Agent Carter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Agent Carter
Genre Actie, avontuur, sciencefiction, drama
Speelduur per afl. 40 minuten
Bedenker Christopher Markus
Stephen McFeely
Hoofdrollen Hayley Atwell
James D'Arcy
Chad Michael Murray
Enver Gjokaj
Shea Whigham
Muziek Christopher Lennertz
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Productiebedrijf ABC Studios
Marvel Television
Uitzendingen
Start 6 januari 2015
Einde 1 maart 2016
Afleveringen 18
Seizoenen 2
Zender American Broadcasting Company
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Marvel's Agent Carter, of simpelweg Agent Carter, is een Amerikaanse televisieserie van ABC, bedacht door Christopher Markus en Stephen McFeely. De serie draait rond het Marvel Comics-personage Peggy Carter, en maakt net als de tv-serie Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. deel uit van het Marvel Cinematic Universe.

De hoofdrol wordt vertolkt door Hayley Atwell, die het personage Peggy Carter eerder al vertolkte in de film Captain America: The First Avenger. De serie debuteerde in de Verenigde Staten op 5 januari 2015.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De serie speelt in 1946, na de gebeurtenissen uit Captain America: The First Avenger. Peggy Carter, nu lid van het net opgerichte Strategic Scientific Reserve, spant samen met Howard Stark en diens butler Edwin Jarvis om de kwaadaardige Russische organisatie Leviathan te bestrijden, welke wereldwijd dodelijke wapens verkoopt aan de hoogste bieder en Howard hiervan de schuld geeft. Tijdens haar onderzoek, wat ze in het geheim moet uitvoeren omdat de SSR eigenlijk opdracht heeft Stark te arresteren, vindt Peggy de gestolen wapens terug, bezoekt onder andere Rusland, en komt in conflict met een tweetal Russische spionnen: de hypnotiseur Johann Fennhoff en een vrouwelijke spionne die zich voordoet als een Amerikaanse genaamd Dottie Underwood. Leviathan slaat echter terug en schakelt een aantal SSR agenten uit, waaronder agent Dooley, hoofd van de SSR. Uiteindelijk komt het ware plan van Leviathan aan het licht. Fennhoff wil een gifgas genaamd Midnight Oil, welke tijdens de oorlog door Stark per ongeluk werd uitgevonden en tot de gruwelijke dood van een groep Russische soldaten heeft geleid, stelen en hiermee een aanslag plegen in New York. Peggy en haar collega's kunnen dit in de laatste aflevering ternauwernood voorkomen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee voor de serie ontstond in juli 2013 na vertoning van de Marvel One Shot-film Agent Carter op de San Diego Comic-Con International. In september 2013 begon Marvel Television met het uitwerken van het idee voor de serie. In januari 2014 maakte ABC Entertainment bekend dat de serie in ontwikkeling was, al was er nog niet officieel groen licht voor gegeven. Het script voor de pilotaflevering, geschreven door Christopher Markus en Stephen McFeely, lag toen al klaar. Het plan van de twee schrijvers was om van Agent Carter een korte serie van 13 afleveringen te maken, welke eind 2014/begin 2015 uitgezonden kon worden. Dit werden uiteindelijk 8 afleveringen. Op 8 mei 2014 gaf ABC de serie groen licht.

Hayley Atwell, die in de twee Captain America-films reeds de rol van Peggy Carter had vertolkt, gaf al vroeg aan geïnteresseerd te zijn om de rol weer te vertolken in de serie. In januari 2014 werd bekend dat ze inderdaad bij het project betrokken was. In augustus 2014 werden Chad Michael Murray en Enver Gjokaj gecast. Ook Dominic Cooper, die in Captain America: The First Avenger reeds de rol van Howard Stark had vertolkt, stemde toe terug te keren voor de serie.

De opnames van de serie vonden eind september en begin oktober 2014 plaats in Los Angeles. In juni 2014 werd Christopher Lennertz benaderd om de muziek voor de serie te componeren. Op 10 oktober 2014 werd al wat beeldmateriaal van de eerste aflevering vertoond op de New York Comic Con en in de tv-special Marvel 75 Years: From Pulp to Pop!.

Op 7 mei 2015 werd bekend dat de serie een tweede seizoen zou krijgen, welke in 2016 wordt uitgezonden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]