Boroughs in Londen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Groot-Londen bestaat administratief gezien uit the City of London en 32 London Boroughs, waarvan 12 (inclusief de City of Westminster) in Inner London en 20 in Outer London. De boroughs vormen het belangrijkste lokale bestuursniveau in de Britse hoofdstad Londen. Ze zijn qua bevoegdheden vergelijkbaar met de districten op het platteland en de metropolitan boroughs in andere Engelse steden.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn vier boroughs zonder de aanduiding "London Borough" in hun officiële naam: de City of Westminster, de Royal Borough of Kingston upon Thames, de Royal Borough of Kensington and Chelsea en (sinds 2012) de Royal Borough of Greenwich. De City of London is om historische redenen geen borough.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige 32 London boroughs kregen hun beslag door de London Government Act uit 1963 en bestuurden daadwerkelijk vanaf 1 april 1965, de datum waarop ook Groot-Londen werd opgericht. De verkiezingen voor de London Boroughs hadden het jaar ervoor al plaatsgevonden. De nieuwe London boroughs hadden uitgebreidere bevoegdheden dan de voorgaande inner London metropolitan boroughs and neighbouring urban districts en municipal boroughs die zij vervingen.

Van 1965 tot 1986 waren de gezamenlijke boroughs deel van het tweeledig overheidsapparaat in Groot-Londen, waar zij de macht deelden met de Greater London Council (GLC). Op 1 april 1986 werd de GLC op initiatief van premier Margaret Thatcher afgeschaft en namen de boroughs de meeste bevoegdheden van de GLC over. Sinds 1986 ligt er, in vergelijking met andere regio's in Engeland, relatief veel macht bij de Londense boroughs, die tegelijkertijd county- en borough-bevoegdheden uitoefenen. In 2000 werd de Greater London Authority opgericht, die hetzelfde gebied als de voormalige GLC bestrijkt, maar met minder bevoegdheden dan de GLC.

De City of London wordt bestuurd door de City of London Corporation, een eeuwenoud bestuursorgaan, dat aan de oprichting van de boroughs voorafgaat.

Bestuurlijke indeling Groot-Londen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. City of London
 2. City of Westminster
 3. Kensington and Chelsea
 4. Hammersmith and Fulham
 5. Wandsworth
 6. Lambeth
 7. Southwark
 8. Tower Hamlets
 9. Hackney
 10. Islington
 11. Camden
 12. Brent
 13. Ealing
 14. Hounslow
 15. Richmond upon Thames
 16. Kingston upon Thames
 1. Merton
 2. Sutton
 3. Croydon
 4. Bromley
 5. Lewisham
 6. Greenwich
 7. Bexley
 8. Havering
 9. Barking and Dagenham
 10. Redbridge
 11. Newham
 12. Waltham Forest
 13. Haringey
 14. Enfield
 15. Barnet
 16. Harrow
 17. Hillingdon

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

De London Boroughs worden bestuurd door London Borough Councils die elke vier jaar door de inwoners gekozen worden. De boroughs zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de meeste lokale diensten, zoals scholen, sociale diensten, bibliotheken, recreatie, afvalinzameling en wegen. Sommige diensten worden gedeeld door enkele boroughs. Enkele bevoegdheden (zoals ruimtelijke planning en wonen) worden gedeeld met de Greater London Authority.

De Greater London Authority bestaat uit de burgemeester van Londen en de London Assembly en heeft beperktere bevoegdheden in vergelijking met de boroughs. Voor passagierstransport (Transport for London), politie en brandweer is echter enkel de GLA bevoegd.

Vergelijking met andere steden[bewerken | brontekst bewerken]

In vergelijking met andere steden is het opmerkelijk dat de lokale besturen een uitzonderlijk grote macht hebben. In Parijs bijvoorbeeld ligt het gezag bij de raad van Parijs en de burgemeester van Parijs, waarbij Parijs tegelijkertijd gemeente en departement is. Er bestaan lokale raden in de vorm van arrondissementen, maar deze hebben slechts zeer beperkte zeggenschap, vergelijkbaar met de Antwerpse districten. De organisatie van het lokale bestuur in Londen kan vergeleken worden met die van bijvoorbeeld Brussel, waar ook grote autonomie in de handen is van de gemeentes in vergelijking met de Brusselse regering.

De uitslag van de borough verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende kaarten tonen de uitslag van de borough-verkiezingen in Groot-Londen. Kleuren staan voor de relevante politieke partijen: Rood is Labour, blauw is Conservative, geel is Liberal Democrats, groen is Green Party of England and Wales. Paars was UK Independence Party en donkerblauw British National Party; de laatste twee hebben geen representatie in Londen meer.