Karen Gillan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karen Gillan
Karen Gillan als Amy Pond in de aflevering "The Eleventh Hour" van Doctor Who.
Karen Gillan als Amy Pond in de aflevering "The Eleventh Hour" van Doctor Who.
Algemene informatie
Volledige naam Karen Sheila Gillan
Geboren 28 november 1987 te Inverness
Land Schotland
Werk
Jaren actief 2006-heden
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Karen Sheila Gillan (Inverness, 28 november 1987) is een Schots actrice en voormalig model. Ze verwierf bekendheid met haar rol als Amy Pond in het vijfde seizoen van de in 2005 vernieuwde Britse sciencefictionserie Doctor Who.

Biografie[bewerken]

Gillan als Amy Pond, met op de voorgrond Matt Smith als de elfde Doctor.

Gillan werd geboren en groeide op in de Schotse plaats Inverness. Haar vader, Raymond John, is manager van een buurthuis. Haar moeder, Marie, woont in Kinmylies. Toen Gillan zestien jaar oud was, besloot ze te gaan acteren. Ze volgde een acteeropleiding aan het Edinburgh's Telford College en ging later naar de Italia Conti Academy of Theatre Arts in Londen.

Ze werkte in 2007 en 2008 als model voor onder anderen Allegra Hicks en Nicola Roberts. Haar acteercarrière begon met gastrollen in enkele televisieseries en in The Kevin Bishop Show had ze haar eerste langdurige rol. Daarnaast speelde ze de hoofdrol in een horrorproject van de British Broadcasting Corporation.

Begin 2009 werd Gillan gekozen voor de rol van Amy Pond, de eerste kompaan van de elfde Doctor in de Britse sciencefictionserie Doctor Who. Pond werd als kind gespeeld door haar nicht, Caitlin Blackwood. Gillan was voor het eerst te zien als de volwassen Pond in "The Eleventh Hour" (uitgezonden op 3 april 2010). Ze speelde eenmaal eerder in Doctor Who, als Soothsayer in de aflevering "The Fires of Pompeii".

In 2013 keerde ze even terug naar Doctor Who, waar ze in de kerstaflevering The Time of The Doctor opnieuw Amy Pond speelde. Dit was Matt Smith's laatste aflevering als The Doctor en Karen zat erin als eerbetoon aan Smith's tijd in de show.

Externe link[bewerken]