Falcon (Marvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Falcon
Cosplayer The Falcon tijdens 2013 Chicago Comic & Entertainment Expo.
Cosplayer The Falcon tijdens 2013 Chicago Comic & Entertainment Expo.
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Captain America vol. 1 #117 (september 1969)
Bedenker(s) Stan Lee
Gene Colan
Gespeeld door Anthony Mackie
Stemartiest(en) Martin Roach, Alimi Ballard, Lance Reddick, Bumper Robinson, Kaito Ishikawa
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Samuel Thomas “Sam” Wilson
Bekende aliassen Snap Wilson, Captain America
Familie Jim Wilson (neefje)
Lid (geweest) van Secret Avengers, Avengers
Superkrachten heeft een empathische link met zijn huisdiervalk. Kan door de ogen van elke vogel in zijn omgeving kijken. Kan vliegen. Is een ervaren vechter en acrobaat.

De Falcon (Echte naam Samuel Thomas "Sam" Wilson, ook wel bekend als “Snap”) is een fictieve superheld uit de strips van Marvel Comics. Hij maakte zijn debuut in Captain America Vol. 1, #117 (September 1969). Hij werd bedacht door Stan Lee en Gene Colan. De Falcon werkt vaak samen met Captain America, en was lid van het superheldenteam de Avengers.

De Falcon is Marvels eerste Afro-Amerikaanse superheld, na de eerste niet over superkrachten beschikkende held Cable Jones. Marvel Comics’ eerste zwarte superheld, Black Panther, was een inwoner van Afrika. De Falcon debuteerde bijna drie jaar voor Luke Cage, Marvels eerste Afro-Amerikaanse held met een eigen serie.

De Nederlandse stem van Falcon is Ivo Chundro en voorheen was dit Thijs van Aken.

Biografie[bewerken]

Falcon was oorspronkelijk een hoodlum genaamd "Snap" Wilson in Harlem, New York. Op een dag, op weg naar Rio de Janeiro, stortte hij neer op Exile Island. Daar werd hij gevonden door de Red Skull, die zijn Cosmic Cube gebruikte om hem in een ideale partner voor Captain America te veranderen als onderdeel van zijn plan. Falcon keerde zich tegen de Skull, en versloeg hem samen met Captain America. De twee werden daarna lange tijd partners.

In een tweedelige hervertelling [1], die zich afspeelt in Falcons begindagen als Captain America’s partner, nam Falcon even Captain America’s kostuum en identiteit over.

Als “Falcon” kreeg Wilson hulp van Black Panther, die een harnas creëerde dat hem in staat stelde te vliegen. De Falcon gaf zijn samenwerking met Captain America op toen hij de leider werd van de S.H.I.E.L.D. superagenten.

Later, toen hij nog maar een van de weinige actieve zwarte superhelden was, werd Falcon gerekruteerd voor de Avengers door Henry Peter Gyrich. Hij verliet het team echter al bij de eerste gelegenheid. Falcon werd ook het doelweit van een Sentinel die dacht dat hij een mutant was.

Midden 2000 destabiliseerde een doorgedraaide Scarlet Witch Falcons hersens, waardoor hij terugviel in zijn oude “Snap” persoonlijkheid. Terwijl hij bleef werken met Captain America, werd hun werkrelatie er niet beter op. Toen een aanslag werd gepleegd op Falcon, werd Captain America geraakt. Na te zijn genezen, werd hem verteld dat Falcon zou zijn gedood door de superschurk, de Anti-Captain. Captain America vond later Falcons kostuum, verlaten in een veld.

Zonder enige verklaring over wat er precies is gebeurd, dook Falcon nog een paar maal op. Zo werd hij gezien onderweg naar Genosha[2] en in een aantal andere verhalen[3][4]. Hij heeft zich inmiddels bij Captain America en zijn Secret Avengers aangesloten als tegenstander van de registratiewet voor supermensen.[5].

Krachten en wapens[bewerken]

Falcons enige superkracht is zijn empathische link met zijn vogel, Redwing. Deze link kreeg hij dankzij de Red Skull’s Cosmic Cube. Recentelijk was Falcon in staat deze link te versterken, waardoor deze ook op andere vogels werkte. Zo kan hij nu bijvoorbeeld door hun ogen kijken.

Een tijdje gebruikte hij een special harnas met vleugels. Na de vernietiging van dit pantser, gaf Black Panther hem een sterker harnas met vleugels die speciale modes kunnen aannemen.

Falcon is een expert vogeltrainer, en is een ervaren acrobaat en vechter.

Ultimate Falcon[bewerken]

De Ultimate Marvel versie van Falcon verscheen in de miniserie “Ultimate Nightmare”. Niet veel is bekend over deze Falcon, behalve dat zijn oorsprong sterk verschilt van die van zijn 616 tegenhanger. Zo is deze Falcon een wetenschapper die gediend heeft onder Nick Fury. Hij draagt een paar metalen vleugels gelijk aan die van de originele Falcon. Zijn vleugels worden bestuurd door middel van nanotechnologie.

In andere media[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Captain America: Sentinel of Liberty #8-9 (April - Mei, 1999)
  2. House of M #1
  3. Captain America (vol. 5) #12
  4. Civil War #1
  5. Civil War #4