Xerox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Xerox Corporation
Logo
hoofdkantoor
Beurs NYSE: XRX
Oprichting 1906
Bestuur Giovanni (“John”) Visentin (voorzitter en CEO)
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor 45 Glover Avenue, Norwalk, Connecticut, Verenigde Staten
Werknemers 32.400 (2018)
Producten kopieermachines, printers en hardware
Industrie informatietechnologie, werktuigbouwkunde
Omzet/jaar US$ 9830 miljoen (2018)[1]
Winst/jaar US$ 374 miljoen (2018)[1]
Website (en) Xerox Corporation
Portaal  Portaalicoon   Economie

Xerox is een wereldwijd opererend Amerikaans bedrijf dat diensten en producten aanbiedt op het gebied van beheer en reproductie van documenten. Het bedrijf werd in 1906 opgericht als Haloid, maar nadat men een patent kocht van Chester Carlson op het zogenaamde xerografische proces hernoemde het bedrijf zich tot Xerox.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is vooral bekend van kopieermachines en printers. Het Amerikaanse hoofdkantoor is gevestigd in Norwalk (Connecticut), hoewel de meeste werknemers rondom Rochester (New York) werken. Xerox had in december 2018 wereldwijd zo'n 32.400 werknemers.

In 2018 had het bedrijf een omzet van 10 miljard dollar, waarvan zo'n 60% werd gerealiseerd buiten de Verenigde Staten (VS). Europa is de belangrijkste afzetmarkt buiten de VS.[1] De verkoop van nieuwe apparaten maakt iets meer dan een vijfde van de totale verkopen uit. Vier vijfde van de omzet komt van onderhoudsdiensten, onderdelen, printerverbruiksartikelen, financiering enzovoorts.

Het bedrijf geeft zo'n 4% van de omzet uit aan Onderzoek & Ontwikkeling (R&D).[1] Bij het Palo Alto Research Center (PARC) van Xerox werden in de jaren zeventig veel van de oorspronkelijke microcomputertechnologieën ontwikkeld (zoals Ethernet, de laserprinter, het GUI en objectgeoriënteerd programmeren). De toenmalige directie van Xerox zag de mogelijkheden hiervan niet in en nieuwe bedrijven als Apple, Microsoft en 3Com profiteerden daarvan. In 2002 heeft Xerox van PARC een zelfstandige dochteronderneming gemaakt.

De aandelen van Xerox staan sinds 1961 genoteerd aan de New York Stock Exchange.

In oktober 2015 kondigde het management van Xerox al aan de bedrijfsstrategie opnieuw te bekijken, na druk van grootaandeelhouder Carl Icahn.[2] In januari 2016 besloot Xerox het bedrijf in twee onderdelen te gaan splitsen.[2] De divisies voor printers en kopieerapparaten en die voor digitale dienstverlening gaan los van elkaar verder. De printertak heeft een jaaromzet van 11 miljard dollar en de dienstentak zo’n 7 miljard dollar.[2] De dienstentak kreeg de naam Conduent. In januari 2017 werd deze splitsing voltooid, waarbij Conduent Inc. (ticker symbol: CNDT) een eigen notering kreeg aan de beurs van New York.[3] Als onderdeel van de splitsing kreeg Xerox US$ 1,8 miljard van Conduent.[3] Conduent bestaat voor een groot deel uit de activiteiten van het voormalige bedrijf Affiliated Computer Services dat in 2010 werd overgenomen. Conduent kreeg de meerderheid van de medewerkers van het ongesplitste Xerox en telde bij de splitsing 93.000 werknemers.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1906 opgericht als The Haloid Photographic Company. Na de koop van een patent van Chester Carlson op het zogenaamde xerografische proces werd de naam gewijzigd in 1958 gewijzigd in Haloid Xerox en in 1961 in Xerox Corporation.

In 1959 werd de Xerox 914 geïntroduceerd, het eerste fotokopieerapparaat voor gewoon papier. Het was bijzonder succesvol en de omzet van Xerox steeg sterk, van zo'n US$ 60 miljoen in 1961 naar meer dan US$ 500 miljoen in 1965. In 1971 werd het eerste kleurenkopieerapparaat geïntroduceerd.

Sinds februari 1962 werkt Xerox samen met Fujifilm in het Verre Oosten inclusief Japan. Het begon als een joint venture waarin beide bedrijven een belang hadden van 50%, maar in 2001 kocht Fujifilm extra aandelen waarmee het belang van Xerox daalde naar 25% in Fuji Xerox. Dit bedrijf telde in 2014 bijna 47.000 medewerkers. In november 2019 verkocht Xerox het belang in Fuji Xerox aan zijn partner. Hiermee komt een einde aan de samenwerking die bijna 60 jaar duurde. Fujifilm betaalt voor het belang US$ 2,3 miljard en wordt daarmee enig eigenaar.[4]

De Europese activiteiten waren tot 1997 een joint venture tussen de Xerox Corporation en de Britse Rank Organisation, onder de naam Rank Xerox. In 1997 kwamen de activiteiten geheel in handen van Xerox en werd de naam Rank Xerox uitgefaseerd tot Xerox. Het Europese distributiecentrum van Xerox bevindt zich in het Nederlandse Venray. In Venray was ook een fabriek gevestigd, deze werd echter in 2002 uitbesteed aan Flextronics. Het hoofdkantoor voor Europa, Xerox Europe Ltd., is gevestigd in Uxbridge Engeland. Het Nederlandse hoofdkantoor staat sinds 2005 in Breukelen.[5]

In februari 2010 werd Affiliated Computer Services (ACS), een services- en outsourcingbedrijf, voor US$ 6,4 miljard overgenomen.

Begin 2016 werden de plannen bekendgemaakt om het bedrijf te splitsen, dit onder druk van activistische aandeelhouders. In januari 2017 werd deze splitsing voltooid, waarbij het bedrijfsonderdeel Conduent een eigen notering kreeg aan de beurs van New York. De Xerox aandeelhouders kregen naar rato van hun aandelenbezit nieuwe aandelen Conduent. Xerox bleef bestaan, het kreeg meer dan de helft van de omzet van het ongesplitste Xerox, maar de meerderheid van het personeel verhuisde naar Conduent.

In 2019 deed Xerox een bod ter waarde van US$ 33,5 miljard op computer- en printerbedrijf HP. De raad van bestuur van HP wees het voorstel af.[6]

Eponiem[bewerken | brontekst bewerken]

In het Amerikaans-Engels is to xerox een werkwoord geworden voor 'kopiëren'.[7] Xerox Corporation is niet gelukkig met deze situatie, omdat de onderneming dit als bedreiging van de merknaam beschouwt wanneer een rechtbank Xerox tot "generiek" zou verklaren, waardoor de exclusiviteit van de merknaam in gevaar zou komen.[8]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Xerox van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zoek xerox op in het WikiWoordenboek.