Hotel Transylvania

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hotel Transylvania
Hotel-Transylvania logo.PNG
Regie Genndy Tartakovsky
Producent Michelle Murdocca
Scenario Screenplay:
Peter Baynham
Robert Smigel
Story:
Todd Durham
Dan Hageman<be />Kevin Hageman
Hoofdrollen Adam Sandler
Andy Samberg
Selena Gomez
Kevin James
Fran Drescher
Steve Buscemi
Molly Shannon
David Spade
Cee Lo Green
Muziek Mark Mothersbaugh
Montage Catherine Apple
Productiebedrijf Sony Pictures Animation
Distributie Columbia Pictures
Première Vlag van België België Vlag van Nederland Nederland 19 december 2012
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten28 september 2012Vlag van Canada Canada8 september 2012
Speelduur 91 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 85.000.000
Opbrengst $ 358.400.000
Gewonnen prijzen Kids' Choice Awards 2013
Vervolg Hotel Transylvania 2 (2015)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hotel Transylvania is een Amerikaanse digitale animatiefilm in 3-D uit 2012. De film werd geproduceerd door Sony Pictures Animation en gedistribueerd door Columbia Pictures. De regie was in handen van Genndy Tartakovsky en geproduceerd door Michelle Murdocca. Stemmen werden ingesproken door Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Fran Drescher, Steve Buscemi, Molly Shannon, David Spade en Cee Lo Green.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Graaf Dracula is eigenaar van het vijfsterrenhotel Transylvania. De gasten zijn monsters, zombies, weerwolven, ... die van wereldwijd komen. De grootste troef van het hotel is dat mensen verboden zijn. Zij weten zelfs niet af over het bestaan van het hotel omdat het diep verscholen in een woud ligt. Naar aanleiding van de 118de verjaardag van zijn dochter Mavis heeft Dracula zijn beste vrienden uitgenodigd waaronder Frankenstein en zijn vrouw Eunice, Murray de Mummie, de weerwolven Wayne en Wanda tezamen met hun ongekend aantal welpen, Griffin de Onzichtbare, Bigfoot, Steve de Blob, Hydra en The Fly. Mavis heeft niet veel zin in een feest: ze wil de wereld ontdekken, iets wat haar vader haar al jaar na jaar heeft beloofd als verjaardagsgeschenk, maar nooit heeft nagekomen. Meer nog: Mavis heeft het hotel nog nooit mogen verlaten. Dracula wantrouwt namelijk mensen en is enkel van mening dat zij monsters willen uitroeien.

Op de avond dat de gasten arriveren, herinnert Mavis haar vader nogmaals aan zijn belofte. Tot haar verbazing geeft hij Mavis ditmaal toestemming om het dichtstbijzijnde dorp te bezoeken. Al snel komt Mavis tot de conclusie dat haar vader gelijk heeft. De inwoners willen haar al onmiddellijk doden. Teleurgesteld keert Mavis terug naar het kasteel. Tezelfdertijd arriveert de 21-jarige mensenjongen Jonathan in het dorp. Hij komt tot de conclusie dat het dorp nep is en dat allerhande monsters zich verkleed hebben als mens. Hij besluit hen stiekem te achtervolgen en belandt zo in het kasteel.

Jonathan wordt onmiddellijk opgemerkt door Dracula. Omdat het hotel mensenvrij moet blijven, vermomt hij Jonathan als de golem Johnnystein. Dracula introduceert hem als organisator van het verjaardagsfeest van Mavis en tevens als ver familielid van Frankenstein waar zelfs deze laatste nog niets van af wist. Echter, wanneer Johnnystein en Mavis elkaar ontmoeten, worden ze verliefd op elkaar. Hierop tracht Dracula Jonathan uit het kasteel te leiden via de verborgen gangen. Dit mislukt omdat Dracula zelf niet meer weet hoe deze gangen lopen. Zo belanden ze in een kamer waar Jonathan op een schilderij een vrouw herkent die in de mensenwereld beroemd is uit een legende en wordt vereerd. Dracula is ontroerd omdat de dame in kwestie zijn vrouw is. Ze stierf in een brand die werd aangestoken door mensen.

Ondertussen is chef-kok Quasimodo er zeker van dat Johnnystein een mens is en ontvoert hem. Dracula gebruikt zijn magie om Quasimodo te bevriezen. Het verjaardagsfeest start en alles verloopt goed tot wanneer Jonathan en Mavis elkaar kussen. Dracula gaat uit zijn dak en verklapt Mavis dat hij het eerdere dorp doelbewust heeft laten bouwen. Het wordt nog erger wanneer The Fly de "bevrozen taal" van Quasimodo vertaalt en zegt dat Johnnystein een mens is. Hierop ontstaat er paniek bij de gasten omdat zij van mening zijn dat Jonathan hen komt uitroeien. Noodgedwongen verlaat Jonathan het hotel.

Niet veel later realiseert Dracula zich dat hij het hart van zijn dochter heeft gebroken. Hij wil de zaken rechtzetten en gaat samen met Wayne en Frankenstein op zoek naar Johnny, ondanks het dag is en vampieren niet tegen zonlicht kunnen. Al snel komen ze te weten dat Jonathan weldra met het vliegtuig vertrekt op Transylvania Airport. De tocht van de monsters wordt onderbroken door een "Monster Parade" van mensen. Tot de echte monsters hun verbazing, vinden de mensen het net fijn dat de echte Dracula en Frankenstein bij hen zijn. Hierop concludeert Dracula dat de ingesteldheid van de mensen tijdens de laatste eeuwen is veranderd.

Echter, Dracula komt te laat aan op het vliegplein. Daarom tovert hij zichzelf om in een vleermuis en achtervolgt het vliegtuig. Hij landt op de voorruiten en gebruikt breincontrole op de piloot. Zo spreekt Dracula tot Jonathan. Dracula geeft zijn zegen over de relatie tussen Jonathan en Mavis en vraagt om terug te keren. Ten slotte manipuleert Dracula het vliegtuig zodat dit weer koers naar Transylvania Airport zet.

Wanneer Mavis en Johnny elkaar weer ontmoeten, start er een nieuw feest. Ten slotte geeft Dracula zijn zegen dat Mavis het kasteel mag verlaten en mag reizen naar waar ze wil. In de aftiteling worden foto's getoond van de locaties die Mavis en Johnny hebben bezocht.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Monster cameos[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de hoofdpersonages komen onderstaande monsters ook in beeld:

Nederlandse stemverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn enkele spellen op de markt gekomen die gebaseerd zijn op de film, waaronder

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 is een vervolg op deze film uitgebracht, Hotel Transylvania 2.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Frankenstein is volgens het boek de naam van de dokter, niet van het monster. Toch wordt de naam regelmatig verkeerd gebruikt als aanduiding van het monster.
  • Quasimodo is volgens het boek De klokkenluider van de Notre-Dame een mens, geen monster.
  • Miley Cyrus zou de rol van Mavis inspreken,[5] maar werd vervangen door Selena Gomez

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hotel Transylvania van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.