Star-Lord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Star-Lord
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Marvel Preview #4 (januari 1976)
Bedenker(s) Steve Englehart, Steve Gan
Gespeeld door Chris Pratt
Stemartiest(en) Victor Yerrid
Will Friedle
Chris Fox
Travis Willingham
Jeremy Shada
Scott Porter
Steve Downes
Go Inoue
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Peter Jason Quill
Soort Mens
Thuiswereld Aarde
Familie Meredith Quill (moeder)
Ego the Living Planet (vader)
Yondu Udonta (adoptie vader)
Lid (geweest) van Guardians of the Galaxy
Ravagers
United Front
Shi'ar Imperial Guard
Ship
Avengers
Grootste vijand(en) Ronan the Accuser
Nebula
Korath the Pursuer
Ego the Living Planet
Thanos
Ultron
Wapens en hulpmiddelen Pistool
Superkrachten Ervaren scherpschutter
goede vertaler
hogere overlevingsvermogens door zijn zuurstofhelm

Star-Lord, echte naam Peter Quill, is een fictief personage uit de strips van Marvel Comics. Hij kwam voor het eerst voor in Marvel Preview #4 (januari 1976) en werd bedacht door Steve Englehart en Steve Gan. Star-Lord is lid en leider van de superheldengroep Guardians of the Galaxy.

Biografie[bewerken]

Peter Quill (Star-Lord) is de zoon van een Celestial-vader en een aardse-moeder. De afkomst van zijn vader leidde hem naar de ruimte waar hij ruimtepiraat werd en zich aansloot bij de Ravager clan van Yondu Udonta. Quill noemde zich later Star-Lord en verliet de Ravager. Hij stichtte en de groep de Guardians of the Galaxy en is tevens de leider van deze groep. De Guardians of the Galaxy beschermt het heelal en strijd voor vrijheid.

In andere media[bewerken]

Marvel Cinematic Universe[bewerken]

Sinds 2014 verscheen dit personage in het Marvel Cinematic Universe en wordt vertolkt door Chris Pratt. Quill woonde alleen met zijn moeder op de aarde, toen zij overleed aan een hersentumor werd hij ontvoerd door Yondu zijn leider van de Ravagers. Quill groeit op in de ruimte en neemt de alias Star-Lord aan. Als hij een oneindigheidssteen vindt, komt hij in contact met Gamora, Rocket Raccoon, Groot en Drax the Destroyer en samen vormen ze de superheldengroep Guardians of the Galaxy, met als doel de strijd aan te gaan met Ronan the Accuser en Thanos om het heelal te beschermen. In de tweede film waar het personage in verscheen werd bekend dat zijn vader, Ego the Living Planet, nog leefde. Het was niet de vader die Quill verwachtte nadat hij erachter kwam dat Ego verantwoordelijk is voor de dood van Quills moeder en Ego plannen heeft om het heelal te veroveren. Samen met de superheldengroep gaat hij later de strijd aan tegen Thanos. Doordat Thanos alle oneindigheidsstenen weet te bemachtigen roeit hij het halve universum uit, hierbij vergaat Quill tot as. Vijf jaar later gaan de overgebleven Avengers op missie om terug in de tijd te gaan zodat ze de oneindigheidsstenen voor Thanos weten te bemachtigen, en daarmee zijn daden ongedaan maken. Dit lukt waardoor Quill en rest van de tot as vergaande mensen weer tot leven komen, samen met alle Avengers strijden ze tegen Thanos en zijn mannen. Star-Lord is onder andere te zien in de volgende films:

Televisieseries[bewerken]

Star-Lord komt voor in de animatieseries Ultimate Spider-Man, Avengers Assemble, Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. en Guardians of the Galaxy waarbij hij de leiding heeft van de Guardians. De Nederlandse stem van Star-Lord wordt hierbij gedaan door Ewout Eggink. Ook had Star-Lord een rol in de animatieserie The Avengers: Earth's Mightiest Heroes waarin de Nederlandse stem van Star-Lord wordt ingesproken door Sander de Heer.

Computerspelen[bewerken]

Sinds 2014 is er een verzamelfiguur van het personage Star-Lord voor het computerspel Disney Infinity. Zodra deze figuur op een speciale plaats wordt gezet, verschijnt het personage online in het spel. De Nederlandse stem wordt hierbij opnieuw ingesproken door Ewout Eggink.

Externe link[bewerken]