School of Oriental and African Studies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
School of Oriental and African Studies (University of London)
School of Oriental and African Studies
Motto Knowledge is Power
Locatie Londen, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Opgericht 1916
Rector Adam Habib
Studenten 5.910 (2014/2015)
Lid van Association of Commonwealth Universities
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De School of Oriental and African Studies (SOAS) is een onderzoeksuniversiteit in Londen (Engeland). De school is onderdeel van de Universiteit van Londen. SOAS werd opgericht in 1916, en is gespecialiseerd in talen, geschiedenis en sociaal onderzoek van Azië, Afrika en het Midden-Oosten. SOAS hoort tot de topuniversiteiten in Engeland en heeft onder haar alumni diverse presidenten, ministers en wetenschappers –en een winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ingang hoofdgebouw SOAS op Russell Square

SOAS werd in 1916 opgezet om het Britse wereldrijk beter te kunnen besturen: studie, techniek en handel in Afrika en Azië waren daarbij van levensbelang. De school leidde onder meer lokale bestuurders en koloniale ambtenaren en spionnen op. In de twintigste eeuw was SOAS op verschillende locaties in en buiten Londen gehuisvest. Na de oorlog braken magere jaren aan. Het directeurschap van Cyril Philips (1956-1976) zorgde zowel financieel als wetenschappelijk voor groei. In de 21e eeuw heeft SOAS meer dan 6.000 studenten.

Opleidingen en gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De School of Oriental and African Studies is opgedeeld in drie faculteiten: Arts and Humanities, Languages and Cultures en Law and Social Science. Deze drie faculteiten zijn weer verder onderverdeeld in afdelingen en studies, zoals antropologie, sociologie, kunst, archeologie, geschiedenis, muziek, filosofie, religie en mediastudies. Alle specialisaties hebben speciale aandacht voor Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

SOAS heeft twee locaties. De hoofdcampus, Russell Square, is in Bloomsbury in het centrum van Londen. Op die campus staan de collegegebouwen (Philips Building en Old Building), de Brunei Gallery, Faber Building en Russell Square 21-22. De bibliotheek is gehuisvest in het Philips Building. De tweede locatie is in de wijk Islington: Vernon Square campus (sinds 2001).

Bibliotheek[bewerken | brontekst bewerken]

De SOAS-bibliotheek

De bibliotheek van SOAS neemt een centrale plaats in binnen de instelling. Met meer dan 1,2 miljoen papieren en elektronische bestanden wordt ze wel de “parel in de kroon” van SOAS genoemd. De bibliotheek is een van de vijf National Research Libraries in het Verenigd Koninkrijk. In het begin van de twintigste eeuw is de bibliotheek voor £12 miljoen gemoderniseerd en vergroot.

Bekende alumni en medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

De Brunei Gallery, onderdeel van SOAS

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • The School of Oriental and African Studies. Imperial Training and the Expansion of Learning. (Ed.: Ian Brown). London, Cambridge University Press, 2016. ISBN 9781107164420.
  • SOAS since the sixties. Ed. by David Arnold and Christopher Shackle. London, School of Oriental and African Studies, 2003. ISBN 0-7286-0353-5
  • Objects of instruction. Treasures of the School of Oriental and African Studies. Ed. by Anna Contadini. London, SOAS, University of London & Brunei Gallery, 2007. ISBN 978-0-7286-0379-0
  • C.H. Philips: The School of Oriental and African Studies, University of London, 1917-1969. An introduction. London, 1967.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie School of Oriental and African Studies.