Creature from the Black Lagoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Creature from the Black Lagoon
Het monster van de Amazone (NL)[1]
Het monster der moerassen (B)[2]
Affiche
Affiche
Regie Jack Arnold
Producent William Alland
Scenario Harry Essex
Arthur A. Ross
from a story by Maurice Zimm
Hoofdrollen Richard Carlson
Julia Adams
Richard Denning
Antonio Moreno
Muziek Henry Mancini, Hans J. Salter & Herman Stein
Montage Ted J. Kent
Cinematografie William E. Snyder
Distributie Universal Pictures International
Première 5 maart 1954
Speelduur 79 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vervolg Revenge of the Creature
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Creature from the Black Lagoon is een Amerikaanse sciencefiction/monsterfilm uit 1954, geregisseerd door Jack Arnold. Hoofdrollen werden vertolkt door Richard Carlson, Julia Adams, Richard Denning, Antonio Moreno, en Whit Bissell.

De film was oorspronkelijk stereoscopisch. De film kreeg twee vervolgen, Revenge of the Creature (1955) en The Creature Walks Among Us (1956).

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een geologische expeditie in het Amazoneregenwoud levert fossiele bewijzen op van een link tussen land- en zeedieren. Het fossiel is van een hand met zwemvliezen eraan. Expeditieleider Dr. Carl Maia bezoekt zijn vriend Dr. David Reed, een ichtyoloog die werkt voor een zeeleveninstituut. Reed haalt de sponsor van het onderzoeksinstituut over nog een expeditie op touw te zetten om de rest van het skelet te vinden. Het nieuwe expeditieteam bestaat uit David, Maia, Williams, Reeds vriendin Kay Lawrence en een andere wetenschapper genaamd Dr. Thompson. Wanneer ze aankomen in Dr. Maia's kamp blijkt het hele team aldaar te zijn vermoord. Lucas denkt dat een jaguar de schuldige is, maar de anderen twijfelen hieraan.

Een onderzoek in het gebied waar Maia de fossiele hand vond levert niets op. Mark staat op het punt het op te geven, wanneer David met de suggestie komt dat het skelet misschien in de rivier is beland en verder stroomafwaarts ligt. De rivier mondt uit bij een lagune genaamd de "Black Lagoon," een paradijs waarvan nog nooit iemand is teruggekeerd. De wetenschappers besluiten het erop te wagen. Ze weten niet dat ze worden bespied door een wezen genaamd de Gill-man. Hij heeft Dr. Maia's team gedood en heeft een oogje op Kay. Hij volgt het team naar de Black Lagoon. Daar maakt hij zich bekend aan de expeditieleden.

Ontmoetingen met de Gill-man resulteren in de dood van twee van Lucas' teamgenoten. Uiteindelijk wordt de Gill-man gevangen en in een kooi gestopt. Die nacht weet hij uit te breken en valt Dr. Thompson aan. Kay verdrijft het monster met een lantaarn. Na dit incident besluit de groep zo snel mogelijk te vertrekken, maar de Gill-man is nog niet klaar met hen. Hij verspert hen de weg met wat boomstammen, en doodt Mark. Het monster ontvoert Kay en neemt haar mee naar zijn onderwatergrot. David, Lucas en Dr. Maia zetten de achtervolging in. Uiteindelijk weten ze Kay te redden en doorzeven de Gill-man met kogels. De Gill-man valt in het water en zinkt naar de bodem.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Carlson, Richard Richard Carlson Dr. David Reed
Adams, Julie Julie Adams Kay Lawrence
Denning, Richard Richard Denning Mark Williams
Moreno, Antonio Antonio Moreno Dr. Carl Maia
Paiva, Nestor Nestor Paiva Lucas
Bissell, Whit Whit Bissell Dr. Edwin Thompson
Gozier, Bernie Bernie Gozier Zee
Escalante, Henry A. Henry A. Escalante Chico
Lopez, Perry Perry Lopez Tomas
Redwing, Rodd Rodd Redwing Luis
Browning, Ricou Ricou Browning Gill-man Onder water
Chapman, Ben Ben Chapman Gill-man Land

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

Volgens producer William Alland kwam het idee achter de film oorspronkelijk van een Braziliaanse filmregisseur die hij had ontmoet in het huis van Orson Welles. De naamloze man sprak over een vriend die was verdwenen in de Amazone toen hij een documentaire maakte over vismensen.

Het ontwerp van de Gill-man was afkomstig van Disneytekenaar Millicent Patrick, hoewel haar rol in het geheel werd overschaduwd door make-up artiest Bud Westmore, die lange tijd als enige krediet kreeg voor het bedenken van de Gill-man.

De onderwaterscènes werden gefilmd in Wakulla Springs in het noorden van Florida.

Roman[bewerken]

De film werd in 1977 verwerkt tot een roman door auteur Ramsey Campbell onder het pseudoniem van "Carl Dreadstone". Dit als onderdeel van een kortlopende serie romans gebaseerd op horrorfilms. In de roman heeft de Gill-man een heel andere oorsprong. Ook is hij veel groter in het verhaal.

Remake[bewerken]

In 1982 had John Landis plannen om een remake van de film te laten maken. Nigel Kneale zou het script schrijven. Deze plannen werden echter verworpen.

In 2001, na het succes van The Mummy en The Mummy Returns, kwamen er opnieuw plannen voor een remake. In oktober 2005 tekende Breck Eisner als regisseur voor de remake. De film stond gepland voor 2008, maar liep vertraging op door een staking van de Writers Guild of America en werd nadien steeds verder uitgesteld.

Externe links[bewerken]

  • The Reel Gill-man - Officiële site van Ben Chapman, die de rol speelde van Gill-man