Boroughs in Londen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Groot-Londen bestaat administratief gezien uit the City of London en 32 London Boroughs (Londense wijken), waarvan 12 (inclusief the City of Westminster) in Inner London en 20 in Outer London. De boroughs vormen het belangrijkste lokale bestuursniveau in Londen.

Bestuur[bewerken]

De London Boroughs worden bestuurd door London Borough Councils die elke vier jaar door de inwoners verkozen worden. De boroughs zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de meeste lokale diensten zoals scholen, sociale diensten, afvalophaling en wegen. De verantwoordelijkheden van de London Boroughs zijn vergelijkbaar met de districten op het platteland en de metropolitan boroughs in de andere Engelse steden. Sommige diensten voor geheel Groot-Londen worden aangestuurd door de Greater London Authority en sommige diensten worden gedeeld door enkele boroughs.

Naamgeving[bewerken]

Er zijn vier boroughs zonder de naam London Borough in hun officiële naam: the City of Westminster, the Royal Boroughs of Kingston upon Thames, Kensington and Chelsea, en (sinds 2012) Greenwich.

Kaart[bewerken]

London-boroughs.svg
 1. City of London
 2. City of Westminster
 3. Kensington and Chelsea
 4. Hammersmith and Fulham
 5. Wandsworth
 6. Lambeth
 7. Southwark
 8. Tower Hamlets
 9. Hackney
 10. Islington
 11. Camden
 12. Brent
 13. Ealing
 14. Hounslow
 15. Richmond upon Thames
 16. Kingston upon Thames
 1. Merton
 2. Sutton
 3. Croydon
 4. Bromley
 5. Lewisham
 6. Greenwich
 7. Bexley
 8. Havering
 9. Barking and Dagenham
 10. Redbridge
 11. Newham
 12. Waltham Forest
 13. Haringey
 14. Enfield
 15. Barnet
 16. Harrow
 17. Hillingdon

Geschiedenis[bewerken]

De 32 London boroughs werden opgericht door de London Government Act uit 1963, en bestuurden effectief vanaf 1 april 1965, op hetzelfde moment dat Groot-Londen werd opgericht. De verkiezingen voor de London Boroughs hadden het jaar ervoor al plaatsgevonden. De London boroughs hadden uitgebreidere bevoegdheden dan de voorgaande inner London metropolitan boroughs and neighbouring urban districts en municipal boroughs die zij vervingen.

Van 1965 tot 1986 waren de boroughs één deel van een tweeledig overheidsapparaat in Groot-Londen, en deelden zij de macht met de Greater London Council (GLC). Op 1 april 1986 werd de GLC afgeschaft, en ontvingen de boroughs het gros van de bevoegdheden van de GLC. Sinds 1986 ligt er uitzonderlijk veel macht bij de London boroughs, die tegelijkertijd county- en borough-bevoegdheden uitoefenen. In 2000 werd de Greater London Authority opgericht op hetzelfde gebied als de voormalige GLC, maar met minder bevoegdheden dan de voormalige GLC.

De City of London wordt bestuurd door de City of London Corporation, een eeuwenoud bestuursorgaan dat de oprichting van de boroughs ver voorafgaat.

Vergelijking met andere steden[bewerken]

In vergelijking met andere steden is het opmerkelijk dat de lokale besturen een uitzonderlijk grote macht hebben. In Parijs bijvoorbeeld ligt de grote macht bij de raad van Parijs en de burgemeester van Parijs, waarbij Parijs tegelijkertijd gemeente en departement is. Er bestaan lokale raden in de vorm van arrondissementen, maar deze hebben slechts een zeer beperkte macht, vergelijkbaar met de Antwerpse districten. De organisatie van het lokale bestuur in Londen kan vergeleken worden met die van bijvoorbeeld Brussel, waar ook een grote macht in de handen is van de gemeentes in vergelijking met de Brusselse regering.