The Falcon and the Winter Soldier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Falcon and the Winter Soldier
Genre Actie
Avontuur
Misdaad
Drama
Superhelden
Speelduur per afl. 50-61 minuten
Hoofdrollen Anthony Mackie
Sebastian Stan
Daniel Brühl
Emily VanCamp
Wyatt Russell
Erin Kellyman
Julia Louis-Dreyfus
Florence Kasumba
Danny Ramirez
Georges St-Pierre
Adepero Oduye
Don Cheadle
Regie Kari Skogland
Scenario Derek Kolstad
Michael Kastelein
Malcolm Spellman
Muziek Henry Jackman
Kostumering Michael Crow
Eric Daman
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Kevin Feige
Zoie Nagelhout
Malcolm Spellman
Uitzendingen
Start 19 maart 2021
Einde 23 april 2021
Afleveringen 6
Seizoenen 1
Streamingdienst Disney+
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Falcon and the Winter Soldier is een Amerikaanse superheldenserie gebaseerd op de Marvel Comics-personages Falcon en Winter Soldier geproduceerd door Marvel Studios en gedistribueerd door Walt Disney Motion Pictures. Dit is de tweede televisieserie van het Marvel Cinematic Universe voor de streamingdienst Disney+. De serie is een vervolg op de film Avengers: Endgame. De cast bestaat uit Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Wyatt Russell en Erin Kellyman.

De serie stond gepland in de herfst van 2020 uit te komen, maar vanwege de coronapandemie was de serie niet volledig opgenomen, waardoor de serie tot onbepaalde tijd werd uitgesteld. De overige opnames werden in de loop van de herfst 2020 opgenomen in Tsjechië. In december 2020 werd bekendgemaakt dat de eerste aflevering van de serie vanaf 19 maart 2021 te zien zou zijn op de streamingdienst Disney+.[1] Tegelijkertijd met deze bekendmaking werd de eerste trailer uitgebracht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Na de gebeurtenissen van de film Avengers: Endgame gaan de superhelden Sam Wilson / Falcon en Bucky Barnes / Winter Soldier samenwerken in een avontuur dat hun krachten en geduld test.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Acteur of actrice Personage Notitie Seizoen
1
Anthony Mackie Sam Wilson / Falcon / Captain America Voormalig ex-vlieger van de United States Armed Forces die na de dood van zijn Wingman de krijgsmacht verliet waardoor hij voorzitter werd van een veteranengroep. Tijdens het hardlopen ontmoeten Sam Steve Rogers, wie hij later helpt tijdens een vlucht voor HYDRA. Toen bleek dat Sam zijn vleugels goed kon besturen werd hij benoemd tot Avenger en vocht hij onder andere tegen Crossbones en Thanos. Nadat Steve Rogers door tijdreizen een heel leven heeft gehad met Peggy Carter, geeft hij zijn schild aan Sam Wilson. Zelf vond Sam dat hij het schild niet verdiende en gaf het aan het Captain America museum. Het schild werd echter door de overheid doorgegeven aan John Walker. Na gevechten met John Walker en de Flag Smashers kreeg Sam van Ayo uit Wakanda een nieuw pak en vleugels en ondanks zijn bedenkingen, als zwarte man in Amerika, staat hij sindsdien bekend als de nieuwe Captain America. Hoofdrol
Sebastian Stan Bucky Barnes / Winter Soldier / White Wolf Steve Roger's beste vriend die door HYDRA werd gehersenspoeld tot de Winter Soldier met hulp van het supersoldatenserum. Met hulp van Wakanda heeft Bucky het voor elkaar gekregen de Winter Soldier achter zich te laten. Hierna stond hij bekend als de White Wolf. Bucky Barnes ging hierbij alle mensen die hij ooit heeft aangepakt als de Winter Soldier achterna om excuses te maken. Nu de nieuwe supersoldaten The Flag Smasher zijn verschenen moet hij deze samen met collega Sam Wilson uitschakelen.
Wyatt Russell John Walker / U.S. Agent Door de overheid hooggewaardeerde oud-soldaat uit het Amerikaanse leger. Walker wordt door de overheid benoemd tot de opvolger van Steve Rogers als de nieuwe Captain America. Walker wordt uiteindelijk ontslagen als Captain America vanwege zijn moord gepleegd op Nico. Walker wordt uiteindelijk gerekruteerd door Valentina Allegra de Fontaine als U.S. Agent.
Erin Kellyman Karli Morgenthau / Flag Smasher Vrijheidsstrijder en leider van de terroristische groep The Flag Smashers met het supersoldatensoldatenserum in hun. Morgenthau overlijdt aan het einde door een schot van Sharon Carter in haar rug.
Daniel Brühl Baron Helmut Zemo Een schurk die de Avengers uit elkaar heeft kunnen drijven door de koning van Wakanda te vermoorden en Winter Soldier hier de schuld voor te geven. Na een gevecht tussen Captain America en Iron Man werd Zemo opgesloten in Berlijn door de CIA. In 2024 bevrijdde Bucky Barnes Zemo om meer informatie te kunnen krijgen over oude HYDRA experimenten. Aan het einde van serie wordt Zemo opgesloten in de superschurkengevangenis The Raft.
Emily VanCamp Sharon Carter / Power Broker Voormalig S.H.I.E.L.D.- en CIA-agent die na schenden van het Sokovia akkoord is gevlucht naar de fictieve stad Madripoor. Hier heeft ze haar status op kunnen bouwen tot een machtige misdaadbaas met als naam de Power Broker.
Desmond Chiam Dovich Lid van de terroristische groep The Flag Smashers. Overlijdt door een ontploffing uitgevoerd door Zemo. Terugkerend
Dani Deeté Gigi
Indya Bussey DeeDee
Renes Rovera Lennox
Tyler Dean Flores Diego
Danny Ramirez Joaquín Torres Eerste luitenant van de United States Armed Forces en vriend van Sam Wilson.
Adepero Oduye Sarah Wilson De zus van Sam Wilson. Woonachtig in Delacroix, Louisiana.
Noah Mills Nico Lid van de terroristische groep The Flag Smashers. Oud-fan van Captain America maar wordt uiteindelijk vermoord door John Walker.
Clé Bennett Lemar Hoskins / Battlestar John Walker's rechterhand en beste vriend. Hoskins wordt vermoord door Karli Morgenthau door hem tegen een pilaar aan te slaan.
Florence Kasumba Ayo De royale wachter uit Wakanda. Ze verscheen al eerder in de films Captain America: Civil War, Black Panther en Avengers: Infinity War
Carl Lumbly Isaiah Bradley Een Afro-Amerikaanse supersoldaat en veteraan. In de Comics staat Isaiah Bradley bekend als de held Black Cap.
Georges St-Pierre Georges Batroc Huurling die een overheidspersoon heeft ontvoerd in opdracht van de Power Broker, Sharon Carter. Hij gaat hierna een samenwerking aan met de Flag Smasher zodat hij Sam Wilson kan vermoorden. Uiteindelijk wordt Batroc doodgeschoten door de Power Brooker, Sharon Carter.
Amy Aquino Dokter Christina Raynor Bucky's therapeut en voormalig lid van de United States Armed Forces.
Elijah Richardson Elijah Bradley Kleinzoon van Isaiah Bradley. In de Comics staat Elijah Bradley bekend als de held Patriot.
Gabrielle Byndloss Olivia Walker De zus van John Walker.
Chase River McGhee Cass Wilson Het neefje van Sam Wilson.
Aaron Haynes A.J. Wilson
Alphie Hyorth Overheidsvertegenwoordiger Een overheidsvertegenwoordiger die onder andere oordeelt over US Agent en Sharon Carter.
Julia Louis-Dreyfus Valentina Allegra de Fontaine Een barones die eigenaar is van een organisatie die geïnteresseerd is in John Walker's vaardigheden.
Ken Takemoto Yori Nakajima Buurman van Bucky Barnes en de vader van een van de slachtoffers van The Winter Soldier
Miki Ishikawa Leah Serveerster van het restaurant Izzy die op date gaat met Bucky Barnes
Veronica Falcón Mama Donya Madani Een vrouw die de Flag Smashers steunde.
Janeshia Adams-Ginyard Nomble Een wachter uit Wakanda
Zola Williams Yama
Nicholas Pryor Oeznik De butler van Helmut Zemo.
Neal Kodinsky Rudy Lid van de terroristische groep The Flag Smashers.
Don Cheadle James Rhodes [2] Kolonel van de United States Armed Forces en beste vriend van Iron Man. Rhodes beschikt over het Iron Man pak War Machine waarin hij onder andere tegen Ultron en Thanos vocht. Rhodes ondersteunt Sam Wilson in zijn keuze om het schild weg te geven aan het Captain America museum. Bijrol
Olli Haaskivi Wilfred Nagel Een wetenschapper die het supersoldatenserum heeft weten na te maken in opdracht voor de Power Broker. Gastrol
Imelda Corcoran Selby Een populaire misdaadbaas in de fictieve stad Madripoor.
Ness Bautista Matias Lid van de terroristische groep The Flag Smashers.
Salem Murphy Lacont Een vertegenwoordiger uit India.
Jane Rumbaua Ayla Perez Een vertegenwoordiger uit de Filipijnen.
Sara Haines Haarzelf Een Amerikaanse televisie presentatrice en journalist.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Regisseur Schrijvers Releasedatum Disney+
1 "New World Order" Kari Skogland Malcolm Spellman, Gene Colan, Jack Kirby 19 maart 2021
2 "The Star-Spangled Man" Michael Kastelein, Malcolm Spellman, Gene Colan 26 maart 2021
3 "Power Broker" Derek Kolstad, Malcolm Spellman, Gene Colan 2 april 2021
4 "The Whole World Is Watching" Derek Kolstad, Malcolm Spellman, Gene Colan 9 april 2021
5 "Truth" Delan Musson, Malcolm Spellman, Michael Kastelein 16 april 2021
6 "One World, One People" Josef Sawyer, Malcolm Spellman, Michael Kastelein 23 april 2021

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Deze serie was in eerste instantie bedoeld als de eerste Marvel-serie op Disney+, maar door filmvertragingen en overige COVID-19-gerelateerde vertragingen werd de plek van eerste serie ingenomen door WandaVision.
  • Deze serie zou ook een pandemie plot-line hebben maar vanwege de COVID-19-pandemie die gaande was werd dit geschrapt en moesten er wijzigingen worden aangebracht in het script.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]