Mysterio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mysterio
Cosplayer als Mysterio tijdens Dragon Con 2015.
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Amazing Spider-Man #13 (juni 1964)
Bedenker(s) Stan Lee
Steve Ditko
Gespeeld door Jake Gyllenhaal
Stemacteur(s) Chris Wiggins, Michael Rye, Peter Cullen, Gregg Berger, Xander Berkeley, Paul Scheer
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) 1. Quentin Beck
2. Daniel Berkhart
3. Francis Klum
Bekende aliassen 2. Jack O'Lantern
Soort 3. Mutant
Lid (geweest) van Sinister Six
Grootste vijand(en) Spider-Man, Daredevil
Superkrachten 1 en 2: bezitten geen superkrachten, maar zijn wel meesters in special effects en illusies. Ervaren vechters
3. Teleportatie

Mysterio is een fictieve superschurk uit de strips van Marvel Comics, en een vaste vijand van Spider-Man. Hij werd bedacht door Stan Lee en Steve Ditko. Officieel verscheen hij voor het eerst in Amazing Spider-Man #13, maar later werd onthuld dat de aliens die voorkwamen in Amazing Spider-Man #2 een vermomde Mysterio en zijn handlangers waren.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Quentin Beck[bewerken | brontekst bewerken]

Mysterio’s ware identiteit was Quentin Beck, een special-effects expert die werkte voor een grote studio en hoopte om ooit naam te maken in de filmindustrie. Hij had echter niet het talent en uiterlijk om een ster te worden, noch het geduld om regisseur te worden. Toen een vriend hem bij wijze van grap vertelde dat de beste manier om snel succesvol te worden het verslaan van een gekostumeerde held was, besloot Quentin een superschurk te worden. Hij koos Spider-man als zijn slachtoffer, en bereidde zich een paar maanden voor. Hij nam de identiteit van Mysterio aan.

Tijdens hun eerste gevecht toonde Mysterio al zijn vaardigheden. Hij wist Spider-Mans spider-sense te misleiden en loste zijn webben op met een chemisch goedje. Desondanks werd hij keer op keer door Spider-Man verslagen en belandde na vrijwel elke poging in de gevangenis. Hij sloot zich meerdere malen aan bij de Sinister Six, maar ook dat hielp hem niet Spider-Man te verslaan. Na een tijdje begon hij zijn reputatie als superschurk te verliezen, helemaal na zijn nederlaag tegen het uit kinderen bestaande superheldenteam Power Pack.

Uiteindelijk kreeg Mysterio te horen dat hij een hersentumor en longkanker had, beide als gevolg van de chemicaliën en de straling van de spullen die hij altijd gebruikte. Hij zou nog een jaar te leven hebben. Hierdoor werd hij geobsedeerd door het wraak nemen op Spider-Man, totdat hij las dat de huidige Spider-Man slechts een kloon was (Ben Reilly). Daarom richtte hij zich op een andere superheld, Daredevil. Hij verkreeg van Kingpin een hoop informatie over Daredevils verleden, en probeerde met deze info Daredevil tot waanzin te drijven. Dit mislukte, waarna een gevecht tussen de twee volgde. Mysterio hoopt min of meer dat Daredevil hem zou doden, aangezien dat een waardig einde van zijn leven zou zijn. Daredevil liet hem in leven, waarna Mysterio zichzelf doodschoot.

Opvolgers[bewerken | brontekst bewerken]

Korte tijd later dook er een nieuwe Mysterio op die zich aansloot bij de nieuwste incarnatie van de Sinister Six. Hij maakte een hoop referenties naar “zijn dood”. Lange tijd was onduidelijk wie deze Mysterio was, totdat hij werd ontmaskerd als Daniel Berkhart, een oude vriend van Beck en een Jack O'Lantern.

Meer recentelijk nam een mutant genaamd Francis Klum de identiteit van Mysterio aan. Francis beschikte over teleportatie krachten, waardoor de derde Mysterio de eerste en enige was die daadwerkelijk een superkracht bezat.

Terugkeer van Beck[bewerken | brontekst bewerken]

In Friendly Neighborhood Spider-Man #11, had Klum het plan om de zojuist ontmaskerde Spider-Man te doden. Dit trok de aandacht van Daniel Berkhart die de trucs van Klum herkende. Hij hielp Spider-Man om Klum te verslaan.

Kort voor het gevecht kwam Klum echter een derde man tegen in een meer radicaal, paars en rood Mysterio kostuum. Toen deze zijn helm afdeed bleek dat hij niemand minder was dan Quentin Beck, terug uit de dood, maar hij miste nog steeds de helft van zijn hoofd. Hoe het precies kan dat hij terug is gekeerd, is nog niet onthuld.

Krachten en wapens[bewerken | brontekst bewerken]

Quentin Beck was een expert in special effects en illusies. Hij was ook een meester in hypnose en goochelen, en een amateur in robotica. Hij had grote kennis van gevechtstechnieken die hij leerde als een stuntman, maar bezat verder geen bovenmenselijke krachten.

De derde Mysterio was een mutant met teleportatie krachten.

Mysterio (in elke incarnatie) had een persoonlijke wapenset met onder andere een plexiglas helm waar je alleen door van binnen naar buiten kon kijken, een hologram projector en handschoenen + laarzen gewapend met capsules die een hallucinogeen gas loslaten. Hij ontwikkelde ook een gas dat Spider-Mans spider-sense kon misleiden.

Mysterio in andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]