracé naar het noorden werd in drie etappes geopend en bereikte op 13 maart 1933 het huidige eindpunt Cockfosters. De lengte van de uitbreiding bedroeg 12 kilometer. In dezelfde tijd werd er ook een westelijke verlenging gerealiseerd. Op 4 juli 1932 bereikte de Piccadilly Line South Harrow, waarbij gebruikgemaakt werd van bestaande sporen van andere maatschappijen. In 1933 ging de lijn ook naar Hounslow West rijden, parallel aan de District Line, en werd de tak naar South Harrow verlengd tot Uxbridge. De stations uit deze periode onderscheiden zich door hun art-deco-architectuur en werden voornamelijk ontworpen door Charles Holden.

Verlenging naar Heathrow[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 werd de tak naar Hounslow West verlengd tot Heathrow Central. Dit station werd hernoemd tot Heathrow Terminals 1,2,3 in 1984, toen de lijn werd uitgebreid naar Heathrow Terminal 4. Deze verlenging werd aangelegd als lus, die met de klok mee wordt bereden. In 2005 was de 2,2 km lange verbinding met Heathrow Terminal 5 in aanleg, in verband waarmee station Heathrow Terminal 4 van januari 2005 tot september 2006 tijdelijk gesloten was. De opening van station Heathrow Terminal 5 was op 27 maart 2008. De treinen rijden sindsdien om en om naar het eindpunt Terminal 5 dan wel over de lus via Terminal 4. In de praktijk dus naar terminals 1,2,3 en dan 5 (eindpunt van de lijn), of via 4 (na een stop van ca. 8 minuten) naar 1,2,3 en dan verder richting centraal Londen. Volgens de oorspronkelijke plannen zou station Terminal 5 in de lus van Terminal 4 komen (er was al ruimte voor gereserveerd), maar de plannen werden later gewijzigd. Vandaar deze wat vreemde situatie.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Piccadilly Line worden treinen van het type 1973 ingezet, die in gebruik werden genomen voor de verlenging van de lijn naar Heathrow. De treinen werden gebouwd door Metro Cammell in Birmingham. Vanwege de voor "deep-level"-lijnen karakteristieke krappe ronde tunnels, zijn de afgeronde daken van de treinen relatief laag en lopen de deuren deels door in het dak. Treinen bestaan steeds uit twee gekoppelde stellen van elk drie rijtuigen. Aangezien de treinstellen slechts aan één zijde een bestuurderscabine hebben, mogen ze alleen ongekoppeld rijden in de depots. De treinen hebben extra ruimte bij de deuren waar passagiers die naar de luchthaven reizen hun bagage kunnen plaatsen.

Voor de dienstuitvoering van de lijn in de spitsuren zijn 76 treinen nodig. De totale vloot van de Piccadilly Line bestaat uit 88 treinen, hoewel één daarvan ernstig beschadigd is door de aanslagen op 7 juli 2005. De Piccadilly Line beschikt over twee depots, Cockfosters in het noordoosten en Northfields in het westen.

In juni 2018 maakte Transport for London bekend dat de 1992 stock, de huidige treinstellen, vanaf 2023 vervangen zullen worden door treinen van het type Inspiro van Siemens Mobility. Er is een contract getekend voor het leveren van 94 treinen ter waarde van £1,5 miljard. De nieuwe treinstellen maken deel uit van het New Tube for London project waarbij er een nieuwe generatie treinstellen zal worden aangekocht die alle huidige zullen vervangen op de Central line, Bakerloo Line, Piccadilly line en Waterloo & City line. De indienststelling van het nieuwe materieel is vertraagd, de eerste treinen worden in 2025 verwacht.

Een gesloten station Caledonian Road, drie dagen na de aanslagen

Terroristische aanslagen[bewerken | brontekst bewerken]

De Piccadilly Line was een van de doelwitten van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005. Om 8:50 plaatselijke tijd vond er een ontploffing plaats in een trein die zich bevond in de tunnel tussen de stations King's Cross St. Pancras en Russell Square. Deze bomaanslag eiste de meeste slachtoffers van alle op 7 juli uitgevoerde aanvallen, 21 mensen vonden de dood. Omdat de Piccadilly Line zeer diep gelegen is, was de evacuatie veel moeilijker uit te voeren dan op andere lijnen. Op 8 juli werd de dienst op de lijn gedeeltelijk hervat, maar het centrale traject tussen Hyde Park Corner en Arnos Grove bleef nog gesloten. Precies vier weken na de aanslagen, op 4 augustus 2005, kwam de lijn weer volledig in bedrijf.

Toekomstige ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2025 (of later) zal het huidige materieel vervangen worden door nieuwe treinen die door Siemens Mobility worden geleverd. Als alle bestelde 94 treinen zijn afgeleverd, is het mogelijk om in de spits met 27 treinen per uur te gaan rijden (nu 24). Ook het treinbeveiligingssysteem wordt gemoderniseerd, en als er dan nog 7 treinen extra worden aangeschaft kan de frequentie omhoog naar 33 treinen per uur. De maximum haalbare treinfrequentie zal -net als nu al het geval is bij de Victoria Line- 36 treinen per uur gaan bedragen. Om met deze frequentie te kunnen rijden zijn nog eens 8 extra treinen nodig, wat het totaal op 109 stuks brengt. Met deze maatregelen kunnen per uur 21.000 reizigers meer vervoerd worden dan nu het geval is, een toename van 60%.

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

De stations uit 1906 werden ontworpen door architect Leslie Green die ze, op Holborn na, allemaal voorzag van een bloedrode geglazuurde gevelbekleding. Ten westen van Bompton Road werd aangehaakt bij bestaande stations van de District Railway. Vanaf 1923 werden verschillende stations in het centrum omgebouwd in verband met de komst van roltrappen. Deze ombouw vond plaats onder leiding van Charles Holden, destijds de huisarchitect van UERL. In het kader van de verlenging van de GNP&BR tussen 1929 en 1933 werden Ealing Common en Hounslow West voorzien van een nieuw zevenhoekig stationsgebouw in de stijl van de stations ten zuiden Clapham. Het nieuwbouw traject tussen Cockfosters en Finsbury Park kreeg stations volgens het concept bakstenen doos met een deksel van beton van Charles Holden. Voor de takken ten westen van Hammersmith werden stations van de District Railway gebruikt of overgenomen. Deze stations werden deels voorzien van nieuwe gebouwen, eveneens varianten op het concept bakstenen doos met een deksel van beton. De nieuwe eindpunten Cockfosters en Uxbridge kregen een identieke perronhal om de eenheid te benadrukken. In juli 1933 ging de UERL op in London Transport die de GNP&BR omdoopte in Piccadilly Line. De vier gesloten stations zijn cursief aangegeven in de lijst.

Heathrowtak Hoofdlijn Overstappunt Foto * Type Geopend Ligging Opmerkingen
Cockfosters Cockfosters Tube Station 2007.jpg Maaiveld 31 juli 1933 51° 39′ 6″ NB, 0° 8′ 56″ WL
Oakwood Oakwood tube station - geograph.org.uk - 909451.jpg Uitgraving 13 maart 1933 51° 38′ 51″ NB, 0° 07′ 54″ WL
Southgate Southgate tube station 8 April 2016.JPG Dubbelgewelfdstation 13 maart 1933 51° 37′ 57″ NB, 0° 7′ 41″ WL
Arnos Grove ArnosGrove.jpg Uitgraving 19 september 1932 51° 36′ 58″ NB, 0° 8′ 0″ WL
Bounds Green Bounds green station.jpg Dubbelgewelfdstation 19 september 1932 51° 36′ 25″ NB, 0° 7′ 27″ WL
Wood Green Wood Green Station.jpg Dubbelgewelfdstation 19 september 1932 51° 35′ 50″ NB, 0° 06′ 36″ WL
Turnpike Lane Turnpike lane tube station.jpg Dubbelgewelfdstation 19 september 1932 51° 35′ 26″ NB, 0° 06′ 12″ WL
Manor House Manor House Underground Station.jpg Dubbelgewelfdstation 19 september 1932 51° 34′ 15″ NB, 0° 05′ 46″ WL
Finsbury Park Aiga railtransportation 25.svg Victoria line roundel (no text).svg Finsbury Park stn Piccadilly nortbound.JPG Dubbelgewelfdstation 14 februari 1904 51° 33′ 52″ NB, 0° 6′ 22″ WL Sinds 15 December 1906 een station van de Piccadilly Line
Arsenal Arsenal Underground Station - geograph.org.uk - 1065171.jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 33′ 31″ NB, 0° 6′ 21″ WL Tot 31 oktober 1932 heette het station Gillespie Road
Holloway Road Holloway Road Underground station geograph-3896092-by-Ben-Brooksbank.jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 33′ 11″ NB, 0° 06′ 43″ WL
Caledonian Road Caledonian Road stn building.JPG Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 32′ 54″ NB, 0° 07′ 7″ WL
York Road York Road station.jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 32′ 18″ NB, 0° 07′ 21″ WL 19 september 1932 gesloten in verband met de verlenging van de lijn
King's Cross St. Pancras Aiga railtransportation 25.svg Victoria line roundel (no text).svg Northern line roundel (no text).svg
Metropolitan line roundel (no text).svg H&c line roundel (no text).svg Circle line roundel (no text).svg
King's Cross St Pancras stn Piccadilly northbound look south 2012.JPG Dubbelgewelfdstation 10 januari 1863 51° 31′ 49″ NB, 0° 7′ 27″ WL Sinds 15 December 1906 een station van de Piccadilly Line
Russell Square Russell Square tube station - geograph.org.uk - 669850.jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 31′ 23″ NB, 0° 7′ 28″ WL
Holborn Central line roundel (no text).svg Holborn Tube Station Building.jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 31′ 2″ NB, 0° 7′ 12″ WL
Aldwych Aldwych Station Exterior Rear Entrance on Surrey Street.jpg Dubbelgewelfdstation 30 november 1907 51° 30′ 44″ NB, 0° 6′ 57″ WL Het station ligt aan een geplande zijtak naar Waterloo, heeft echter voornamelijk een pendeldienst met Holborn gekend. Gesloten in 1994
Covent Garden Covent Garden Tube Station.JPG Dubbelgewelfdstation 11 april 1907 51° 30′ 47″ NB, 0° 07′ 28″ WL Het station was pas 4 maanden na de rest van de lijn klaar voor gebruik.
Leicester Square Northern line roundel (no text).svg LeicesterSquareTubeStation.jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 30′ 41″ NB, 0° 07′ 41″ WL
Piccadilly Circus Bakerloo line roundel (no text).svg Entrance to Piccadilly Circus tube station - geograph.org.uk - 1150096.jpg Dubbelgewelfdstation 10 maart 1906 51° 30′ 36″ NB, 0° 8′ 2″ WL Sinds 15 December 1906 een station van de Piccadilly Line
Green Park Jubilee line roundel (no text).svg Victoria line roundel (no text).svg GREEN PARK-10 261009 CPS (4052019577).jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 30′ 25″ NB, 0° 8′ 34″ WL Geopend als Dover Street, op 18 september 1933 omgedoopt in Green Park
Down Street Down Street tube station 2011.jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 30′ 16″ NB, 0° 8′ 51″ WL 21 mei 1932 gesloten in verband met de verlenging van de lijn
Hyde Park Corner Hyde Park Corner stn southwest entrance.JPG Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 30′ 10″ NB, 0° 09′ 10″ WL
Knightsbridge Knightsbridge-tube-station-sloane-street-entrance.jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 30′ 6″ NB, 0° 09′ 39″ WL
Bompton Road The former Brompton Road tube station, Cottage Place (geograph 2753136).jpg Dubbelgewelfdstation 15 december 1906 51° 29′ 49″ NB, 0° 10′ 8″ WL Op 30 juli 1934 gesloten in verband met de verlenging van de lijn
South Kensington Circle line roundel (no text).svg District line roundel (no text).svg Classic London tube station entrance - geograph.org.uk - 1544471.jpg Gestapeld station 24 december 1868 51° 29′ 38″ NB, 0° 10′ 26″ WL Sinds 15 december 1906 een station van de Piccadilly Line
Gloucester Road Circle line roundel (no text).svg District line roundel (no text).svg GLOUCESTER ROAD-03 261009 CPS (4052028045).jpg Dubbelgewelfdstation 1 oktober 1868 51° 29′ 41″ NB, 0° 10′ 59″ WL Sinds 15 december 1906 een station van de Piccadilly Line
Earl's Court District line roundel (no text).svg Earl's Court station (front).jpg Dubbelgewelfdstation 3 juli 1871 51° 29′ 29″ NB, 0° 11′ 41″ WL Sinds 15 december 1906 een station van de Piccadilly Line
Barons Court District line roundel (no text).svg Barons Court Underground Station, Gliddon Road W14 - geograph.org.uk - 1288221.jpg Uitgraving 9 september 1874 51° 29′ 26″ NB, 0° 12′ 49″ WL Sinds 15 december 1906 een station van de Piccadilly Line
Hammersmith District line roundel (no text).svg Piccadilly Line trains at Hammersmith D+P station.jpg Uitgraving 9 september 1874 51° 29′ 34″ NB, 0° 13′ 28″ WL Sinds 15 december 1906 een station van de Piccadilly Line
Turnham Green District line roundel (no text).svg Turnham Green Interior.jpg Talud 1 juni 1877 51° 29′ 43″ NB, 0° 15′ 18″ WL Sinds 23 juni 1963 een station van de Piccadilly Line
Acton Town Acton Town District line roundel (no text).svg Acton Town tube station - geograph.org.uk - 2625541.jpg Maaiveld 1 juli 1879 51° 30′ 10″ NB, 0° 16′ 48″ WL Sinds 4 juli 1932 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Ealing Common District line roundel (no text).svg Ealing Common underground station - geograph.org.uk - 2215375.jpg Uitgraving 1 juli 1879 51° 30′ 37″ NB, 0° 17′ 17″ WL Sinds 4 juli 1932 een station van de Piccadilly Line
↑↓ North Ealing NorthEaling1.jpg Maaiveld 23 juni 1903 51° 31′ 3″ NB, 0° 17′ 19″ WL Sinds 4 juli 1932 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Park Royal Park Royal stn building.JPG Uitgraving 6 juli 1931 51° 31′ 37″ NB, 0° 17′ 3″ WL Sinds 4 juli 1932 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Alperton Alperton Tube Station - geograph.org.uk - 273450.jpg Talud 28 juni 1903 51° 32′ 27″ NB, 0° 17′ 59″ WL Sinds 4 juli 1932 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Sudbury Town Sudbury Town LUL Station geograph-4022243-by-Ben-Brooksbank.jpg Maaiveld 28 juni 1903 51° 33′ 3″ NB, 0° 18′ 56″ WL Sinds 4 juli 1932 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Sudbury Hill Sudbury Hill underground station - geograph.org.uk - 2447486.jpg Uitgraving 28 juni 1903 51° 33′ 25″ NB, 0° 20′ 11″ WL Sinds 4 juli 1932 een station van de Piccadilly Line
↑↓ South Harrow South Harrow underground station - geograph.org.uk - 2447487.jpg Talud 5 juli 1932 51° 33′ 53″ NB, 0° 21′ 8″ WL
↑↓ Rayners Lane Metropolitan line roundel (no text).svg Rayners Lane 20180316 103307 (49767885948).jpg Maaiveld 26 mei 1906 51° 34′ 31″ NB, 0° 22′ 17″ WL Sinds 22 oktober 1933 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Eastcote Metropolitan line roundel (no text).svg Eastcote tube station 2.jpg Maaiveld 26 mei 1906 51° 34′ 36″ NB, 0° 23′ 49″ WL Sinds 22 oktober 1933 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Ruislip Manor Metropolitan line roundel (no text).svg Ruislip Manor stn south entrance.JPG Talud 5 augustus 1912 51° 34′ 24″ NB, 0° 24′ 45″ WL Sinds 22 oktober 1933 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Ruislip Metropolitan line roundel (no text).svg Ruislip Station approach geograph-4066848-by-Ben-Brooksbank.jpg Maaiveld 4 juli 1904 51° 34′ 17″ NB, 0° 25′ 16″ WL Sinds 22 oktober 1933 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Ickenham Metropolitan line roundel (no text).svg Ickenham tube station 1.jpg Uitgraving 25 september 1905 51° 33′ 43″ NB, 0° 26′ 31″ WL Sinds 22 oktober 1933 een station van de Piccadilly Line
↑↓ Hillingdon Metropolitan line roundel (no text).svg Hillingdon tube station MMB 03.jpg Maaiveld 10 december 1923 51° 33′ 14″ NB, 0° 27′ 0″ WL Sinds 4 juli 1932 een station van de Piccadilly Line. In 1992 is het station herbouwd in verband met de verbreding van de A40
↑↓ Uxbridge Metropolitan line roundel (no text).svg Uxbridge tube station, May 2016 04.jpg Maaiveld 4 december 1938 51° 32′ 47″ NB, 0° 28′ 42″ WL
South Ealing South Ealing. South Ealing Road.jpg Uitgraving 1 mei 1883 51° 30′ 4″ NB, 0° 18′ 26″ WL Sinds 29 April 1935 een station van de Piccadilly Line.
Northfields Northfields station platform 4 look west.JPG Maaiveld 19 mei 1932 51° 29′ 58″ NB, 0° 18′ 51″ WL Sinds 9 januari 1933 een station van de Piccadilly Line.
Boston Manor Boston Manor tube station - geograph.org.uk - 2584040.jpg Maaiveld 1 mei 1883 51° 29′ 45″ NB, 0° 19′ 30″ WL Sinds 13 maart 1933 een station van de Piccadilly Line.
Osterley Osterley Underground station - geograph.org.uk - 2125896.jpg Uitgraving 25 maart 1934 51° 28′ 53″ NB, 0° 21′ 8″ WL
Hounslow East Hounslow East Station - geograph.org.uk - 2245461.jpg Talud 2 mei 1909 51° 28′ 23″ NB, 0° 21′ 23″ WL Sinds 13 maart 1933 een station van de Piccadilly Line.
Hounslow Central Hounslow Central Tube station - geograph.org.uk - 2221504.jpg Talud 1 april 1886 51° 28′ 17″ NB, 0° 21′ 59″ WL Sinds 13 maart 1933 een station van de Piccadilly Line.
Hounslow West Hounslow West underground station - geograph.org.uk - 2279016.jpg Ondiep gelegen zuilenstation 21 juli 1884 51° 28′ 25″ NB, 0° 23′ 8″ WL Sinds 13 maart 1933 een station van de Piccadilly Line
Hatton Cross Hatton Cross station - geograph.org.uk - 2245490.jpg Ondiep gelegen zuilenstation 19 juli 1975 51° 28′ 1″ NB, 0° 25′ 24″ WL
Heathrow Terminal 4 Heathrow Terminal 4 tube stn look west.JPG Ondiep gelegen zuilenstation 12 april 1986 51° 27′ 34″ NB, 0° 26′ 49″ WL
Heathrow Terminals 2 & 3 Heathrow T123 W.JPG Ondiep gelegen zuilenstation 16 december 1977 51° 28′ 16″ NB, 0° 27′ 9″ WL
Heathrow terminal 5 Heathrow Terminal 5 Underground entrance.JPG Ondiep gelegen zuilenstation 27 maart 2008 51° 28′ 20″ NB, 0° 29′ 17″ WL

* De sorteerwaarde van de foto is de ligging langs de lijn

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Piccadilly line.