Spider-Man Unlimited

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spider-Man Unlimited
Genre Animatieserie
Speelduur 22 minuten.
Hoofdrollen Stemacteurs
Rhino Romano
Brian Drummond
Michael Donovan
Akiko Morison
Christopher Gaze
Regie Patrick Archibald
Scenario Larry Brody , Michael Reaves
Muziek Jeremy Sweet
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Will Meugniot
Uitzendingen
Start 2 oktober 1999
Einde 31 maart 2001
Afleveringen 13
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Fox
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Spider-Man Unlimited is een animatieserie gebaseerd op de Marvel Comics superheld Spider-Man. De serie kwam uit in 1999 en was bedoeld als spin-off van de Spider-Man animatieserie uit 1994. Hoewel de serie in het begin goed liep, werd hij al snel overschaduwd door de hitserie van dat moment, Pokémon, en al naar een paar afleveringen gestopt. Fox ging later verder met de serie, maar zond slechts 1 seizoen van 13 afleveringen uit. De serie eindigde met een cliffhanger voor een eventueel tweede seizoen, maar dat is nooit gemaakt.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Terwijl hij als journalist verslag doet van het vertrek van astronaut John Jameson’s solomissie naar een alternatieve realiteit, ontdekt Spider-Man dat zijn symbioot vijanden Venom en Carnage mee glippen aan boord van de spaceshuttle. Hij slaagt er niet in ze tegen te houden, maar krijgt door zijn poging wel de schuld van het verlies van contact met de spaceshuttle. Nadat iedereen denkt dat hij is omgekomen bij het redden van iemand uit een brand steelt Spider-Man een tweede spaceshuttle en reist John Jamesson achterna. Hij belandt in de alternatieve wereld genaamd Counter-Earth (tegen aarde). Hij ontdekt al snel dat de mensen op deze planeet uitschot zijn en vreemde mens/beest hybriden genaamd Beastials de macht hebben. Jameson leeft nog, en is lid geworden van een verzetsgroep die vecht tegen de schepper van de Beastials; de High Evolutionary.

Omdat Jameson niet wil terugkeren naar de Aarde voordat de High Evolutionary is verslagen, blijft Spider-Man ook op Counter-Earth. Hij vindt tegen betaling onderdak bij dokter Naoko Yamada-Jones en haar zoon Shayne, en gaat werken voor de Counter-Earth versie van de Daily Buggle om aan geld te komen. Als Spider-Man bevecht hij vele Beastial versies van zijn oude vijanden, en de ook op Counter-Earth aanwezige Venom en Carnage. Ook krijgt hij een onverwachte bondgenoot: de Counter-Earth versie van de Green Goblin, die hier blijkbaar een superheld is.

In de serie draag Spider-Man een nieuw kostuum dat hij kan oproepen via een speciaal horloge, en dat naast webschieters ook angels, camouflage en ingebouwd geluidswapen bevat. Op Counter-Earth ontmoet hij onder andere de Counter-Earth versies van de High Evolutionary, Vulture (net als de Counter-Earth Green Goblin een superheld in plaats van een schurk), Electro en Kraven the Hunter.

Afleveringen[bewerken]

 1. Worlds Apart (1)
 2. Worlds Apart (2)
 3. Where Evil Nests
 4. Deadly Choices
 5. Steel Cold Heart
 6. Enter the Hunter!
 7. Cry Vulture
 8. Ill Met by Moonlight
 9. Sunstenance
 10. Matters of the Heart
 11. One Is the Loneliest Number
 12. The Sins of Our Fathers
 13. Destiny Unleashed

Stripserie[bewerken]

Tegelijk met de animatieserie bracht Marvel ook een stripserie uit die aansloot op de animatieserie. Dit was in totaal de tweede Spider-Man Unlimited serie, maar het was de eerste die gebaseerd was op de animatieserie. De stripserie was geen succes en bestond maar uit 5 delen. De eerste twee delen vertelden opnieuw de eerste drie afleveringen van de animatieserie. De laatste drie delen bevatten unieke verhalen.

In deel 3 krijgt Peter de opdracht om de Counter-Earth versie van Reed Richards te volgen. Er wordt vermoed dat Reed meer weet van een mysterieus wezen dat de Brute wordt genoemd. Peter ontdekt al snel dat de Brute en Reed Richards een en dezelfde zijn, en dat als Brute Reed de rebellen helpt in hun gevecht tegen de Beastials. Reed verteld Peter dat tijdens het uittesten van een ruimteschip, hij en de Counter-Earth versies van Human Torch (Johnney Storm), het Ding (Ben Grimm) en de Invisible Woman (Susan Storm) werden blootgesteld aan kosmische straling. Deze straling had echter een ander effect op hen dan het had op de Fantastic Four van de Aarde. Reed werd de Brute, op Ben had het geen effect, Johnney stierf aan de gevolgen en Susan raakte in een coma.

In deel vier ontdekt Spider-Man een geheime plaats genaamd "Haven" waar mensen en Beastials in vrede samen leven. Hij ontmoet hier ook de Counter-Earth versie van Gwen Stacy.

In deel 5 ontmoet Spider-Man de Counter-Earth versie van Wolverine, die hier een Beastial is. Na een gevecht werken de twee uiteindelijk samen om de Counter-Earth Chameleon (ook een Beastial) te verslaan. Er zijn hints in deze strip dat de Counter-Earth Wolverine in werkelijkheid Dr. Naoko’s verloren echtgenoot is (hoewel in de animatieserie hetzelfde gesuggereerd wordt over de Counter-Earth Green Goblin).

Stemacteurs[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • De serie eindigde met een cliffhanger omdat er meerder seizoenen gepland stonden. Voor het tweede seizoen waren de scripts van 6 afleveringen al geschreven.
 • Het karakter Mr. Meugniot is vernoemd naar de schrijver van de serie, Will Meugniot.

Externe links[bewerken]

Strips primaire continuïteit:Amazing Fantasy · The Amazing Spider-Man · The Sensational Spider-Man · The Sensational Spider-Man (vol. 2) · Friendly Neighborhood Spider-Man · Astonishing Spider-Man · Spider-Man Family · Web of Spider-Man · The Spectacular Spider-Man
Overige strips:Ultimate Spider-Man · Marvel Adventures Spider-Man · Spider-Girl · Spider-Man Loves Mary Jane · Spider-Man: Reign
Televisieseries:Spider-Man (1967) · Spidey Super Stories (1974) · The Amazing Spider-Man (1978) · Supaidāman (1978) · Spider-Woman (1979) · Spider-Man (1981) · Spider-Man and His Amazing Friends (1981) · Spider-Man: The Animated Series (1994) · Spider-Man Unlimited (1999) · Spider-Man: The New Animated Series (2003) · The Spectacular Spider-Man (2008) · Ultimate Spider-Man (2012) · Spider-Man (2017)
Films:The Amazing Spider-Man (1977) · Spider-Man (2002) · Spider-Man 2 (2004) · Spider-Man 3 (2007) · The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014) · Spider-Man: Homecoming (2017) · Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) · Spider-Man: Far From Home (2019)
Overige films:Venom (2018)
Muziek:The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Computerspellen:Spider-Man (1982) · Questprobe: Spider-Man (1984) · The Amazing Spider-Man (Game Boy) (1990) · The Amazing Spider-Man (1990) · The Amazing Spider-Man vs. The Kingpin (1990) · Spider-Man: The Video Game (1991) · The Amazing Spider-Man 2 (1992) · Spider-Man: Return of the Sinister Six (1992) · The Amazing Spider-Man 3: Invasion of the Spider-Slayers (1993) · Spider-Man and Venom: Maximum Carnage (1994) · The Amazing Spider-Man: Lethal Foes (1995) · Venom/Spider-Man: Separation Anxiety (1995) · Spider-Man Animated Series (1995) · Spider-Man: Web of Fire (1996) · Spider-Man: The Sinister Six (1996) · Spider-Man (2000) · Spider-Man 2: The Sinister Six (2001) · Spider-Man 2: Enter Electro (2001) · Spider-Man: Mysterio's Menace (2001) · Spider-Man (2002) · Spider-Man 2 (2004) · Ultimate Spider-Man (2005) · Spider-Man: Battle for New York (2006) · Spider-Man 3 (2007) · Spider-Man: Friend or Foe (2007) · Spider-Man: Web of Shadows (2008) · Ultimate Spider-Man: Total Mayhem (2010) · Spider-Man: Shattered Dimensions (2010) · Spider-Man: Edge of Time (2011) · The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014) · Spider-Man Unlimited (2014) · Spider-Man (2018)