Xerox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xerox Corporation
Xerox
hoofdkantoor
hoofdkantoor
Beurs NYSE: XRX
Oprichting 1906
Sleutelfiguren Ursula Burns (voorzitter en CEO)
Hoofdkantoor 45 Glover Avenue, Norwalk, Connecticut, Verenigde Staten
Werknemers 147.500 (2014)[1]
Producten kopieermachines, printers, hardware, adviesdiensten, automatisering
Omzet $ 19,54 miljard (2014)[1]
Winst $ 1,28 miljard (2014)[1]
Website Xerox Corporation
Portaal  Portaalicoon   Economie

Xerox is een wereldwijd opererend Amerikaans bedrijf dat diensten en producten aanbiedt op het gebied van beheer en reproductie van documenten.

Het bedrijf werd in 1906 opgericht als Haloid, maar nadat men een patent kocht van Chester Carlson op het zogenaamde xerografische proces hernoemde het bedrijf zich tot Xerox. Het bedrijf is vooral bekend van kopieermachines en printers. Het Amerikaanse hoofdkantoor is gevestigd in Norwalk (Connecticut), hoewel de meeste werknemers rondom Rochester (New York) werken. Xerox had in december 2014 wereldwijd zo'n 147.500 werknemers.

PARC[bewerken]

Bij het Palo Alto Research Center van Xerox werden in de jaren 70 veel van de oorspronkelijke microcomputertechnologiëen ontwikkeld (zoals Ethernet, de laserprinter, het GUI en objectgeoriënteerd programmeren). De toenmalige directie van Xerox zag de mogelijkheden hiervan niet in en nieuwe bedrijven als Apple, Microsoft en 3Com profiteerden daarvan.

Europese activiteiten[bewerken]

De Europese activiteiten waren tot 1997 een joint venture tussen de Xerox Corporation en de Britse Rank Organisation, onder de naam Rank Xerox. In 1997 kwamen de activiteiten geheel in handen van Xerox en werd de naam Rank Xerox uitgefaseerd tot Xerox. Het Europese distributiecentrum van Xerox bevindt zich in het Nederlandse Venray, op slechts een steenworp afstand van Venlo, waar de Nederlandse concurrent Océ zich bevindt. In Venray was ook een fabriek gevestigd, deze werd echter in 2002 uitbesteed aan Flextronics. Het hoofdkantoor voor Europa, Xerox Europe Ltd., is gevestigd in Uxbridge, Engeland.

Het Nederlandse hoofdkantoor van Xerox bevindt zich in Breukelen. De managing director (algemeen directeur) voor Xerox Nederland is vanaf 1 januari 2011 Martijn Brand. Voor België is dit Ingrid Gonissen. De Europese directie staat onder leiding van Jacques Guers; de (Amerikaanse) CEO voor de Xerox Corporation is Ursula Burns.

Eponiem[bewerken]

In het Amerikaans-Engels is to xerox een werkwoord geworden voor 'kopiëren'.[2] Xerox Corporation is niet gelukkig met deze situatie, omdat de onderneming dit als bedreiging van de merknaam beschouwt wanneer een rechtbank Xerox tot "generiek" zou verklaren, waardoor de exclusiviteit van de merknaam in gevaar zou komen.[3]

Externe links[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek xerox op in het WikiWoordenboek.