Avengers: Infinity War

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) Avengers 3
Regie Anthony Russo
Joe Russo
Producent Kevin Feige
Scenario Christopher Markus
Stephen McFeely
Gebaseerd op The Avengers
van Stan Lee
en Jack Kirby
Hoofdrollen Robert Downey Jr.
Chris Hemsworth
Mark Ruffalo
Chris Evans
Scarlett Johansson
Benedict Cumberbatch
Don Cheadle
Tom Holland
Chadwick Boseman
Zoë Saldana
Karen Gillan
Tom Hiddleston
Paul Bettany
Elizabeth Olsen
Anthony Mackie
Sebastian Stan
Idris Elba
Peter Dinklage
Benedict Wong
Danai Gurira
Letitia Wright
Pom Klementieff
Dave Bautista
Vin Diesel
Bradley Cooper
Gwyneth Paltrow
Benicio del Toro
Josh Brolin
Chris Pratt
Muziek Alan Silvestri
Cinematografie Trent Opaloch
Productiebedrijf Marvel Studios
Distributie Walt Disney Studios
Motion Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 23 april 2018
(Dolby Theatre)
Vlag van België 25 april 2018
Vlag van Nederland 25 april 2018
Genre Actie / Sciencefiction
Speelduur 149 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 316-400 miljoen[1]
Opbrengst US$ 2,048 miljard[2]
Voorloper Avengers: Age of Ultron
(2015)
Vervolg Avengers: Endgame
(2019)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Avengers: Infinity War is een Amerikaanse superheldenfilm van Marvel Studios uit 2018, geregisseerd door Anthony en Joe Russo. Het is de negentiende film in het Marvel Cinematic Universe en de derde Avengers-film.

De film draait om de strijd tussen de Avengers en de intergalactische superschurk Thanos die alle Infinity-stenen probeert te bemachtigen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Na de Power Stone te hebben bemachtigd op de planeet Xandar, onderscheppen Thanos en zijn handlangers — Ebony Maw, Corvus Glaive, Proxima Midnight en Cull Obsidian, beter bekend als de Black Order — het ruimteschip met de overlevenden van de vernietiging van Asgard. Nadat ze Thor en Hulk hebben overmeesterd, halen ze de Space Stone uit de Tesseract, die Loki hen aanbiedt. Heimdall stuurt Hulk naar de aarde met de Bifrost, waarna Thanos hem vermoordt. Nadat hij ook Loki doodt voor de ogen van Thor, vertrekt Thanos met zijn handlangers en vernietigt hij het schip.

Hulk crasht in het Sanctum Sanctorum in New York, waar hij terug verandert in Bruce Banner. Hij waarschuwt Doctor Stephen Strange en Wong over Thanos en zijn plan om de helft van het leven in het universum te vernietigen. Strange rekruteert Tony Stark (Iron Man), maar vrijwel direct arriveren Maw en Obsidian om de Time Stone van Strange af te nemen. Dit trekt de aandacht van Peter Parker (Spider-Man), die samen met Stark het ruimteschip achtervolgt van Maw, die Strange gevangen heeft genomen. Banner neemt contact op met Steve Rogers (Captain America), terwijl Wong achterblijft om de Sanctum te bewaken. In Schotland worden Vision en Wanda Maximoff (Scarlet Witch) overvallen door Glaive en Midnight, die de Mind Stone uit Visions voorhoofd proberen te halen. Rogers, Natasha Romanoff (Black Widow) en Sam Wilson (Falcon) zijn net op tijd om hen te redden, en zoeken onderdak bij James "Rhodey" Rhodes (War Machine) in het hoofdkwartier van de Avengers. Vision biedt aan zichzelf op te offeren door Maximoff de Mind Stone te laten vernietigen, om daarmee te voorkomen dat Thanos hem bemachtigt. Rogers stelt echter voor om naar Wakanda te reizen, waar mogelijk de middelen zijn om de steen te verwijderen zonder Vision te vernietigen.

De Guardians of the Galaxy reageren op een noodoproep van het schip van de Asgardians en vinden een bewusteloze Thor tussen de wrakstukken. Thor vermoedt dat Thanos op zoek is naar de Reality Stone, die in het bezit is van de Collector op de planeet Knowhere. Rocket en Groot vergezellen Thor naar Nidavellir, waar ze samen met Eitri een strijdbijl smeden die Thanos zou moeten kunnen doden. Peter Quill, Gamora, Drax en Mantis komen er op Knowhere achter dat Thanos de Reality Stone al bemachtigd heeft. Thanos ontvoert Gamora, zijn adoptiedochter, die de locatie van de Soul Stone onthult om de marteling van haar adoptiezus Nebula te stoppen. Thanos en Gamora reizen naar Vormir, waar de Red Skull, bewaarder van de steen, onthult dat de steen enkel bemachtigd kan worden door een geliefde op te offeren. Met tegenzin gooit Thanos Gamora van het klif, wat haar doodt en hem de Soul Stone oplevert.

Nebula ontsnapt en zoekt contact met de Guardians om haar te treffen op de planeet Titan, Thanos’ vernietigde thuiswereld. Ondertussen bevrijden Stark en Parker de gevangen Strange, door Maw uit het schip te werpen, hetgeen hem doodt. Nadat ze op Titan aankomen, ontmoeten ze Quill, Drax en Mantis, en bedenken ze een plan om Thanos’ Infinity Gauntlet af te nemen nadat Strange de Time Stone heeft gebruikt om de enige uit miljoenen toekomsten te zien waarin Thanos verliest. De groep bedwingt Thanos na diens aankomst op Titan, totdat Nebula erachter komt dat Thanos Gamora heeft vermoordt en een woedende Quill wraak wil nemen. Daardoor raken ze hun greep op Thanos kwijt en overmeestert Thanos, inmiddels in bezit van vier stenen, de groep. Strange offert de Time Stone op, in ruil voor het in leven laten van Stark. Thanos teleporteert naar de aarde.

In Wakanda wordt Rogers herenigd met Bucky Barnes, voordat het leger van Thanos binnenvalt. De Avengers, T'Challa (Black Panther) en het leger van Wakanda verdedigen de stad terwijl Shuri de Mind Stone van Vision probeert los te maken. Net als de Avengers dreigen te verliezen, arriveren Thor, Rocket en Groot en weten ze het tij te keren: Midnight, Glaive en Obsidian worden gedood en het leger teruggedrongen. Thanos komt echter aan op Wakanda om de laatste steen, de Mind Stone, uit Vision te halen. De Avengers proberen Thanos te bevechten om tijd te rekken, zodat Wanda de Mind Stone kan vernietigen, hetgeen ook lukt. Ondanks alle moeite, gebruikt Thanos de Time Stone om de tijd terug te draaien en Vision terug tot leven te wekken. Hij verwijdert de Mind Stone agressief, waardoor Vision sterft. Thanos activeert de met alle zes de stenen complete Gauntlet en teleporteert.

Thanos' plan komt uit, en de helft van al het leven in het universum houdt op te bestaan en gaat tot ontbinding over, waaronder Barnes, Groot, T'Challa, Maximoff, Wilson, Mantis, Drax, Quill, Strange en Parker. Stark en Nebula zijn de enige overlevenden op Titan, terwijl Rogers, Thor, Romanoff, Banner, Rocket, Okoye en Rhodes verbijsterd achterblijven op het slagveld in Wakanda. Op een andere planeet rust een gewonde Thanos uit, zijn missie volbracht.

In een post-credits scène sturen Nick Fury en Maria Hill een noodsignaal voordat zij, net als vele anderen, ook uit elkaar vallen. Het apparaat toont een sterinsigne met een rood-blauwe achtergrond. Dit logo verwijst naar de superheld Carol Danvers, beter bekend als Captain Marvel.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Rol Opmerking
Josh Brolin Thanos
Robert Downey jr. Tony Stark / Iron Man
Chris Hemsworth Thor
Mark Ruffalo Bruce Banner / Hulk
Chris Evans Steve Rogers / Captain America Vertoont gelijkenissen met zijn alternatieve identiteit Nomad uit de strips.
Scarlett Johansson Natasha Romanoff / Black Widow
Don Cheadle James Rhodes / War Machine
Benedict Cumberbatch Stephen Strange / Doctor Strange
Tom Holland Peter Parker / Spider-Man
Chadwick Boseman T'Challa / Black Panther
Chris Pratt Peter Quill / Star-Lord
Zoe Saldana Gamora
Karen Gillan Nebula
Tom Hiddleston Loki
Paul Bettany Vision
Elizabeth Olsen Wanda Maximoff / Scarlet Witch
Anthony Mackie Sam Wilson / Falcon
Sebastian Stan Bucky Barnes / Winter Soldier
Idris Elba Heimdall
Danai Gurira Okoye
Peter Dinklage Eitri
Benedict Wong Wong
Pom Klementieff Mantis
Dave Bautista Drax the Destroyer
Vin Diesel Groot Stem
Bradley Cooper Rocket Raccoon Stem
Gwyneth Paltrow Virginia 'Pepper' Potts
Benicio del Toro Taneleer Tivan / The Collector
William Hurt Thaddeus Bolt
Letitia Wright Shuri
Terry Notary Cull Obsidian Notary deed ook de motion capture voor Teen Groot.
Tom Vaughan-Lawlor Ebony Maw
Carrie Coon Proxima Midnight
Michael James Shaw Corvus Glaive
Ross Marquand Red Skull Vervanging van acteur Hugo Weaving.
Winston Duke M'Baku
Florence Kasumba Ayo
Kerry Condon F.R.I.D.A.Y. Stem
Stan Lee Buschauffeur Cameo
Jacob Batalon Ned Leeds
Ariana Greenblatt Jonge Gamora
Tiffany Espensen Cindy Moon
Isabella Amara Sally Avril
Ethan Dizon Tiny McKeever
Michael Barbieri Charles Murphy
Ameenah Kaplan Gamora's moeder
Sean Gunn Rocket Raccoon Motion capture
Monique Ganderton Proxima Midnight Motion capture
Janeshia Adams-Ginyard Nomble
Zola Williams Yama
Kenneth Branagh Asgardiaanse Omroeper
Samuel L. Jackson Nick Fury Post-credit scene
Cobie Smulders Maria Hill Post-credit scene

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd in oktober 2014 aangekondigd door Marvel. In 2015 maakte de studio bekend dat Anthony en Joe Russo, die eerder Captain America: Civil War regisseerden, ook de regie van de derde Avengers-film voor hun rekening zouden nemen.

Opnames[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdopnames gingen op 23 januari 2017 van start onder de werktitel Mary Lou in de Pinewood Atlanta Studios. In februari verhuisde de productie naar Schotland voor opnames in Glasgow, Edinburgh en de Schotse Hooglanden. In juni 2017 werden er opnames gemaakt in Atlanta. De maand daarop vonden er opnames plaats in Queens, New York.

De hoofdopnames werden op 14 juli 2017 afgesloten.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Critici[bewerken | brontekst bewerken]

Op Rotten Tomatoes behaalt de film een Certified Fresh rating van 85%, gebaseerd op 427 recensies met een gemiddelde van 7,5/10.[3]

Metacritic komt op een score van 68/100, gebaseerd op 53 recensies.[4]

Publieksreactie[bewerken | brontekst bewerken]

Op CinemaScore, die zijn rating baseert op enquêtes die de site afneemt aan bioscopen en zo garandeert dat de bevraagden de film daadwerkelijk gezien hebben, behaalt de film een A rating.

Box-office[bewerken | brontekst bewerken]

Analisten voorspelden aan de hand van de voorverkoop van tickets dat de film in zijn openingsweekend rond de 235 miljoen dollar zou ophalen in Noord-Amerika.[5]

De film opende in zijn thuismarkt Noord-Amerika (Verenigde Staten + Canada) op vrijdag 27 april 2018 op 4.474 bioscoopschermen. Op openingsdag (inclusief laatavondvoorvertoningen op donderdag) haalde de film circa 106 miljoen dollar op, de op een na beste opening ooit na Star Wars: The Force Awakens.[6] In zijn totale openingsweekend in Noord-Amerika bracht de film ca. 257 miljoen dollar op, waarmee het The Force Awakens van de troon stootte als film met het beste openingsweekend ooit.

Wereldwijd wist de film in zijn openingsweekend circa 640 miljoen dollar op te halen. Een opbrengstrecord dat kort daarvoor nog in handen was van The Fate of the Furious (Fast & Furious 8).[7]

In zijn tweede weekend in Noord-Amerika was er aan de box-office een terugval van 56% ten opzichte van het eerste weekend, waardoor de film in zijn tweede weekend ca. 112 miljoen dollar ophaalde. Hiermee heeft de film het tweede beste tweede weekend op zijn naam staan, na The Force Awakens met 149 miljoen dollar en voor Black Panther met 111 miljoen dollar.[8]

In het weekend van Moederdag overschreed de film internationaal de 1 miljard dollar grens[9], de film bereikte dus binnen 11 dagen de 1 miljard dollar grens waarmee het de snelste film destijds was die deze grens ooit heeft behaald. Dit record werd een jaar later door zijn vervolg film Avengers: Endgame verbroken binnen 5 dagen.[10] Na 3 weken in de bioscopen, haalde de film wereldwijd 1,6 miljard dollar op. Op 12 juni 2018 schreed de film internationaal de 2 miljard dollar grens, dit is de vierde film wereldwijd die deze grens is over gegaan. Tevens is het de tweede snelste film die de 2 miljard dollar bereikte.[11]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Award Categorie Ontvanger(s) Uitslag Referenties
2018 Golden Trailer Award Beste actie "Millions" (Mocean) Genomineerd [12]
Beste trailer "Balance" (Mocean) Genomineerd
Beste online score "Millions" (Mocean) Genomineerd
MTV Movie & TV Awards Beste film Avengers: Infinity War Genomineerd [13]
Beste vijand Josh Brolin Genomineerd
Beste gevecht Scarlett Johansson, Danai Gurira, Elizabeth Olsen tegen Carrie Coon Genomineerd
People's Choice Award Beste film uit 2018 Avengers: Infinity War Gewonnen [14]
Beste actiefilm uit 2018 Gewonnen
Beste acteur 2018 Chris Hemsworth Genomineerd
Robert Downey jr. Genomineerd
Beste actrice uit 2018 Scarlett Johansson Gewonnen
Beste acteur in actiefilm Chris Hemsworth Genomineerd
Teen Choice Award Beste actiefilm Avengers: Infinity War Gewonnen [15]
Beste acteur in actiefilm Chris Evans Genomineerd
Robert Downey jr. Gewonnen
Tom Holland Genomineerd
Beste actrice in actiefilm Elizabeth Olsen Genomineerd
Scarlett Johansson Gewonnen
Zoë Saldana Genomineerd
Beste vijand in de film Josh Brolin Genomineerd
Beste kusscene Chris Pratt en Zoë Saldana Genomineerd
Beste driftbui Mark Ruffalo Genomineerd
2019 Critics' Choice Awards Beste actiefilm Avengers: Infinity War Genomineerd [16]
Beste visuele effecten Genomineerd
Satellite Awards Beste visuele effecten Genomineerd [17]
Screen Actors Guild Awards Beste acteer stunts Genomineerd [18]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]