Naar inhoud springen

The Big Short

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Big Short
The Big Short
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Adam McKay
Producent Dede Gardner
Jeremy Kleiner
Arnon Milchan
Brad Pitt
Scenario Charles Randolph
Adam McKay
Gebaseerd op The Big Short
van Michael Lewis
Hoofdrollen Christian Bale
Steve Carell
Ryan Gosling
Brad Pitt
Muziek Nicholas Britell
Montage Hank Corwin
Cinematografie Barry Ackroyd
Productiebedrijf Regency Enterprises
Plan B Entertainment
Distributie Paramount Pictures
Première 12 november 2015
(AFI Fest)
Vlag van België 30 december 2015
Vlag van Nederland 21 januari 2016
Genre Biografische drama
Speelduur 130 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 50 miljoen US$[1]
Opbrengst 133,4 miljoen US$[2]
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Big Short is een Amerikaanse biografische film uit 2015 over de aanloop naar de kredietcrisis van 2007, geschreven en geregisseerd door Adam McKay en gebaseerd op het gelijknamig boek van Michael Lewis. Het is een mozaïekfilm over verschillende personen uit de Amerikaanse bankwereld die de kredietcrisis hebben zien aankomen en hierop geanticipeerd hebben door te speculeren op de verwachte stagnerende huizenmarkt en de kredietzeepbel die barstte. De verhalen zijn echt gebeurd maar wel aangepast, gedramatiseerd en komischer gemaakt. Het thema van de film is de onwetendheid en onwil van de financiële sector om een crisis te zien aankomen terwijl de tekens er wel zijn en over hoe enkelen met een realistische blik rijk zijn geworden. De film ging in première op 12 november op het AFI Fest.

De film heeft drie onafhankelijke waargebeurde verhaallijnen, die elk een bepaald aspect van de op handen zijnde crisis accentueren.

Michael Burry

[bewerken | brontekst bewerken]

Michael Burry was de manager van een hedgefonds waarbij hij grote vrijheid had om naar eigen inzicht te beleggen. Hij ziet op een gegeven moment dat de grote hoeveelheid verpakte rommelhypotheken (hypotheken die mensen nooit zullen kunnen afbetalen) moet gaan instorten. Hij benadert een aantal grote banken om een nieuw soort credit default swap te ontwikkelen die hij dan tot verbazing van de banken daadwerkelijk koopt. De banken zien het risico dat ze lopen niet in en zijn graag bereid om het product aan hem te verkopen. Jaar op jaar staan de banken op winst, mede omdat de elkaar beconcurrerende kredietbeoordelaars weigeren de ratings te verlagen. Omdat hij inziet dat de banken zelf ook een groot gevaar lopen wil hij dat de banken hem ook een garantie geven op uitbetaling in het geval van een faillissement van de bank. Nog meer hilariteit bij de tegenpartijen. In de aanloop naar de crisis heeft hij grote moeite om zijn investeerders te blijven overtuigen. Hij verbiedt investeerders om geld terug te vorderen (waar hij toe bevoegd is) en uiteindelijk boekt zijn fonds een winst van $2,69 miljard dollar.

FrontPoint Partners en Jared Vennett

[bewerken | brontekst bewerken]

Jared Vennett (in werkelijkheid Greg Lippmann) is een bankier bij de Deutsche Bank die zaken doet met Michael Burry. Doordat hij bij vergissing naar het hedgefonds Frontpoint Partners belt en hen daarmee op het spoor zet besluit hij met hen samen te gaan werken. Hij legt hen uit dat de Collateralized debt obligation (bundels van hypotheken met verschillende kredietwaardigheid) geen veilige belegging zijn ook al hebben ze een AAA-rating. Het kost tijd om hen te overtuigen en de medewerkers van het fonds gaan op onderzoek uit. Ze bezoeken woonwijken in Florida waar mensen massaal hun huis te koop zetten terwijl de makelaars spreken van een tijdelijke dip, mensen die huizen kopen met geleend geld tegen lage rente die niet beseffen in de problemen te komen als de rente gaat stijgen en de makelaars die de hypotheken verstrekken en daar bonussen mee verdienen. Ze ontdekken belangenverstrengeling bij kredietbeoordelaars en eenmaal op een bijeenkomst van de Securities Industry and Financial Markets Association in Las Vegas komen ze erachter dat de meeste investeerders geen idee hebben van de tijdbom waar ze op zitten. Enkelen zien het wel en hebben zich ingedekt en zijn zelf stilletjes aan het speculeren geslagen. De fondsmanager Mark Baum (in werkelijkheid Steve Eisman) besluit groot in te zetten en na de voorspelde instorting van de markt wacht hij lang, ook gedreven door morele bezwaren, met verkopen waardoor het fonds een winst van één miljard dollar maakt.

Brownfield Capital

[bewerken | brontekst bewerken]

Brownfield Capital is een hedgefonds dat opgezet is door twee vrienden die met eigen kapitaal 30 miljoen winst hebben gemaakt. Zij krijgen toevallig lucht van de op handen zijnde crisis doordat iemand een folder van Vennett heeft laten rondslingeren, bij de zakenbank waar ze op bezoek zijn. Maar de twee jongens komen met hun 30 miljoen niet verder dan de ontvangsthal. Ze zoeken hulp bij een bevriende belegger die reeds met pensioen is, Ben Rickert, en hij helpt hen om een plan op te zetten. Ook zij bezoeken het congres in Las Vegas. Wanneer de markt op instorten staat ontdekken ze dat de kredietbeoordelaars de rating van de belegging hoog houden zodat de banken deze nog kunnen doorverkopen. Ze proberen de pers erbij te halen en hun families te waarschuwen maar niemand gelooft hen. Uiteindelijk stort de markt toch in en verdienen ze tachtig miljoen dollar.

Acteur Personage
Christian Bale Michael Burry
Steve Carell Mark Baum
Ryan Gosling Jared Vennett
Brad Pitt Ben Rickert
Karen Gillan Evie
Melissa Leo Georgia Hale
Marisa Tomei Cynthia Baum
Tracy Letts Lawrence Fields
Hamish Linklater Porter Collins
John Magaro Charlie Geller
Stanley Wong Ted Jiang
Byron Mann Wing Chau
Rafe Spall Danny Moses
Jeremy Strong Vinny Daniel
Finn Wittrock Jamie Shipley
Max Greenfield

De film staat bekend om de onconventionele manier die wordt gebruikt om financiële termen en technieken te verklaren. De film bevat onder andere cameo's van actrice Margot Robbie, chef-kok Anthony Bourdain, econoom Richard Thaler en singer-songwriter Selena Gomez, die de vierde wand doorbreken om concepten als subprime-hypotheken en onderpandschuldenverplichtingen te verklaren. Verschillende personages in de film richten zich rechtstreeks tot het publiek, meestal het personage van Ryan Gosling, die de film begeleidt als verteller.

Prijzen en nominaties

[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
2016 Satellite Award Beste film Genomineerd
Beste acteur in een bijrol Christian Bale Gewonnen
Producers Guild of America Award Beste film Dede Gardner, Jeremy Kleiner en Brad Pitt Gewonnen
Academy Award Beste film Genomineerd
Beste regisseur Adam McKay Genomineerd
Beste mannelijke bijrol Christian Bale Genomineerd
Beste bewerkt scenario Adam McKay en Charles Randolph Gewonnen
Beste montage Hank Corwin Genomineerd
Critics' Choice Award Beste bewerkte scenario Adam McKay en Charles Randolph Gewonnen
Beste komedie Gewonnen
Beste acteur in een komedie Christian Bale Gewonnen

In 2013 verkreeg Paramount Pictures de filmrechten voor het boek "The Big Short: Inside The Doomsday Machine" uit 2010 van Michael Lewis, met Brad Pitt's "Plan B Entertainment" als filmproducent. Het filmen begon op 18 maart 2015 in New Orleans.[3] De film ontving overwegend positieve kritieken van de filmcritici.[4]

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Margin Call, een film die ook over de kredietcrisis gaat.