Creature from the Black Lagoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Creature from the Black Lagoon
Het monster van de Amazone
Aanplakbiljet voor Creature from the Black Lagoon
Alternatieve titel(s) Het monster van de Amazone
Regie Jack Arnold
Producent William Alland
Scenario Harry Essex
Arthur A. Ross
Maurice Zimm (verhaal)
Hoofdrollen Richard Carlson
Julie Adams
Richard Denning
Muziek Henry Mancini (onvermeld)
Hans J. Salter (onvermeld)
Herman Stein (onvermeld)
Montage Ted J. Kent
Cinematografie William E. Snyder
Distributie Universal Pictures International
Première 5 maart 1954
Genre Horror, avontuur, sciencefiction
Speelduur 97 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Opbrengst $ 1.300.000
Gewonnen prijzen 1
Vervolg Revenge of the Creature
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Creature from the Black Lagoon is een Amerikaanse horrorfilm uit 1954 onder regie van Jack Arnold. In Nederland werd de film destijds uitgebracht onder de titel Het monster van de Amazone.[1]

De film was oorspronkelijk stereoscopisch. De film kreeg twee vervolgen, Revenge of the Creature (1955) en The Creature Walks Among Us (1956).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Een geologische expeditie in het Amazoneregenwoud levert fossiele bewijzen op van een link tussen land- en zeedieren. Het fossiel is van een hand met zwemvliezen eraan. Expeditieleider Dr. Carl Maia bezoekt zijn vriend Dr. David Reed, een ichtyoloog die werkt voor een zeeleveninstituut. Reed haalt de sponsor van het onderzoeksinstituut over nog een expeditie op touw te zetten om de rest van het skelet te vinden. De nieuwe ploeg bestaat uit David, Maia, Williams, Reeds vriendin Kay Lawrence en een andere wetenschapper genaamd Dr. Thompson. Wanneer ze aankomen in Dr. Maia's kamp blijkt de hele equipe aldaar te zijn vermoord. Lucas denkt dat een jaguar de schuldige is, maar de anderen twijfelen hieraan.

Een onderzoek in het gebied waar Maia de fossiele hand vond levert niets op. Mark staat op het punt het op te geven, wanneer David met de suggestie komt dat het geraamte misschien in de rivier is beland en verder stroomafwaarts ligt. De rivier mondt uit bij een lagune, een paradijs waarvan nog nooit iemand is teruggekeerd. De wetenschappers besluiten het erop te wagen. Ze weten niet dat ze worden bespied door een vreemd wezen. Hij heeft Dr. Maia's ploeg gedood en heeft een oogje op Kay. Hij volgt de groep naar de lagune. Daar maakt hij zich bekend aan de expeditieleden.

Ontmoetingen met het wezen resulteren in de dood van twee van Lucas' groepsgenoten. Uiteindelijk wordt het monster gevangen en in een kooi gestopt. Die nacht weet hij uit te breken en valt Dr. Thompson aan. Kay verdrijft het monster met een lantaarn. Na dit incident besluit de groep zo snel mogelijk te vertrekken, maar het wezen is nog niet klaar met hen. Hij verspert hen de weg met wat boomstammen, en doodt Mark. Het monster ontvoert Kay en neemt haar mee naar zijn grot. David, Lucas en Dr. Maia zetten de achtervolging in. Uiteindelijk weten ze Kay te redden en doorzeven het monster met kogels. Hij valt in het water en zinkt naar de bodem.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Carlson, Richard Richard Carlson Dr. David Reed
Adams, Julie Julie Adams Kay Lawrence (als Julia Adams)
Denning, Richard Richard Denning Mark Williams
Moreno, Antonio Antonio Moreno Carl Maia
Paiva, Nestor Nestor Paiva Lucas
Bissell, Whit Whit Bissell Dr. Edwin Thompson
Gozier, Bernie Bernie Gozier Zee
Escalante, Henry A. Henry A. Escalante Chico
Browning, Ricou Ricou Browning Het wezen (onder water) (onvermeld)
Chepman, Ben Ben Chepman Het wezen (aan land) (onvermeld)

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens producent William Alland kwam het idee achter de film oorspronkelijk van een Braziliaanse filmregisseur die hij had ontmoet in het huis van Orson Welles. De naamloze man sprak over een vriend die was verdwenen in de Amazone toen hij een documentaire maakte over vismensen.

Het ontwerp van het monster was afkomstig van Disneytekenaar Millicent Patrick, hoewel haar rol in het geheel werd overschaduwd door de grimeur Bud Westmore, die lange tijd als enige krediet kreeg voor het bedenken van het wezen.

De onderwaterscènes werden gefilmd in Wakulla Springs in het noorden van Florida.

Roman[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd in 1977 verwerkt tot een roman door auteur Ramsey Campbell onder het pseudoniem van "Carl Dreadstone". Dit als onderdeel van een kortlopende serie romans gebaseerd op horrorfilms. In de roman heeft het wezen een heel andere oorsprong. Ook is hij veel groter in het verhaal.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

In 1982 had John Landis plannen om een nieuwe versie van de film te laten maken. Nigel Kneale zou het scenario schrijven. Deze plannen werden echter verworpen.

In 2001, na het succes van The Mummy en The Mummy Returns, kwamen er opnieuw plannen voor een nieuwe verise. In oktober 2005 tekende Breck Eisner als regisseur voor de versie. De film stond op stapel voor 2008, maar liep vertraging op door een staking van de Writers Guild of America en werd nadien steeds verder uitgesteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Creature from the Black Lagoon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.