Ronan the Accuser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ronan the Accuser
Cosplay van Ronan, New York Comic Con 2014
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Fantastic Four #65 (augustus 1967)
Bedenker(s) Stan Lee
Jack Kirby
Gespeeld door Lee Pace
Stemacteur(s) Jonathan Adams, James C Mathis III, Michael Dobson, Michael Dorn, Keith Szarabajka, Hiroshi Shirokuma
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Ronan
Soort Kree
Thuiswereld Aarde
Lid (geweest) van Kree Empire, Starforce, United Front, Pharlanx, Annihilators
Grootste vijand(en) Star-Lord, Gamora, Rocket Raccoon, Groot, Drax the Destroyer, Thanos, Captain Marvel, Archangel, Beast, Black Bolt, Black Knight, Captain America, Galactus, Henry Pym, Hawkeye, Human Torch, Invisble Woman, Iron Man, Mr. Fantastic, Scarlet Witch, Silver Surfer, Skrull, The Other, The Thing, Thor, Ultron, Wasp, Uatu, Wolverine
Wapens en hulpmiddelen Oorlogshamer
Superkrachten Bovenmenselijke kracht, bovenmenselijke behendigheid, bovenmenselijke duurzaamheid en kree-pantser

Ronan the Accuser is een personage uit de strips van Marvel Comics. Hij verscheen voor het eerst in Fantastic Four #65 (augustus 1967) en werd bedacht door Stan Lee en Jack Kirby. Ronan the Accuser staat vooral bekend als vijand van de Guardians of the Galaxy en de Fantastic Four.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Ronan meldde zich aan voor het Accusercorps van de Kree en kreeg al snel een toppositie. Ronan kreeg de titel Supreme Public Accuser en werd nummer twee van de Supreme Intelligence de leider van de Kree. Ronan kwam veel in conflict met de Fantastic Four en Guardians of the Galaxy.

Marvel Cinematic Universe[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 verscheen dit personage in de Marvel Cinematic Universe en wordt vertolkt door Lee Pace. Net als in de oorspronkelijke comics is Ronan de vijand van de superheldengroep Guardians of the Galaxy. Wanneer Ronan een infinitystone in handen krijgt, probeert hij het heelal over te nemen maar wordt op tijd tegengehouden door de Guardians of the Galaxy. In Captain Marvel komt Ronan kort voor en is te zien in zijn jongere jaren als Kree krijger. Hij probeert de Aarde te vernietigen maar wordt tegengehouden door Captain Marvel. Ronan the Accuser is onder andere te zien in de volgende films:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Ronan the Accuser komt ook voor in de animatieseries Guardians of the Galaxy en Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. waarbij zijn Nederlandse stem wordt ingesproken door Bert Simhoffer.

Computerspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 is er een verzamelfiguur van het personage Ronan the Accuser voor het computerspel Disney Infinity. Zodra deze figuur op een speciale plaats wordt gezet, verschijnt het personage online in het spel. De Nederlandse stem wordt hierbij opnieuw ingesproken door Bert Simhoffer.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]