Gamora

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gamora
Cosplayer, uitgedost als Gamora
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Strange Tales #180 (Juni 1975)
Bedenker(s) Jim Starlin
Gespeeld door Zoë Saldana
Stemacteur(s) Mary Long, Alison Sealy Smith, Nika Futterman, Laura Bailey, Junko Kitanishi, Vanessa Marshall, Cynthia McWilliams, Kimberly-Sue Murray
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Gamora Zen Whoberi Ben Titan
Soort Zen-Whoberis
Familie Thanos (adoptievader)
Nebula (adoptie zus)
Lid (geweest) van Guardians of the Galaxy, Infinity Watch, Phalanx, United Front
Grootste vijand(en) Hela, Invisible Woman, Mephisto, Nebula, Ronan the Accuser, Thanos, Ultron, Valkyrie
Wapens en hulpmiddelen Zwaard
Superkrachten Bovenmenselijke krachten, snelheid, behendigheid en herstel, ervaren moordenaar en krijgster.

Gamora Zen Whoberi Ben Titan, of kortweg Gamora, is een personage uit de strips van Marvel Comics. Ze kwam voor het eerst voor in Strange Tales # 180 (juni 1975) en werd bedacht door Jim Starlin. Gamora is de geadopteerde dochter van Thanos en is in de comics de laatste van haar soort. Ze is vooral bekend als lid van de Guardians of the Galaxy.

De Nederlandse stem van Gamora is Jannemien Cnossen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gamora Zen Whoberi Ben Titan (Gamora) is de laatste overlevende van haar ras. Ze werd opgevoed door Thanos die geavanceerde technologie gebruikte om Gamora bovenmenselijke gaven te geven en haar te gebruiken als zijn persoonlijke wapen. Later besefte Gamora hoe kwaadaardig Thanos was en keerde zich tegen hem. Hierna ging ze de ruimte verkennen en goede daden verrichten. Ook kwam ze de Guardians of the Galaxy tegen waar ze zich bij aansloot. Hierdoor kreeg ze een aantal goede vrienden en een doel in haar leven.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Marvel Cinematic Universe[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 verscheen het personage in het Marvel Cinematic Universe en wordt vertolkt door Zoë Saldana. Ze maakte haar eerste optreden in de film Guardians of the Galaxy. Gamora is de adoptiedochter van superschurk Thanos en werkte voor Ronan the Accuser. In opdracht van Ronan moet ze een van de oneindigheidstenen zien te bemachtigen. In plaats van de steen af te leveren aan Ronan, besluit Gamora samen te gaan werken met Star-Lord, Rocket Raccoon, Groot en Drax the Destroyer om het heelal te redden. Sindsdien is Gamora lid van de Guardians of the Galaxy en vecht onder andere tegen de vader van Star-Lord. Thanos is ondertussen nog steeds op zoek naar de Infinity Stones en dat proberen de Guardians tegen te houden. Gamora heeft als enige de locatie van een van de Infinity Stones. Thanos dwingt Gamora de locatie te vertellen waardoor ze de locatie onthuld. Om de benodigde Infinity Stone te krijgen moet Thanos een offer maken om de Stone de bemachtigen. Thanos offert hierdoor zijn dochter Gamora op. Nadat Thanos alle Infinity Stones had verzameld roeide hij de helft van alle levende wezens uit waardoor de Avengers terug in de tijd gingen om zelf de Infinity Stones te bemachtigen. Hier kwam Nebula Gamora uit 2014 tegen en nam haar mee naar het heden. Na het grote gevecht tegen Thanos voegt Gamora zich met de Ravagers onder leiding van Stakar Ogord. Ter bescherming van de Guardians of the Galaxy moet Gamora het team ondersteunen, namens de Ravagers, in hun missie Rocket te redden en de High Evolutionary te verslaan. Gamora is te zien in de volgende films en serie:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Gamora komt voor in de animatieseries Ultimate Spider-Man, Avengers Assemble, Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. en Guardians of the Galaxy. Haar Nederlandse stem wordt hierbij ingesproken door Jannemien Cnossen.

Computerspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 is er een verzamelfiguur van het personage Gamora voor het computerspel Disney Infinity. Zodra deze figuur op een speciale plaat wordt gezet, verschijnt het personage in het spel. Ook hiervoor werd de Nederlandse stem ingesproken door Jannemien Cnossen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]